Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Marek W." <t...@p...nospam.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: WIELKA prośba o pomoc
Date: Mon, 3 Jan 2005 17:22:34 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 33
Sender: t...@p...onet.pl@cyklop.ariadna.cd
Message-ID: <crbrss$cta$1@news.onet.pl>
References: <0...@n...onet.pl>
<crbokh$ilr$03$1@news.t-online.com>
Reply-To: "Marek W." <a...@p...nospam.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: cyklop.ariadna.cd
X-Trace: news.onet.pl 1104769756 13226 212.182.111.229 (3 Jan 2005 16:29:16 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Jan 2005 16:29:16 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:226884
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "Monika Biermann" <m...@g...de> napisal w wiadomosci
news:crbokh$ilr$03$1@news.t-online.com...
>
> "Osinka" <o...@v...pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:0dae.0000015c.41d95ae1@newsgate.onet.pl...
> (...)
> > 250 gramm Rübenkraut
> >
> > Pomóżcie – co to może być???
>
> To na pewno chodzi o to:
http://ruebenkraut.adlexikon.de/Ruebenkraut.shtml,
> czyli Rübensirup - syrop z buraka cukrowego o kolorze ciemnobrazowym. Dale
> tez wlasnie pisza, ze jest uzywany produkcju chleba pumpernickel, wiec
> bedzie pasowalo to do Twoich wypiekow.
>
Troszeczke pózno na robienie samodzielne takiego syropu..
bo to bardzo proste jest.. wystarczy w sokowirówce sok z lonego buraka
zrobic i gotowac
az zgestnieje - swietny do nalesników jest...brunatny i slodki taki..
a mozna rez takiego buraka utartego na grubej tarce dodac do ciasta
drozdzowego
efekt jest ciekawy..ciasto lekko szarawe w kolorze ale slodycz od buraka
jest
w sumie latwo dostepny surowiec i tami..ale w sezonie tylko..
Marek
|