Data: 2005-01-03 16:22:34
Temat: Re: WIELKA prośba o pomoc
Od: "Marek W." <t...@p...nospam.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Monika Biermann" <m...@g...de> napisal w wiadomosci
news:crbokh$ilr$03$1@news.t-online.com...
>
> "Osinka" <o...@v...pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:0dae.0000015c.41d95ae1@newsgate.onet.pl...
> (...)
> > 250 gramm Rübenkraut
> >
> > Pomóżcie – co to może być???
>
> To na pewno chodzi o to:
http://ruebenkraut.adlexikon.de/Ruebenkraut.shtml,
> czyli Rübensirup - syrop z buraka cukrowego o kolorze ciemnobrazowym. Dale
> tez wlasnie pisza, ze jest uzywany produkcju chleba pumpernickel, wiec
> bedzie pasowalo to do Twoich wypiekow.
>
Troszeczke pózno na robienie samodzielne takiego syropu..
bo to bardzo proste jest.. wystarczy w sokowirówce sok z lonego buraka
zrobic i gotowac
az zgestnieje - swietny do nalesników jest...brunatny i slodki taki..
a mozna rez takiego buraka utartego na grubej tarce dodac do ciasta
drozdzowego
efekt jest ciekawy..ciasto lekko szarawe w kolorze ale slodycz od buraka
jest
w sumie latwo dostepny surowiec i tami..ale w sezonie tylko..
Marek
|