Data: 2006-06-09 18:38:50
Temat: Re: WWW.ODDYCHAJ.PL - swieze powietrze w domu
Od: <j...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Hubbie" <h...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e6ce4c$ptu$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Drogi Panie Jurku,
>
> Prosze dokladnie przeczytac to co napisalem - choroby alergiczne sa
> niezwykle zlozone oraz nie do konca poznane. Alergia na podstawie obecnej
> wiedzy medycznej jest definiowana jako proces zapalny. Pod wplywem
> dzialania
> alergenu dochodzi do alergicznej reakcji organizmu i w wyniku tego
> powstaje
> w/w proces zapalny. Przypuszcza się, ze taka reakcja alergiczna jest
> zakodowana genetycznie. Najczesciej jednak sytuacja ta jest dodatkowo
> wiklana dzialaniem wielu innych czynnikow, takich jak: infekcje,
> zanieczyszczenie srodowiska, bierne i czynne palenie tytoniu oraz inne.
> Zlozenie tych czynnikow warunkuje ujawnienie sie alergii i powstanie
> choroby
> alergicznej.
> Na ten temat naprawde mozna pisac i pisac, ale prosze nie mydlic ludziom
> oczu, ze ma Pan swietna metode leczenia alergii, bo sam zglosze Pana do
> nagrody Nobla w dziedzinie medycyny.
>
Mnie pan tego tłumaczyć nie powinien, bo praktyka u wielu lekarzy jest zgoła
inna niz Panu się zdaje
I cały sęk w tym, że ja wiem, a Panu się zdaje.
Niech niektórzy uczestnicy grupy poznają, że można się jednak wyleczyć z
tych chorób.
Pozdrawiam Jurek M.
>
Alergia.
Już z samej definicji wynika, że alergia jest chorobą nabytą,
czyli pojawia się w pewnym wieku wbrew powszechnemu poglądowi,
człowiek nie może urodzić się ze skazą alergiczną, jednak choroba może
ujawnić się bardzo wcześnie, nawet w pierwszych tygodniach życia.
Mechanizmy reakcji alergicznych zostały już dość dobrze poznane i opisane,
w zależności od ich przebiegu alergie dzieli się na 4 grupy. Mimo
szczegółowej wiedzy na temat procesów biochemicznych zachodzących w
organizmie podstawowe pytanie pozostaje nadal bez odpowiedzi: dlaczego u
jednych określona substancja wywołuje alergię, a u innych nie? Najczęściej
spotykane alergeny to pyłki roślin, z którymi kontakt mają praktycznie
wszyscy, a katar sienny występuje tylko u niektórych - wydawać się może, że
decyduje o tym ślepy los. Niewyjaśnioną sprawą pozostaje również fakt, że
stale wzrasta liczba ludzi uczulonych. Jeszcze 20 - 30 lat temu wśród dzieci
w wieku szkolnym spotykało się sporadycznie alergika na 2 - 3 klasy, podczas
gdy dzisiaj rzadko zdarza się, aby w jednej klasie nie było przynajmniej
kilku, a nawet kilkunastu chorych. Jako wyjaśnienie tego stanu rzeczy
najczęściej podaje się wzrastające zanieczyszczenie środowiska, jednak nie
może być ono prawdziwe, ponieważ ostatnie lata przynoszą stałe ograniczenie
produkcji i emisji szkodliwych. Rzeczywista przyczyna wzrostu
zachorowalności okazuje się zbyt prosta, aby dała się zauważyć - są nią
zmieniające się nawyki żywieniowe, co szczególnie jaskrawo uwidacznia się u
dzieci i młodzieży i dlatego to ona są najbardziej narażone na
zachorowanie.
Obecnie żywienie dzieci należy do najgorszych z możliwych, a
produkty stanowiące jego podstawę jeszcze ćwierć wieku temu w ogóle nie
gościły na naszych stołach. Dzięki intensywnym akcjom reklamowym (dzieci sa
szczególnie podatne) tradycyjne jedzenie zostaje wyparte przez płatki
śniadaniowe, chrupki, chipsy, batoniki, jogurty, słodzone napoje owocowe i
wiele innych, które dla wielu starszych osób byłyby nie do zjedzenia.
W efekcie dochodzi do sytuacji, gdy głównym źródłem energii
stają się węglowodany, a białka pokarmowe należą do najmniej wartościowych.
Właśnie u osób zjadających zbyt duże ilości białka o niskiej wartości
biologicznej i czerpiących energię z cukru, może dojść do wystąpienia
alergii.
Alergia nazywana jest inaczej nadwrażliwością, ponieważ dochodzi
do nadmiernej relacji układu odpornościowego, w którym tkwi przyczyna
choroby. Określony model żywienia powoduje, że struktura komórek
wytwarzających przeciwciała jest nieprawidłowa i źle rozpoznają one
substancje dostające się do organizmu. I tak zupełnie dla człowieka
niegroźne czynniki mogą być rozpoznane jako chorobotwórcze i wytwarzane są
przeciw nim przeciwciała w zbyt dużej ilości, co powoduje wystąpienie
objawów.
Żywienie Optymalne stosowane prawidłowo doprowadza do
przebudowy układu odpornościowego, a co za tym idzie zmienia się jego
reaktywność. Proces ten jest jednak powolny i przebiega z różną prędkością
w zależności od stanu chorego. Najszybciej ustępują alergie u dzieci,
ponieważ ich zdolności regeneracyjne są znacznie większe niż u dorosłych. W
lekkich alergiach objawiających się tylko katarem lub wysypką ustąpienie
dolegliwości następuje już po kilku tygodniach, a czasem nawet wcześniej.
Choroby zaawansowane leczy się na diecie do kilku miesięcy, co i tak należy
uznać za bardzo dobry efekt. Osoby dorosłe znajdują się w gorszej sytuacji,
ponieważ u nich wyleczenie trwa znacznie dłużej i może wynosić do kilku lat.
W tym czasie obserwuje się stopniowe zmniejszanie objawów aż do całkowitego
ich ustąpienia. Należy jednak pamiętać, że po początkowym okresie stosowania
diety należy zmniejszyć ilość zjadanego białka do ok. 0,8 g na kilogram wagi
należnej, bo w przeciwnym razie może dojść do zahamowania procesów
zdrowienia.
Dieta jest głównym czynnikiem leczniczym w alergiach, jednak w
niektórych przypadkach można zastosować prądy selektywne S, ponieważ są to
choroby z przewagą układu parasympatycznego. Korzystne efekty można uzyskać
głównie w astmie alergicznej, jednak trzeba pamiętać, że zabiegi jedynie
przyspieszają powrót do zdrowia, a nie usuwają przyczynę choroby.
>
Astma oskrzelowa
Chorobą, której przyczyną wyższą jest miejscowa przewaga układu
parasympatycznego, w tym wypadku w płucach, jest astma oskrzelowa.
W leczeniu ataków astmy od dawna stosowano adrenalinę, lek
wytwarzany w nadmiarze w organizmie przy przewadze układu sympatycznego.
Stosowano również leki hamujące przewagę układu parasympatycznego.
Najczęściej atropinę. Mam nadzieję, że ci z państwa, którzy chorują nie
potrzebnie na astmę, będą woleli raz na zawsze z astmy się wyleczyć.
Żywienie optymalne jest leczeniem przyczynowym w astmie oskrzelowej.
Wyleczenie następuje bardzo szybko w astmie niepowikłanej, nieco wolniej w
astmie powikłanej. Uważa się, że przyczyną astmy i innych chorób
alergicznych są określone alergeny: pierze, kurz, roztocza, sierść kota,
pyłki, niektóre pokarmy. Jest to przekonanie błędne. Z alergenami stykają
się wszyscy, ale chorują tylko niektórzy. Aby chorować na astmę, trzeba mieć
w organizmie pewną wadę (skazę), której nie mają ludzie, którzy nie chorują.
Przyczyną tej wady (skazy) jest określony model żywienia wymuszający
miejscową przewagę układu parasympatycznego w narządzie oddechowym.
Czy z astmy można się wyleczyć? Prawie zawsze można. Jest to
wyleczenie trwałe.
W "Arkadii" przebywało 41 chorych na astmę w wieku od 14 do 67 lat,
chorujących średnio 13 lat (od 3 do 37). U chorych stosowano żywienie
optymalne i prądy selektywne pobudzające układ sympatyczny w płucach,
działające podobnie do adrenaliny.
Uzyskano wyniki: wyleczenie po 2 - 3 dniach u 14 (34%),
wyleczenie po 7 - 12 dniach u 10 łącznie wyleczenie u 24 chorych (59%).
Znaczna poprawa stanu zdrowia nastąpiła u pozostałych 17 chorych(41%), z
odstawieniem wszystkich leków u 12 i znacznym ograniczeniem u pozostałych 5.
Wszyscy chorzy, którzy wyjechali z poprawą, wyleczyli się w domu, stosując
żywienie optymalne w czasie 4 miesięcy. Czy z astmy można wyleczyć się za
2 - 3 dni i to na zawsze? Można, jeżeli stosuje się żywienie optymalne i
prądy selektywne.
Samo żywienie również wyleczy człowieka z astmy, ale trwa to
nieco dłużej.
Stosując prądy (bez żywienia optymalnego), też można wyleczyć z
astmy, ale po roku, dwóch mogą być nawroty choroby i prądy selektywne można
powtórzyć.
.
|