Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wanilia

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wanilia

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 98


« poprzedni wątek następny wątek »

51. Data: 2012-09-27 12:28:02

Temat: Re: Wanilia
Od: "Stefan" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:50643e38$0$1227$65785112@news.neostrada.pl...
> Dnia 2012-09-27 13:18, obywatel medea uprzejmie donosi:
>> W dniu 2012-09-27 13:05, Bbjk pisze:
>>> W dniu 2012-09-27 12:47, medea pisze:
>>>
>>>> Jadaliśmy taki tort w Świnoujściu w jednej z włoskich kawiarenek.
>>>
>>> Dakłas :)
>>
>> A może wiesz, co zrobić, żeby beza ładnie wyrosła, nie oklapła? Ten ocet
>> winny może ma w tym pomóc?
>
> IMO ważne jest odpowiednie ubicie białek z cukrem. Cukier (miałki, ale nie
> puder) dodaje się do dobrze już ubitych białek po łyżce, ubijając tak
> długo, aż cały się "rozpuści". Masa powinna być zwarta i błyszcząca.
> Zamiast octu daję troszeczkę soku z cytryny (bo tak mądre ludzie kiedyś
> wymyślili).
> Taka masa jakoś specjalnie nie wyrasta w górę, ale i nie opada czy
> rozjeżdża się po papierze. Po prostu trzyma fason od początku do końca.
nawet jak zrobisz tzw. piórka? To by mnie zainteresowało, potrzebuję BARDZO
STRZĘPIASTE bezy.Ewentualnie takie "karpatkowe".
pozdr
Stefan
PS. Jak szukałem miałkiego cukru, to niektóre ochrony mieli problem - czy
nie robię badań cukru w cukrze:))) Poważnie, czepiali się czemu zapisuję do
kajecika.
PS2. Ktoś (pani z początków zeszłego wieku) tłumaczyła mi, że do bez
najlepsza jest rafinada długo w moździerzu tłuczona i ucierana. Nie mam
moździerza. Byłem głupi i w 1979 roku nie zakosiłem z laboratorium.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


52. Data: 2012-09-27 12:30:25

Temat: Re: Wanilia
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 27 Sep 2012 14:28:02 +0200, Stefan napisał(a):

> Ktoś (pani z początków zeszłego wieku) tłumaczyła mi, że do bez
> najlepsza jest rafinada długo w moździerzu tłuczona i ucierana. Nie mam
> moździerza. Byłem głupi i w 1979 roku nie zakosiłem z laboratorium.

Wystarczy zemleć w mlynku do kawy - na dowolną grubość.
Nie mówiąc o tym, że:
http://allegro.pl/listing.php/search?string=mo%C5%BA
dzierz+porcelanowy&sourceid=Mozilla-search

I już po żalu, a i bez grzechu 3-)

--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


53. Data: 2012-09-27 12:39:39

Temat: Re: Wanilia
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2012-09-27 14:28, obywatel Stefan uprzejmie donosi:
> Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:50643e38$0$1227$65785112@news.neostrada.pl...
>> Dnia 2012-09-27 13:18, obywatel medea uprzejmie donosi:
>>>
>>> A może wiesz, co zrobić, żeby beza ładnie wyrosła, nie oklapła? Ten ocet
>>> winny może ma w tym pomóc?
>>
>> IMO ważne jest odpowiednie ubicie białek z cukrem. Cukier (miałki, ale
>> nie puder) dodaje się do dobrze już ubitych białek po łyżce, ubijając
>> tak długo, aż cały się "rozpuści". Masa powinna być zwarta i błyszcząca.
>> Zamiast octu daję troszeczkę soku z cytryny (bo tak mądre ludzie
>> kiedyś wymyślili).
>> Taka masa jakoś specjalnie nie wyrasta w górę, ale i nie opada czy
>> rozjeżdża się po papierze. Po prostu trzyma fason od początku do końca.
> nawet jak zrobisz tzw. piórka? To by mnie zainteresowało, potrzebuję
> BARDZO STRZĘPIASTE bezy.Ewentualnie takie "karpatkowe".

Myślę, że tak.
Acz mnie zwykle chodzi o placki bez "karpat", więc je nożem wyrównuję.

> PS. Jak szukałem miałkiego cukru, to niektóre ochrony mieli problem -
> czy nie robię badań cukru w cukrze:))) Poważnie, czepiali się czemu
> zapisuję do kajecika.

Szukaj np. czegoś takiego:
http://www.cukier-krolewski.pl/nasze-produkty/cukier
-do-wypiekow

qr.a

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


54. Data: 2012-09-27 12:50:53

Temat: Re: Wanilia
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-09-27 14:39, Qrczak pisze:
> Dnia 2012-09-27 14:28, obywatel Stefan uprzejmie donosi:
>
>
>> PS. Jak szukałem miałkiego cukru, to niektóre ochrony mieli problem -
>> czy nie robię badań cukru w cukrze:))) Poważnie, czepiali się czemu
>> zapisuję do kajecika.
>
> Szukaj np. czegoś takiego:
> http://www.cukier-krolewski.pl/nasze-produkty/cukier
-do-wypiekow

Diamant z kolei robi "cukier drobny". Miałam go nie raz i rzeczywiście
jest drobniutki (jak sól).

http://www.diamant.pl/cukier-drobny-0

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


55. Data: 2012-09-27 12:52:26

Temat: Re: Wanilia
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-09-27 13:35, Bbjk pisze:
> W dniu 2012-09-27 13:18, medea pisze:
>
>> A może wiesz, co zrobić, żeby beza ładnie wyrosła, nie oklapła? Ten ocet
>> winny może ma w tym pomóc?
>
> Robię bez octu, daję trochę mniej cukru, niż w przepisach, za to długo
> je suszę. Raz zrobiłam z octem, ale chyba coś przekombinowałam, bo
> wyszła beza ciągnąca wewnątrz i wilgotna, a lubię suche. Najczęściej
> robię na bezikach lub blatach z zasłupia.


W tym miejscu podziękuję wszystkim za okazaną pomoc w identyfikacji i
sposobie wykonania tego tortu. :)
Jak go uczynię, to pokażę fotkę (o ile się uda, he he).

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


56. Data: 2012-09-27 12:53:30

Temat: Re: Wanilia
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-09-27 13:08, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 27 Sep 2012 12:49:01 +0200, medea napisał(a):
>
>> Niestety, nie to.
> Ależ to. Jedyna kwestia to dodatki smakowe

Oczywiście - jak każdy tort to tort. ;)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


57. Data: 2012-09-27 13:14:14

Temat: Re: Wanilia
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 27 Sep 2012 14:39:39 +0200, Qrczak napisał(a):

> Szukaj np. czegoś takiego:
> http://www.cukier-krolewski.pl/nasze-produkty/cukier
-do-wypiekow

Szukaj w Makro. Z serii "Srebrna Łyżeczka" itp lub jakiś podobny na pewno
będzie. Hint - "cukier drobny".
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


58. Data: 2012-09-27 13:15:26

Temat: Re: Wanilia
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 27 Sep 2012 14:53:30 +0200, medea napisał(a):

> W dniu 2012-09-27 13:08, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 27 Sep 2012 12:49:01 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> Niestety, nie to.
>> Ależ to. Jedyna kwestia to dodatki smakowe
>
> Oczywiście - jak każdy tort to tort. ;)
>

Jak każda pavlova - ważna jest zasada, smaki to rzecz drugorzędna.


--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


59. Data: 2012-09-27 15:18:21

Temat: Re: Wanilia
Od: "Stefan" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:8wiqgx9sitye.hdw1kxsyzckw.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 27 Sep 2012 14:39:39 +0200, Qrczak napisał(a):
>
>> Szukaj np. czegoś takiego:
>> http://www.cukier-krolewski.pl/nasze-produkty/cukier
-do-wypiekow
>
> Szukaj w Makro. Z serii "Srebrna Łyżeczka" itp lub jakiś podobny na pewno
> będzie. Hint - "cukier drobny".
Makro i Selgros - odpada. Narazili mi się.
pozdr
Stefan

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


60. Data: 2012-09-27 15:21:10

Temat: Re: Wanilia
Od: "Stefan" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1ar5k9d736q78.6ub96b3g33ra.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 27 Sep 2012 14:28:02 +0200, Stefan napisał(a):
>
>> Ktoś (pani z początków zeszłego wieku) tłumaczyła mi, że do bez
>> najlepsza jest rafinada długo w moździerzu tłuczona i ucierana. Nie mam
>> moździerza. Byłem głupi i w 1979 roku nie zakosiłem z laboratorium.
>
> Wystarczy zemleć w mlynku do kawy - na dowolną grubość.
> Nie mówiąc o tym, że:
> http://allegro.pl/listing.php/search?string=mo%C5%BA
dzierz+porcelanowy&sourceid=Mozilla-search
>
> I już po żalu, a i bez grzechu 3-)
Młynek na korbkę? To jest myśl.
Kupować graty do kuchni? A fe! Od czego ma się przyjaciół, którzy lubią moje
gotowanie...
pozdr
Stefan

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 5 . [ 6 ] . 7 ... 10


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dzieci jedzą śmieci.
Dziwny jogurt
Skrobia
Kuchnia to prawdziwa sztuka :-)
Mleko - biała śmierć.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »