Data: 2006-07-23 12:07:50
Temat: Re: Wasze typy owocowe
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Tadeusz Smal" <s...@s...pl> wrote in message
news:006d01c6ae4f$7b0ce590$0100a8c0@NOWY...
>
> ----- Original Message -----
> From: "Gosia Plitmik" <p...@o...pl>
> To: <p...@n...pl>
> Sent: Sunday, July 23, 2006 1:13 PM
> Subject: Wasze typy owocowe
>>Macie jakies szczególnie ukochane, ulubione drzewa owocowe?Zamierzam
>>zgapic, bo nauczyłam się, że skoro mozna uczyc się na błędach innych, to
>>po co na własnych;-)W zamian jestem chętna ugościc i uraczyc własnoręcznie
>>zrobioną wisniówką odwiedzajacych, mieszkajacych w 3 mieście;-
> :)
> musialasby doprecyzowac o jakie rodzaje owocowych chodzi
> i wtedy mozna by podawac konkretne odmiany
> :)
> wspominasz o nalewce wisniowej
> :)
> wiec z wisni moim ulubionym gatunkiem jest deserowa Ksiazeca
> o niepowtarzalnym winnym smaku
> idealna na nalewki i do bezposredniego spozycia
> :)
> jest to stara odmiana pogoogluj 'Cherry May Duke'
> :)
> mam ja w swojej ofercie
> teraz jeszcze kilka w pojemnikach a jesienia z golym korzeniem
> :)
> ponizej bardziej szczegolowy opis odmiany:
> Owoc: kształtu kulistego, średniej wielkości ( około 5,0-5,5 gr wagi) z
> małą pestką.
> Miąższ: BARDZO SMACZNY, ciemnoczerwony, soczysty, miękki
> słodkawo-kwaskowy, o niepowtarzalnym winnym posmaku.
> Dojrzałość zbiorcza:Bardzo wczesna dojrzewa już w końcu czerwca początek
> lipca( w 4/5 tygodniu)
> Mrozoodporność: drzewa dość odporne na przemarzanie ale kwitnąc bardzo
> wcześnie dość często przemarzają jej kwiaty i przez to plonuje
> nieregularnie .Dla swojego niepowtarzalnego smaku i nadzwyczaj smacznych
> owoców jest bardzo polecana do amatorskiej uprawy w ogródkach
> przydomowych w miejscach osłoniętych, mniej narażonych na przemarzanie
> kwiatów .
> Jest to odmiana w znacznej części samopylna choć posadzona w sąsiedztwie :
> Lutówki, Schneidera późnej, Kassina, Jobulay owocuje lepiej.
> :)
> z pozdrowieniami i usmiechami
> smal
Zapomniałeś dodać - czy pestkę trzeba oddzielać po ugotowaniu?
|