« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-12 10:59:52
Temat: Re: Wątróbka vs Nerki
Użytkownik "kula" <k...@f...math.put.poznan.pl> zapytał
nieortograficznie i sam odpowiedział w wiadomości
news:9g4r8n$sv9$1@sunflower.man.poznan.pl...
> Jak sie przyżadza nerki? ( tak samo jak wątróbkę )
>
> Dziekuje
>
Nerki (wieprzowe) zwane też cynaderkami przyRZądzam następująco:
1. Rzeczone nereczki myję i usuwam tłuste farfocle
2. Wrzucam w całości do gara i gotuję. Tu uwaga: niestety konieczne jest
intensywne wietrzenie pomieszczenia, gdyż zapaszek jest mocno jakby
niesmaczny.
3. Nerki znacznie zmniejszają swoją objętość, a woda robi się brudno brązowa
i kaszowata.
4. Płuczemy i studzimy (nerki, nie wodę),
5. Przekrawamy nerkę na pół wzdłuż i wybieramy ze środka tłustą zawartość
pozostawiając jędrne mięsko.
6. Zapominamy o zapachu
7. Następnie ja osobiście kroję wyczyszczone połówki w plasterki i robię z
nich sos...
Qrcze, ale narobiłeś /łaś mi apetytu...
--
Pooh - bardziej żółty niż zielony.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-12 11:40:30
Temat: Re: Wątróbka vs NerkiDzieki za pomoc
a moze jszcze cos wiesz na temat smażenia nerek?
Pooh <j...@s...uml.lodz.pl> wrote in message
news:9g4sm4$h46$1@kujawiak.man.lodz.pl...
>
> Użytkownik "kula" <k...@f...math.put.poznan.pl> zapytał
> nieortograficznie i sam odpowiedział w wiadomości
> news:9g4r8n$sv9$1@sunflower.man.poznan.pl...
> > Jak sie przyżadza nerki? ( tak samo jak wątróbkę )
> >
> > Dziekuje
> >
>
> Nerki (wieprzowe) zwane też cynaderkami przyRZądzam następująco:
> 1. Rzeczone nereczki myję i usuwam tłuste farfocle
> 2. Wrzucam w całości do gara i gotuję. Tu uwaga: niestety konieczne jest
> intensywne wietrzenie pomieszczenia, gdyż zapaszek jest mocno jakby
> niesmaczny.
> 3. Nerki znacznie zmniejszają swoją objętość, a woda robi się brudno
brązowa
> i kaszowata.
> 4. Płuczemy i studzimy (nerki, nie wodę),
> 5. Przekrawamy nerkę na pół wzdłuż i wybieramy ze środka tłustą zawartość
> pozostawiając jędrne mięsko.
> 6. Zapominamy o zapachu
> 7. Następnie ja osobiście kroję wyczyszczone połówki w plasterki i robię z
> nich sos...
>
> Qrcze, ale narobiłeś /łaś mi apetytu...
>
> --
> Pooh - bardziej żółty niż zielony.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-12 12:56:22
Temat: Re: Wątróbka vs Nerki> a moze jszcze cos wiesz na temat smażenia nerek?
No to teraz o moim sosie:
Półplasterki ugotowanych nerek wrzycam na kilka łyżek oleju i podsmażam
chwilę. Do tego cebula - aż do zeszklenia. Dodaję potem łyżkę mąki i smażę
aż do jej zbrązowienia i zgęstnienia. Dodaję listek bobkowy, solę i pieprzę
i dolewam sporo wody. Gotuję na małym ogniu aż woda wyparuje na tyle, że
zadowoli mnie konsystencja sosu (no i jego smak). Spożywam z kaszą gryczaną
i z kiszonym o. .
Przypuszczam, że w pytaniu chodziło o sposób smażenia nerek jak wątróbka.
Nigdy tego nie robiłem, zresztą nerki po obgotowaniu mają już konsystencję
smażonej wątróbki więc może je skonsumuj na tym etapie dowolnie
przyprawiając...
--
Pooh - bardziej żółty niż zielony.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-13 15:01:07
Temat: Re: Wątróbka vs NerkiRobilem kiedys cielece, przekroic na pol wykroic wszyskie te kanaliki
oproszyc maka i smarzyc na goracej oliwie.
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |