Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Weekendowe smakołyki.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Weekendowe smakołyki.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 196


« poprzedni wątek następny wątek »

81. Data: 2010-10-19 10:34:24

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:17:17 +0200, Panslavista napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1phzy3q8xhdoi$.15ftsgm6gd4lw.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:08:55 +0200, Panslavista napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:lvknoac798gi$.13140mf2oouys$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 11:47:18 +0200, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu 2010-10-19 01:31, Ikselka pisze:
>>>>>
>>>>>> Ale cepeliny to nie jest oryginalna litewska nazwa, tylko niemiecka -
>>>>>> Zeppelin. Równie dobrze mogli sobie Litwini je nazwać po litewsku, nie
>>>>>> po
>>>>>> niemiecku.
>>>>>
>>>>> No jak mogli ci Litwini zachwycić się wynalazkiem jakiegoś Niemca!? Cóż
>>>>> za brak patriotyzmu z ich strony!
>>>>>
>>>>> Ewa
>>>>
>>>> Czy Ty naprawdę nie rozumiesz, o co mi chodzi w wypowiedzi Bożeny, czy
>>>> udajesz? Zatem cóż, pozostaje mi wyjaśnić wszem i wobec: Bożena pisze o
>>>> swoich regionalnych odmianach TEGO SAMEGO z wyższością przerastającą
>>>> problem, a pogardliwie deprecjonuje wiadomą potrawę u mnie mówiac "to
>>>> tylko
>>>> polskie pyzy". Podkreśla tym samym swoją jedynie słuszną i wspaniałą
>>>> litewskość i moją "tylko" polskość nawet w kuchni - dla mnie nie jest
>>>> wzorem człowieka otwartego na innych, którego kuchnia naprawdę raduje i
>>>> odpręża.
>>>
>>> Sugerujesz, że jest aż taka antysemicińska?
>>
>> Kuchnia to świątynia - ja po prostu obecnie OLEWAM to ciepłym moczem i idę
>> robić polskie pierogi z mięsem. Staram się przy tym mieć dobry humor, bo
>> mi
>> nie wyjdą i ktoś się udławi.
>
> Moze to dobrze, ze nie jestem na Twojej gar-kuchence. Nie zape(ł/w)niłaby
> mojej patelence wypełnienia... :-))))))))

No pewnie - bo zapewnia komu innemu. I w ogóle nie wchodź mi dziś przed
oczy najlepiej, bo jeszcze patelnią przez łeb...
;-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


82. Data: 2010-10-19 10:36:36

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka wrote:

> Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:16:25 +0200, krys napisał(a):
>
>> Widać nie znosisz krytyki pod swoim
>> adresem, dlatego reagujesz, jakby od nazwy klusek zalezała Twoja
>> niepodległość.
>
> Pyzy, cepeliny ani żadne inne KLUSKI nie są dla mnie specjalnym punktem
> ambicji, ale użycie zwrotu "to tylko polskie pyzy".
> Równocześnie z wynoszeniem pod niebiosa litewskości własnych cepelinów
> delikatnie!!! mówiąc doprowadza mnie do białej gorączki - co widać i czego
> się absolutnie nie wypieram. Można napisać "tylko pyzy", dlaczego w
> zestawieniu z litewską wspaniałością cepelinów Biożeny ta "tylko polskość"
> owych pyz?

Być może dla podkreślenia ich pochodzenia. I innej techniki wytwarzania.
Doszukujesz się zamachu tam, gdzie jest co najwyżej niefortunne
sformułowanie.
J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


83. Data: 2010-10-19 10:40:49

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: Maciej Jastrzębski <M...@c...lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista wrote:

>> Oraz żurek, w końcu nazwa powstała od niemieckiego słowa "sur" czyli
>> "kwaśny" :)
>>
>> Bożena.
>
> Raczej od ruskiego żyr - tłuszcz czyli żyrnyj borszcz - tłusty barszcz.

Bzdura.

--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


84. Data: 2010-10-19 10:43:37

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1ox5zq0629sw6.anvj9pomatbu$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:17:17 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:1phzy3q8xhdoi$.15ftsgm6gd4lw.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:08:55 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:lvknoac798gi$.13140mf2oouys$.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 11:47:18 +0200, medea napisał(a):
>>>>>
>>>>>> W dniu 2010-10-19 01:31, Ikselka pisze:
>>>>>>
>>>>>>> Ale cepeliny to nie jest oryginalna litewska nazwa, tylko
>>>>>>> niemiecka -
>>>>>>> Zeppelin. Równie dobrze mogli sobie Litwini je nazwać po litewsku,
>>>>>>> nie
>>>>>>> po
>>>>>>> niemiecku.
>>>>>>
>>>>>> No jak mogli ci Litwini zachwycić się wynalazkiem jakiegoś Niemca!?
>>>>>> Cóż
>>>>>> za brak patriotyzmu z ich strony!
>>>>>>
>>>>>> Ewa
>>>>>
>>>>> Czy Ty naprawdę nie rozumiesz, o co mi chodzi w wypowiedzi Bożeny, czy
>>>>> udajesz? Zatem cóż, pozostaje mi wyjaśnić wszem i wobec: Bożena pisze
>>>>> o
>>>>> swoich regionalnych odmianach TEGO SAMEGO z wyższością przerastającą
>>>>> problem, a pogardliwie deprecjonuje wiadomą potrawę u mnie mówiac "to
>>>>> tylko
>>>>> polskie pyzy". Podkreśla tym samym swoją jedynie słuszną i wspaniałą
>>>>> litewskość i moją "tylko" polskość nawet w kuchni - dla mnie nie jest
>>>>> wzorem człowieka otwartego na innych, którego kuchnia naprawdę raduje
>>>>> i
>>>>> odpręża.
>>>>
>>>> Sugerujesz, że jest aż taka antysemicińska?
>>>
>>> Kuchnia to świątynia - ja po prostu obecnie OLEWAM to ciepłym moczem i
>>> idę
>>> robić polskie pierogi z mięsem. Staram się przy tym mieć dobry humor, bo
>>> mi
>>> nie wyjdą i ktoś się udławi.
>>
>> Moze to dobrze, ze nie jestem na Twojej gar-kuchence. Nie zape(ł/w)niłaby
>> mojej patelence wypełnienia... :-))))))))
>
> No pewnie - bo zapewnia komu innemu. I w ogóle nie wchodź mi dziś przed
> oczy najlepiej, bo jeszcze patelnią przez łeb...
> ;-)

Nie udźwigniesz.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


85. Data: 2010-10-19 10:44:25

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:26:17 +0200, Panslavista napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:mdknxo19qtg7$.w0l03040u93i.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 11:47:18 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2010-10-19 01:31, Ikselka pisze:
>>>
>>>> Ale cepeliny to nie jest oryginalna litewska nazwa, tylko niemiecka -
>>>> Zeppelin. Równie dobrze mogli sobie Litwini je nazwać po litewsku, nie
>>>> po
>>>> niemiecku.
>>>
>>> No jak mogli ci Litwini zachwycić się wynalazkiem jakiegoś Niemca!? Cóż
>>> za brak patriotyzmu z ich strony!
>>>
>>
>> Oryginalność nazwy oznacza jej użycie wyłącznie w odniesieniu do danej
>> rzeczy. Jak np "oscypek", "kwaśnica", "makowiec" itp. Słowo "Zeppelin"
>> jest
>> nazwiskiem, a dopiero potem nazwą sterowca, a potem... już tylko
>> litewskiej
>> pyzy.
>
> Jak beff Strogonov...


Beef Stroganoff
Boeuf Strogonoff
Boeuf Strogonow
boeuf stroganow

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


86. Data: 2010-10-19 10:44:57

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:11vvgilmqcepl$.xuhfg0r9hlug.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 19 Oct 2010 01:46:05 +0200, Aicha napisał(a):
>
>> W dniu 2010-10-19 01:31, Ikselka pisze:
>>
>>> Chyba od tej pory dla mnie litewskie czarne pyzy o niemieckiej nazwie i
>>> z
>>> surowym mięsem są "tylko"...
>>
>> Widać, że nie znasz ślunskich czornych klusków.
>
> U nas w Polsce Świętokrzyskiej to czarne to się GAŁY nazywa, a kluski
> śląskie są właśnie bielutkie, bo z samych gotowanych ziemniaczków i
> jeszcze
> z mąką ziemnaczaną, o:
> http://www.google.pl/images?q=%22kluski+sl%C4%85skie
%22&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=fire
fox-a&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=Fd68TNecGISUOtzcu
MUN&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=3&ved
=0CCoQsAQwAg&biw=1280&bih=646
>

Dokladnie tak...
4:1 (taka proporcja) i sposob podany przez Panslaviste...
(nawet u Maklowicza to bylo pokazane, a gotowal rodowity slazak)
Niektorzy dodaja jeszcze zoltko z jednego jajka - wtedy twardsze ponoc
wychpdza, ale nigdy nie probowalem. Sa tez "eksperci" dajacy zamiast maki
ziemniaczanej - make pszenna... ale to juz nie toto jest heh

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


87. Data: 2010-10-19 10:45:33

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:26:37 +0200, krys napisał(a):

> Bożena nie przepada za pyzami i nie lubi farszu z gotowanego mięsa. Zapewne
> wychowała się w innych zwyczajach kulinarnych. To nie powód, żeby zaraz
> odsądzać ją od czci i wiary.

Przecież to nie ja ją odsądzam, tylko ona mnie i to ze zjeżonymi włosami
oraz "tylko polskością".
Ale rozumiem, ze nie jesteś w stanie tego bezstronnie zauważyć.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


88. Data: 2010-10-19 10:45:36

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Maciej Jastrzębski" <M...@c...lublin.pl> wrote in message
news:i9jsjh$ueb$1@news.lublin.pl...
> Panslavista wrote:
>
>>> Oraz żurek, w końcu nazwa powstała od niemieckiego słowa "sur" czyli
>>> "kwaśny" :)
>>>
>>> Bożena.
>>
>> Raczej od ruskiego żyr - tłuszcz czyli żyrnyj borszcz - tłusty barszcz.
>
> Bzdura.

Mój Boże, jakże na to czekałem! Na stwierdzenie, ze wpływy niemieckie tak
daleko sięgały, że białe barszcze nam popodmieniały.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


89. Data: 2010-10-19 10:46:19

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał w wiadomości
news:i9inu2$khf$1@news.onet.pl...
>W dniu 2010-10-19 01:57, Ikselka pisze:
>
>>>> Chyba od tej pory dla mnie litewskie czarne pyzy o niemieckiej nazwie i
>>>> z
>>>> surowym mięsem są "tylko"...
>>> Widać, że nie znasz ślunskich czornych klusków.
>> U nas w Polsce Świętokrzyskiej to czarne to się GAŁY nazywa, a kluski
>> śląskie są właśnie bielutkie, bo z samych gotowanych ziemniaczków i
>> jeszcze
>> z mąką ziemnaczaną, o:
>> http://www.google.pl/images?q=%22kluski+sl%C4%85skie
%22&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=fire
fox-a&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=Fd68TNecGISUOtzcu
MUN&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=3&ved
=0CCoQsAQwAg&biw=1280&bih=646
>>
>> :-D
>
> Kluski śląskie są z "dziurką"

Zgadza sie...

> a kluski czarne ze Śląska są okrągłe. I też bez nadziynio.

I maja inna nazwe a nie kluski slaskie... NIestety, nie pamietam jak sie
nazywaja :-) Pyzy ziemniaczane? moze...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


90. Data: 2010-10-19 10:48:27

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:36:36 +0200, krys napisał(a):

> Być może dla podkreślenia ich pochodzenia.

Gdybym napisała tutaj "tylko żydowska maca" - dopiero by tu zawrzało!
Ale "tylko polskie pyzy" to zwykłą niefortunność...


> I innej techniki wytwarzania.
> Doszukujesz się zamachu tam, gdzie jest co najwyżej niefortunne
> sformułowanie.

Ależ skąd - to tylko litewska pycha... upss... pyza.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 8 . [ 9 ] . 10 ... 20


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Simple Hack To Get $1000 To your Paypal
OD WCZORAJ...
jadłem niekoszerne danie
podajcie proszę SWÓJ przepis
fizyka w praktyce czyli czajnik elektryczny

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »