| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-10-15 11:01:45
Temat: podajcie proszę SWÓJ przepisPrzepis na zakiszenie żurku, ale swój wypróbowany, z czosnkiem itp.
P>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-10-15 15:55:37
Temat: Re: podajcie proszę SWÓJ przepisOn 15 Paź, 13:01, "zbigniew" <z...@o...pl> wrote:
> Przepis na zakiszenie żurku, ale swój wypróbowany, z czosnkiem itp.
Proszę bardzo:
3 łyżki mąki żytniej
ok.0,3 litra letniej, przegotowanej wody
1-2 ząbki czosnku
Wszystko wymieszać w słoiczku, wstrząsając. Pozostawić w cieple na 3-4
dni,
bacząc, by nie zapleśniało. Przykryć na ten czas gazą. Po ukiśnięciu
można dopiero przykrywką i przechowywać w lodówce.
To jest mała porcja. Większą można zrobić proporcjonalnie do
wymienionych składników.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-10-15 17:53:42
Temat: Re: podajcie proszę SWÓJ przepisUżytkownik "zbigniew" <...@o...pl> napisał w wiadomości
news:i99cao$e6s$1@news.onet.pl...
> Przepis na zakiszenie żurku, ale swój wypróbowany, z czosnkiem itp.
Bierzesz mąkę, wode, czosnek i kisisz. Jak czegoś nie wiesz spytaj się Xl,
ona wszystko wie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-10-15 18:12:12
Temat: Re: podajcie proszę SWÓJ przepisDnia Fri, 15 Oct 2010 17:53:42 +0000 (UTC), Pan Waldek napisał(a):
> Użytkownik "zbigniew" <...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:i99cao$e6s$1@news.onet.pl...
>> Przepis na zakiszenie żurku, ale swój wypróbowany, z czosnkiem itp.
>
> Bierzesz mąkę, wode, czosnek i kisisz. Jak czegoś nie wiesz spytaj się Xl,
> ona wszystko wie.
Odeślij do kogoś, kto jest skłonny służyć na każde twoje zawołanie, bo ja
nie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-10-15 19:38:54
Temat: Re: podajcie proszę SWÓJ przepisUżytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:o5ffrcrkohmy.voxvrwar6o3i$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 15 Oct 2010 17:53:42 +0000 (UTC), Pan Waldek napisał(a):
>
>> Użytkownik "zbigniew" <...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:i99cao$e6s$1@news.onet.pl...
>>> Przepis na zakiszenie żurku, ale swój wypróbowany, z czosnkiem itp.
>>
>> Bierzesz mąkę, wode, czosnek i kisisz. Jak czegoś nie wiesz spytaj się
>> Xl,
>> ona wszystko wie.
>
> Odeślij do kogoś, kto jest skłonny służyć na każde twoje zawołanie, bo ja
> nie.
>
Oczywiście, bo starasz się być guru na wszystkich grupach.
Ale moze ty na prochach jesteś... CHGW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-10-15 20:05:14
Temat: Re: podajcie proszę SWÓJ przepisDnia Fri, 15 Oct 2010 19:38:54 +0000 (UTC), Pan Waldek napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:o5ffrcrkohmy.voxvrwar6o3i$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 15 Oct 2010 17:53:42 +0000 (UTC), Pan Waldek napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "zbigniew" <...@o...pl> napisał w wiadomości
>>> news:i99cao$e6s$1@news.onet.pl...
>>>> Przepis na zakiszenie żurku, ale swój wypróbowany, z czosnkiem itp.
>>>
>>> Bierzesz mąkę, wode, czosnek i kisisz. Jak czegoś nie wiesz spytaj się
>>> Xl,
>>> ona wszystko wie.
>>
>> Odeślij do kogoś, kto jest skłonny służyć na każde twoje zawołanie, bo ja
>> nie.
>>
>
> Oczywiście, bo starasz się być guru na wszystkich grupach.
Na jakich "wszystkich"?
> Ale moze ty na prochach jesteś... CHGW.
Po prostu mam energię.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-10-16 00:29:02
Temat: Re: podajcie proszę SWÓJ przepisUżytkownik mal napisał:
> On 15 Paź, 13:01, "zbigniew"<z...@o...pl> wrote:
>> Przepis na zakiszenie żurku, ale swój wypróbowany, z czosnkiem itp.
>
> Proszę bardzo:
> 3 łyżki mąki żytniej
> ok.0,3 litra letniej, przegotowanej wody
> 1-2 ząbki czosnku
Jak dałem ząbek na pół litra to w ogóle kiszenie nie chciało ruszyć. Pół
ząbka to wszystko, czosnek jednak ma silne własności bakteriobójcze -
jego (i ew. chrzanu) dodatek do fermentacji mlekowej ma uniemożliwić
pracę konkurencyjnych drożdży - są delikatniejsze od bakterii kwasu
mlekowego ale przesada stopuje wszelka biologię.
Chociaż może niepotrzebnie ten ząbek rozgniotłem - w każdym razie z
czosnkiem nie przesadzać. Ja daję jeszcze parę ziaren ziela angielskiego
i trochę liści laurowych - większy albo dwa małe na pół litra. Szczypta
soli też nie zawadzi - sól jest tym czego drożdże nie lubią.
Przy kiszeniu w butelce (wygodne bo łatwo zamieszać) należy pamiętać że
w czasie kiszenia butelka musi być rozszczelniona - inaczej żurek możemy
mieć na suficie i za kołnierzem...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-10-16 09:59:59
Temat: Re: podajcie proszę SWÓJ przepis
Użytkownik "Pan Waldek" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a82ad005ae18dcaa2c035ea27bc45dbc@www.curva.com.
..
> Użytkownik "zbigniew" <...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:i99cao$e6s$1@news.onet.pl...
>> Przepis na zakiszenie żurku, ale swój wypróbowany, z czosnkiem itp.
>
> Bierzesz mąkę, wode, czosnek i kisisz. Jak czegoś nie wiesz spytaj się Xl,
> ona wszystko wie.
mam tą osobę w KF więć nie mam ochoty z nia rozmawiać, jak wielu na tej
grupie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-10-16 10:20:01
Temat: Re: podajcie proszę SWÓJ przepisOn 16 Paź, 02:29, "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
wrote:
> Pół
> ząbka to wszystko, czosnek jednak ma silne własności bakteriobójcze -
> jego (i ew. chrzanu) dodatek do fermentacji mlekowej ma uniemożliwić
> pracę konkurencyjnych drożdży - są delikatniejsze od bakterii kwasu
> mlekowego ale przesada stopuje wszelka biologię.
Pewnie masz rację z tym czosnkiem. Prawdę powiedziawszy to od bardzo
dawna nie rozpoczynałam kiszenia 'od początku'. Zwykle pozostawiam na
dnie słoiczka ukiszony wcześniej osad, dolewam wody, dodaję mąkę
żytnią i czosnek i czekam.
Wstawiam jednak do lodówki, bo do następnego żurku na obiad zdąży
ukisnąć.
Taki sposób jest mniej absorbujący i nie trzeba wciąż zaglądać czy nie
ma pleśni.
W pobliskim sklepie PSS można u mnie kupić bardzo dobry zakwas na
żurek.
Zanim jednak go wykorzystam - wrzucam czosnek i czekam aż ukiśnie (2-3
dni).
Dopiero potem - gotowanie i nastawianie na następny z osadu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |