« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-10-13 05:31:27
Temat: wywar z miesa wolowegowywarek z miesa wolowego (prega, mostek) - mieso w ilosci okolo 2,5 kg
gotowane 2 godziny, pozniej pol godziny z warzywami - seler, pietruszka,
marchewka, 1 cebula, por
Ilosc? Okolo 2 litry tego wywaru - esencjonalny tak ze w lodowce na dolnej
polce robi sie z niego galareta.
Co z niego zrobic? jaka zupe polecacie?
Ziemniaczana przecierana (gotowane ziemniaki, z nich piurre zrobione,
zmieszane z wywarem, doprawione) juz robilem, teraz nie mam pomysla.
Grochowki ani fasolowej tez nie chce juz :-) (tez robilem - czas na cos
innego, ale nie mam pomysla zadnego).
Myslalem o grzybowej poki jeszcze grzyby w dobrej cenie, ale...
Podajcie jakies przepisy :-)
I pomysly :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-10-13 05:56:29
Temat: Re: wywar z miesa wolowego
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:4cb54425$0$22806$65785112@news.neostrada.pl...
> wywarek z miesa wolowego (prega, mostek) - mieso w ilosci okolo 2,5 kg
> gotowane 2 godziny, pozniej pol godziny z warzywami - seler, pietruszka,
> marchewka, 1 cebula, por
> Ilosc? Okolo 2 litry tego wywaru - esencjonalny tak ze w lodowce na dolnej
> polce robi sie z niego galareta.
> Co z niego zrobic? jaka zupe polecacie?
> Ziemniaczana przecierana (gotowane ziemniaki, z nich piurre zrobione,
> zmieszane z wywarem, doprawione) juz robilem, teraz nie mam pomysla.
> Grochowki ani fasolowej tez nie chce juz :-) (tez robilem - czas na cos
> innego, ale nie mam pomysla zadnego).
> Myslalem o grzybowej poki jeszcze grzyby w dobrej cenie, ale...
> Podajcie jakies przepisy :-)
> I pomysly :-)
Kminkowa z grzankami ;-))))))))))))
Pomidorowa
Ogórkowa
Kapuśniak ze słodkiej białej kapusty
Dyniowa
Szczawiowa
Barszcz czerwony (ze dwa grzybki) czysty.
Starczy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-10-13 06:57:55
Temat: Re: wywar z miesa wolowegoUżytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:4cb54425$0$22806$65785112@news.neostrada.pl...
> wywarek z miesa wolowego (prega, mostek) - mieso w ilosci okolo 2,5 kg
> gotowane 2 godziny, pozniej pol godziny z warzywami - seler, pietruszka,
> marchewka, 1 cebula, por
> Ilosc? Okolo 2 litry tego wywaru - esencjonalny tak ze w lodowce na dolnej
> polce robi sie z niego galareta.
> Co z niego zrobic? jaka zupe polecacie?
> Ziemniaczana przecierana (gotowane ziemniaki, z nich piurre zrobione,
> zmieszane z wywarem, doprawione) juz robilem, teraz nie mam pomysla.
> Grochowki ani fasolowej tez nie chce juz :-) (tez robilem - czas na cos
> innego, ale nie mam pomysla zadnego).
> Myslalem o grzybowej poki jeszcze grzyby w dobrej cenie, ale...
> Podajcie jakies przepisy :-)
> I pomysly :-)
Papryka jest teraz tania, więc może zupę gulaszową, nazywaną bogracz, z
węgierskiego bogracsgulyas. Czy jakoś tak.
Przepisów bez liku, sam sobie wybierzesz taki najbardziej pasujący.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-10-13 07:58:17
Temat: Re: wywar z miesa wolowego
Użytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:4cb55861$0$21010$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Papryka jest teraz tania, więc może zupę gulaszową, nazywaną bogracz, z
> węgierskiego bogracsgulyas. Czy jakoś tak.
> Przepisów bez liku, sam sobie wybierzesz taki najbardziej pasujący.
Też glosuję za gulaszową :)
--
misiczka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-10-13 08:16:17
Temat: Re: wywar z miesa wolowego
"misiczka" <i...@g...com> wrote in message
news:i93oqq$pga$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:4cb55861$0$21010$65785112@news.neostrada.pl...
>
>>
>> Papryka jest teraz tania, więc może zupę gulaszową, nazywaną bogracz, z
>> węgierskiego bogracsgulyas. Czy jakoś tak.
>> Przepisów bez liku, sam sobie wybierzesz taki najbardziej pasujący.
>
> Też glosuję za gulaszową :)
>
> --
> misiczka
Gulasz to zupa mięsna, a nie rosół... I nie ma nic wspólnego z polskim
gulaszem tak jak leczo z polskim leczem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-10-13 09:08:52
Temat: Re: wywar z miesa wolowegoDnia Wed, 13 Oct 2010 07:31:27 +0200, Misiek napisał(a):
> wywarek z miesa wolowego (prega, mostek) - mieso w ilosci okolo 2,5 kg
> gotowane 2 godziny, pozniej pol godziny z warzywami - seler, pietruszka,
> marchewka, 1 cebula, por
> Ilosc? Okolo 2 litry tego wywaru - esencjonalny tak ze w lodowce na dolnej
> polce robi sie z niego galareta.
> Co z niego zrobic? jaka zupe polecacie?
A po co psuć tak cudowny bulion? Dodać sporo suszonego lubczyku i pieprzu,
podgrzać mocno (nie gotować) - gotowe. Akurat na jesienne chłody.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-10-13 09:10:53
Temat: Re: wywar z miesa wolowegoDnia Wed, 13 Oct 2010 10:16:17 +0200, Panslavista napisał(a):
> "misiczka" <i...@g...com> wrote in message
> news:i93oqq$pga$1@news.onet.pl...
>>
>> Użytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:4cb55861$0$21010$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>>>
>>> Papryka jest teraz tania, więc może zupę gulaszową, nazywaną bogracz, z
>>> węgierskiego bogracsgulyas. Czy jakoś tak.
>>> Przepisów bez liku, sam sobie wybierzesz taki najbardziej pasujący.
>>
>> Też glosuję za gulaszową :)
>>
>> --
>> misiczka
>
> Gulasz to zupa mięsna, a nie rosół... I nie ma nic wspólnego z polskim
> gulaszem tak jak leczo z polskim leczem.
Dokładnie.
Bogracsgulyas rzecz pyszna, ale robi sie go na podsmazonym i duszonym
mięsie, nie na rosole.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-10-13 10:18:17
Temat: Re: wywar z miesa wolowego
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4cb54a23$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
> news:4cb54425$0$22806$65785112@news.neostrada.pl...
>> wywarek z miesa wolowego (prega, mostek) - mieso w ilosci okolo 2,5 kg
>> gotowane 2 godziny, pozniej pol godziny z warzywami - seler, pietruszka,
>> marchewka, 1 cebula, por
>> Ilosc? Okolo 2 litry tego wywaru - esencjonalny tak ze w lodowce na
>> dolnej polce robi sie z niego galareta.
>> Co z niego zrobic? jaka zupe polecacie?
>> Ziemniaczana przecierana (gotowane ziemniaki, z nich piurre zrobione,
>> zmieszane z wywarem, doprawione) juz robilem, teraz nie mam pomysla.
>> Grochowki ani fasolowej tez nie chce juz :-) (tez robilem - czas na cos
>> innego, ale nie mam pomysla zadnego).
>> Myslalem o grzybowej poki jeszcze grzyby w dobrej cenie, ale...
>> Podajcie jakies przepisy :-)
>> I pomysly :-)
>
> Kminkowa z grzankami ;-))))))))))))
> Pomidorowa
> Ogórkowa
> Kapuśniak ze słodkiej białej kapusty
> Dyniowa
> Szczawiowa
> Barszcz czerwony (ze dwa grzybki) czysty.
>
> Starczy?
1. Starczy to jest wygląd w trumnie, albo uwiąd
2. Polowa z nich nie nadaje sie do tak esencjonalnego wywaru z prostej
przyczyny - smak wolowy zabije reszte smakow - przerabialem to w przybadku
wlasnie grochgowki. Niby dorzucilem miesa wedzomnego (zeberek - pycha),
czosnku, majeranku ale i8 tak przebilaj za mocno smak wolowiny
I tak nie nadaja sie:
Pomidorowa (ta raczej na wywarze jarzynowym, ewentualnie bulionie drobiowym.
Dobra tez jest na wywarze mieszanym, ale mniej esencjonalnym)
Ogorkowa (jak powyzej)
Kapusniak (toz samo) - moze z kiszonej by byl dobry...
Dyniowa (absolutnie nie)
szczawiowa - za delikatna smakowo(poza tym nie wolno mojej zonie )
Barszcz czerwony (nie taki wywar)
Coz, wydaje mi sie ze zjem "w postaci czystej" z makaronikiem :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-10-13 10:19:28
Temat: Re: wywar z miesa wolowego
Użytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:4cb55861$0$21010$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:4cb54425$0$22806$65785112@news.neostrada.pl...
>> wywarek z miesa wolowego (prega, mostek) - mieso w ilosci okolo 2,5 kg
>> gotowane 2 godziny, pozniej pol godziny z warzywami - seler, pietruszka,
>> marchewka, 1 cebula, por
>> Ilosc? Okolo 2 litry tego wywaru - esencjonalny tak ze w lodowce na
>> dolnej
>> polce robi sie z niego galareta.
>> Co z niego zrobic? jaka zupe polecacie?
>> Ziemniaczana przecierana (gotowane ziemniaki, z nich piurre zrobione,
>> zmieszane z wywarem, doprawione) juz robilem, teraz nie mam pomysla.
>> Grochowki ani fasolowej tez nie chce juz :-) (tez robilem - czas na cos
>> innego, ale nie mam pomysla zadnego).
>> Myslalem o grzybowej poki jeszcze grzyby w dobrej cenie, ale...
>> Podajcie jakies przepisy :-)
>> I pomysly :-)
>
> Papryka jest teraz tania, więc może zupę gulaszową, nazywaną bogracz, z
> węgierskiego bogracsgulyas. Czy jakoś tak.
> Przepisów bez liku, sam sobie wybierzesz taki najbardziej pasujący.
>
Bogracz to jedno, zupa gulaszowa to nie bograc... ale poddales mi dobry
pomysl :-) Zupa ogonowa :-) Pamieta ktos cos takiego jeszcze?
Albo dodatek flakow... do tego rosolu tez brzmi ciekawie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-10-13 10:20:49
Temat: Re: wywar z miesa wolowego
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4cb56ae6$0$22796$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "misiczka" <i...@g...com> wrote in message
> news:i93oqq$pga$1@news.onet.pl...
>>
>> Użytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:4cb55861$0$21010$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>>>
>>> Papryka jest teraz tania, więc może zupę gulaszową, nazywaną bogracz, z
>>> węgierskiego bogracsgulyas. Czy jakoś tak.
>>> Przepisów bez liku, sam sobie wybierzesz taki najbardziej pasujący.
>>
>> Też glosuję za gulaszową :)
>>
>> --
>> misiczka
>
> Gulasz to zupa mięsna, a nie rosół... I nie ma nic wspólnego z polskim
> gulaszem tak jak leczo z polskim leczem.
Leczo nie jest polskie - od tego zacznijmy
Rosol jest jaknajbardziej zupa MIESNA (chyba ze bulion warzywny, ale jak
sama nazwa wskazuje wtedy to bulon a nie rosul... choc czesto mylony)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |