« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-04 03:33:14
Temat: Wisnie1/ Czy kazdy gatunek wisni nadaje sie na konfitury?
2/ Jak zrobic konfitury z wisni?
3/ Jak zrobic nalewke z wisni?
4/ Pozdrawiam i dzieki za pomoc :-).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-08-04 07:21:14
Temat: Re: WisnieJarek wrote:
(...)
> 2/ Jak zrobic konfitury z wisni?
Wypowiem się tylko w tym temacie, bo robie trochę inaczej niż
w ogólnie znanych przepisach.
Wiśnie wypestkować, sok który z nich wycieknie odlać do garnka,
dosypać cukru ile kto lubi(standard 1kg cukru na 1 kg wisni, ja daję
połowę). Zagotowć i wrzucać wiśnie. Smażyć krótko, ok. 30 min na małym
ogniu. Nie mieszać łyżką, tylko od czasu do czasu potrząsnąć rondlem.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-08-04 09:03:04
Temat: Re: WisnieJarek wrote:
> 1/ Czy kazdy gatunek wisni nadaje sie na konfitury?
> 2/ Jak zrobic konfitury z wisni?
> 3/ Jak zrobic nalewke z wisni?
> 4/ Pozdrawiam i dzieki za pomoc :-).
>
ad. 3 (co do reszty sie nie wypowiadam):
a. Kupić stosowną ilość wiśni
b. Muszą być duże i słodkie
c. Wiśnie umyć i zostawic na sitku, żeby obciekły i trochę obeschły
d. Kupić wódkę (najlepiej Wyborową)
e. Wiśnie wrzucić do słoja i zalać wódką w proporcji 1 lirt wódki na
1 kg wiśni
f. Zakręcić słój i odstawić
g. Czekać cierpliwie przez 2-3 tyg nie otwierając
h. Od czasu do czasu zabełtać lekko całym słojem (opcjonalnie)
i. Po upływie czasu podanego w pkt. g, zlać gotową nalewkę. do jakiegoś
naczynka
j. Pozostałe w pkt. i wiśnie:
- zjeść (uwaga: to działa dosyć szybko...)
- wersja dla cierpliwych:
opcjonalnie usunąć pestki i przetrzeć przez sitko, a następnie
przefiltrować (zwykły filtr do kawy jest OK, tylko żeby lejek
był czysty, bo będzie zajeżdżać), a nastepnie uzyskaną ciecz
opcjonalnie:
- zlać jako prima sort osobno (i kontemplować samemu)
- wymieszać z cieczą uzyskaną w pkt. i
k. Ciecz uzyskaną w pkt i., opcjonalnie domieszaną z filtratem z pkt. j
zlać do flaszek i zakręcić.
l. Odstawic i nie ruszać ciecz z pkt. k, ew. j na:
- minimum 1 rok (wersja dla cierpliwych z samozaparciem)
- minimum 1 tydzień (wersja dla normalnych)
m. Pić ciecz z pkt. l po upływie czasu podanego w pkt. l kontemplując...
n. Gościom i innym profanom nie dawać
o. Wysłać mi jedną butelke o pojemności 1 (słownie jeden) litr cieczy
uzyskanej w pkt. k celem oceny (kontakt przez e-mail w sprawie adresu
dostawy).
p. Skorzystanie z przepisu wymaga uprzedniego przelania na moje konto
kwoty w wysokości 100PLN (zgadzam się też na 100EUR) tytułem praw
autorskich ((kontakt przez e-mail w sprawie nr. konta)
Smacznego!
Pozdr.,
Shrek
PS.
Królewnie Fionie smakowało :D
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-08-06 12:14:46
Temat: Re: WisnieUżytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:44d2f56a$1@news.home.net.pl...
>> 2/ Jak zrobic konfitury z wisni?
>
> Wypowiem się tylko w tym temacie, bo robie trochę inaczej niż
> w ogólnie znanych przepisach.
A jakie są te 'ogólnie znane przepisy'? Przekopałam sieć i natknęłam się
jedynie na konfitury ze śliwek...
> Wiśnie wypestkować, sok który z nich wycieknie odlać do garnka,
> dosypać cukru ile kto lubi(standard 1kg cukru na 1 kg wisni, ja daję
> połowę). Zagotowć
Proszę o doprecyzowanie.
Najpierw zagotować cukier i odrobiną soku?
> i wrzucać wiśnie. Smażyć krótko, ok. 30 min na małym
> ogniu. Nie mieszać łyżką, tylko od czasu do czasu potrząsnąć rondlem.
Później gorące do słoików? I to wszystko, tak?
Iwona (kompletnie zielona w temacie przetworów)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-08-07 07:27:21
Temat: Re: WisnieMarchewka wrote:
> Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:44d2f56a$1@news.home.net.pl...
>
>>> 2/ Jak zrobic konfitury z wisni?
>>
>>
>> Wypowiem się tylko w tym temacie, bo robie trochę inaczej niż
>> w ogólnie znanych przepisach.
>
>
> A jakie są te 'ogólnie znane przepisy'? Przekopałam sieć i natknęłam się
> jedynie na konfitury ze śliwek...
Syrop robiony z wody z cukrem, ja nie daję wody.
>
>> Wiśnie wypestkować, sok który z nich wycieknie odlać do garnka,
>> dosypać cukru ile kto lubi(standard 1kg cukru na 1 kg wisni, ja daję
>> połowę). Zagotowć
>
> Proszę o doprecyzowanie.
> Najpierw zagotować cukier i odrobiną soku?
Tak.
>
>> i wrzucać wiśnie. Smażyć krótko, ok. 30 min na małym
>> ogniu. Nie mieszać łyżką, tylko od czasu do czasu potrząsnąć rondlem.
>
>
> Później gorące do słoików? I to wszystko, tak?
> Iwona (kompletnie zielona w temacie przetworów)
Zakręcić, postawić "na głowie" i już. Można dla pewności spasteryzaować,
ale jeżeli słoiki i nakrętki były wyparzone, to nie jest to konieczne.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-08-11 19:54:50
Temat: Re: Wisnie-nalewka
Użytkownik "Jarek" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:44D2CE08.F54D286B@wp.pl...
>> 3/ Jak zrobic nalewke z wisni?
> 4/ Pozdrawiam i dzieki za pomoc :-).
Bierze sie wisnie z pestkami i przesypuje cukrem w
sloju. Nakrywa sie i trzyma na polce. Niektorzy w
sloncu. Puszczaja sok.
Po dwoch tygodniach sie sok zlewa i wklada do lodowki.
Wisnie zalewa spirytusem z wodka - 1/2 l wodki plus
cwiartka spirytusu. Jak nabierze koloru, zlewa sie i
zalewa jeszcze raz swiezym spirytusem z wodka. Potem
znow sie zlewa i kolorystycznie ocenia wisnie, czy
mozna jeszcze raz, Zuzyte wisnie powinny byc szare
albo zdechlorozowe jak polski rzad.
Miesza sie ekstrakty i dosladza syropem z lodowki.
Jesli teraz sie to odstawi na lezakowanie, to na
Swieta bedzie jak w sam raz.
Osobiscie to dokladam cwierc lyzeczki miodu na pol
litra.Ale ostatnio wpadlem na pomysl zeby oszukiwac. Po co
robic uczciwy cherry cordial, jesli mozna oszukac?
Bierze sie syrop wisniowy marki Krakus na przyklad i
sie normalizuje woda ze spirytusen. Troche miodu i
jedna kropla soku z cytryny. Kto mi powie, ze to nie
kordial?
Pozdrawiam.
juras
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-08-11 22:18:13
Temat: Re: Wisnie-nalewkayuras napisał(a):
> Ale ostatnio wpadlem na pomysl zeby oszukiwac. Po co
> robic uczciwy cherry cordial, jesli mozna oszukac?
Staruj w wyborach samorządowych, masz duże szanse!
> Bierze sie syrop wisniowy marki Krakus na przyklad i
> sie normalizuje woda ze spirytusen. Troche miodu i
> jedna kropla soku z cytryny. Kto mi powie, ze to nie
> kordial?
Hmm, pewnie bm rozpoznał.
Chociaż kto wie?
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-08-13 06:13:39
Temat: Re: Wisnie-nalewka
Użytkownik "yuras" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ebiqqs$s7k$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Jarek" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:44D2CE08.F54D286B@wp.pl...
> >> 3/ Jak zrobic nalewke z wisni?
> > 4/ Pozdrawiam i dzieki za pomoc :-).
> Bierze sie wisnie z pestkami i przesypuje cukrem w
> sloju. Nakrywa sie i trzyma na polce. Niektorzy w
> sloncu. Puszczaja sok.
>
> Po dwoch tygodniach sie sok zlewa i wklada do lodowki.
> Wisnie zalewa spirytusem z wodka - 1/2 l wodki plus
> cwiartka spirytusu. Jak nabierze koloru, zlewa sie i
> zalewa jeszcze raz swiezym spirytusem z wodka. Potem
> znow sie zlewa i kolorystycznie ocenia wisnie, czy
> mozna jeszcze raz, Zuzyte wisnie powinny byc szare
> albo zdechlorozowe jak polski rzad.
> Miesza sie ekstrakty i dosladza syropem z lodowki.
> Jesli teraz sie to odstawi na lezakowanie, to na
> Swieta bedzie jak w sam raz.
> Osobiscie to dokladam cwierc lyzeczki miodu na pol
> litra.Ale ostatnio wpadlem na pomysl zeby oszukiwac. Po co
> robic uczciwy cherry cordial, jesli mozna oszukac?
>
> Bierze sie syrop wisniowy marki Krakus na przyklad i
> sie normalizuje woda ze spirytusen. Troche miodu i
> jedna kropla soku z cytryny. Kto mi powie, ze to nie
> kordial?
>
> Pozdrawiam.
> juras
>
>
>
Wiśnie zalewa się alkoholem i trzyma tak ze 2 tygodnie. Następnie zlewa
się alkohol, a wiśnie zasypuje cukrem i też trzyma ze 2 tygodnie, a po nich
zlewa się sok do zlanego alkoholu. Można jeszcze raz wiśnie zasypać cukrem.
Nie może to być czysty spirytus, ale może być pól na pól spirytus z wódką
lub sama wódka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-08-16 23:21:33
Temat: Re: Wisnie-nalewka
Majkaa napisał(a):
> Użytkownik "yuras" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:ebiqqs$s7k$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik "Jarek" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
> > news:44D2CE08.F54D286B@wp.pl...
> > >> 3/ Jak zrobic nalewke z wisni?
> > > 4/ Pozdrawiam i dzieki za pomoc :-).
> > Bierze sie wisnie z pestkami i przesypuje cukrem w
> > sloju. Nakrywa sie i trzyma na polce. Niektorzy w
> > sloncu. Puszczaja sok.
> >
> > Po dwoch tygodniach sie sok zlewa i wklada do lodowki.
> > Wisnie zalewa spirytusem z wodka - 1/2 l wodki plus
> > cwiartka spirytusu. Jak nabierze koloru, zlewa sie i
> > zalewa jeszcze raz swiezym spirytusem z wodka. Potem
> > znow sie zlewa i kolorystycznie ocenia wisnie, czy
> > mozna jeszcze raz, Zuzyte wisnie powinny byc szare
> > albo zdechlorozowe jak polski rzad.
> > Miesza sie ekstrakty i dosladza syropem z lodowki.
> > Jesli teraz sie to odstawi na lezakowanie, to na
> > Swieta bedzie jak w sam raz.
> > Osobiscie to dokladam cwierc lyzeczki miodu na pol
> > litra.Ale ostatnio wpadlem na pomysl zeby oszukiwac. Po co
> > robic uczciwy cherry cordial, jesli mozna oszukac?
> >
> > Bierze sie syrop wisniowy marki Krakus na przyklad i
> > sie normalizuje woda ze spirytusen. Troche miodu i
> > jedna kropla soku z cytryny. Kto mi powie, ze to nie
> > kordial?
> >
> > Pozdrawiam.
> > juras
> >
> >
> >
> Wiśnie zalewa się alkoholem i trzyma tak ze 2 tygodnie. Następnie zlewa
> się alkohol, a wiśnie zasypuje cukrem i też trzyma ze 2 tygodnie, a po nich
> zlewa się sok do zlanego alkoholu. Można jeszcze raz wiśnie zasypać cukrem.
> Nie może to być czysty spirytus, ale może być pól na pól spirytus z wódką
> lub sama wódka.
Ja mogę dodać do powyższego że można przed zmieszaniem z wódką
lub spirytusem zalać wiśnie winem, nawet cabernet, muszą być tylko
odpowiednio słodkie, ewentualnie wymieszać sok z wiśni z winem.
Nadaje specyficzny smak. Unikać win niedojrzałych i w zasadzie innych
niż czerwone - można dobrać sobie pasujące wino.Polecam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |