« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-09-05 11:51:35
Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruski
"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
news:edjn9g$sgr$3@news.onet.pl...
> Shivman napisał(a):
Paczka dopiero jutro, obrabiamy grzyby. Ale owoce pigwy dostaniesz luzem...
:-P))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-09-05 11:54:20
Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruskiDnia Tue, 5 Sep 2006 13:36:16 +0200, Waćpanna lub waćpan Pistacjusz, w
wiadomości <news:edjnfe$um9$1@news.onet.pl> zawarł, co następuje:
> Zabic cie nie zabije ale co powiesz na ukodzenie
> watroby? Powiedzmy za nastepne 3 lata?
Weźmie hepatil ;>
--
Pozdrawiam, Ti`Ana, z uszkodzoną
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-09-05 12:19:24
Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruskiTatiana napisał(a):
> Weźmie hepatil ;>
O, to jest pomysł. Zakupie juz, na wszelki wypadek;-)
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-09-05 12:29:26
Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruski
Użytkownik "Pistacjusz" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:edjnfe$um9$1@news.onet.pl...
>
> "Gosia Plitmik" <p...@o...pl> ha scritto nel messaggio
> news:edjn4l$sgr$2@news.onet.pl...
> > Pistacjusz napisał(a):
> >
> >>> Ktoś podał jakiś czas temu taki przepis na wiśniówkę jw.
> >>> Zasypałem wiśnie z pestkami i cukrem w słoju pod gazą i stały tak w
> >>> słońcu 2
> >>> miesiące.
> >>> Czy nie za długo stały?
> >>> Czy może w tych wiśniach być kwas pruski?
> >
> > Ja tak robie od około 3 lat i...zyję;-)Nawet jesli powstał kwas pruski,
to
> > nie powali nawet muchy;-)Spokojnie
>
> Zabic cie nie zabije ale co powiesz na ukodzenie
> watroby? Powiedzmy za nastepne 3 lata?
>
Prawidlowo do wina z wisni (po wypestkowaniu) dodaje sie wlasnie 2-3
pestek... w wielu przepisach na dodatek mowi sie o pestkach "rozbitych" w
mozdziezu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-09-05 13:27:36
Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruskiUżytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> >> Czy może w tych wiśniach być kwas pruski?
> >
> Nie trzeba, wystarczy wypestkować.
>
No tak ale jak wypetkuję to nie będzie ("chery")
Pestki dają specyficzny migdałowy smak.
--
Pozdrawiam
Shivman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-09-05 13:36:28
Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruskiUżytkownik "Gosia Plitmik" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> Shivman napisał(a):
> > Ktoś podał jakiś czas temu taki przepis na wiśniówkę jw.
> > Zasypałem wiśnie z pestkami i cukrem w słoju pod gazą i stały tak w
słońcu 2
> > miesiące.
> Aaa, jak jest napisane zlej, to oczywiscie zlewasz, ale bez wisni;-)
>
A to chyba od ciebie mam ten przepis, bo Panslavista mi przypomniał z tą
pigwą.
Dobrze by było mieć wiśnie wraz z likierem.
Takie były kiedyś z Polmosu pakowane w słoiki i były dobre.
I nie były drylowane.
--
Pozdrawiam
Shivman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-09-05 13:52:38
Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruskiShivman napisał(a):
> A to chyba od ciebie mam ten przepis, bo Panslavista mi przypomniał z tą
> pigwą.
> Dobrze by było mieć wiśnie wraz z likierem.
> Takie były kiedyś z Polmosu pakowane w słoiki i były dobre.
> I nie były drylowane.
Ode mnie;-)A, ja od kogos z ksiazkowej grupy. Pół netu juz by kopnęło w
kalendarz, gdyby ten kwas zabijał. U mnie tez stoi juz nastawiona i nie
moge sie doczekac. Niestety znika w tempie błyskawicznym
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-09-05 14:11:38
Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruskiUżytkownik "Gosia Plitmik" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> Shivman napisał(a):
> > A to chyba od ciebie mam ten przepis..........
>
> Ode mnie;-)A, ja od kogos z ksiazkowej grupy. Pół netu juz by kopnęło w
> kalendarz, gdyby ten kwas zabijał. U mnie tez stoi juz nastawiona i nie
> moge sie doczekac. Niestety znika w tempie błyskawicznym
>
Też tak myślę, gdyż tak wytwarzano wiśniówki dawno, dawno temu i ludzie żyli
długo.
Pamiętam jeszcze jak bacia trzymała wiśnie z pestkami w słoju na oknie ale
nie wiem czy robiła z tego nalewkę ale to bez znaczenia bo jakiś alkohol i
tak się wytwarzał (było widać bąbelki).
--
Pozdrawiam
Shivman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-09-05 14:55:51
Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruskiDajesz 1/3 z pestkami , resztę bez i jest pyyycha. a migdałkowy smak tez
czuć.
Katarzyna-Rzeszów
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-09-05 15:35:07
Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruski
Użytkownik "Pistacjusz" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:edjnfe$um9$1@news.onet.pl...
>
> Zabic cie nie zabije ale co powiesz na ukodzenie
> watroby? Powiedzmy za nastepne 3 lata?
Co nas nie zabije, to nas uodporni.
Pozdr
maf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |