Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wiśniówka a kwas pruski

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wiśniówka a kwas pruski

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 36


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-09-05 09:22:00

Temat: Wiśniówka a kwas pruski
Od: "Shivman" <s...@e...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Z pestkami wiśnie weź, oczywiście umyj je szybko wodą na sicie połowę
cukru dodaj do wiśni
> miesiąc pod gazą niechaj się kisi potem na każde wisienek kilo litr
jakiejś wódki wlej, żeby było i
> spirytusu daj szóstą część tego, co wódki - no i cześć przykryj to dobrze,
dwa miechy czekaj a
> potem zlej to i miesiąc zwlekaj bo postać musi, by się sklarować i żeby
potem nie zachorować a
> wiśnie można zjeść, jak ktoś lubi lecz nie za dużo by nie mieć "w czubie"
na koniec - flaszki ostrożnie
> zalej i... przyjaciołom w kieliszki nalej!
>
Ktoś podał jakiś czas temu taki przepis na wiśniówkę jw.
Zasypałem wiśnie z pestkami i cukrem w słoju pod gazą i stały tak w słońcu 2
miesiące.
Czy nie za długo stały?
Czy może w tych wiśniach być kwas pruski?

--
Pozdrawiam
Shivman

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-09-05 11:14:39

Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruski
Od: "Pistacjusz" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Shivman" <s...@e...pl> ha scritto nel messaggio
news:edjfp1$r6d$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Z pestkami wiśnie weź, oczywiście umyj je szybko wodą na sicie połowę
> cukru dodaj do wiśni
>> miesiąc pod gazą niechaj się kisi potem na każde wisienek kilo litr
> jakiejś wódki wlej, żeby było i
>> spirytusu daj szóstą część tego, co wódki - no i cześć przykryj to
>> dobrze,
> dwa miechy czekaj a
>> potem zlej to i miesiąc zwlekaj bo postać musi, by się sklarować i żeby
> potem nie zachorować a
>> wiśnie można zjeść, jak ktoś lubi lecz nie za dużo by nie mieć "w czubie"
> na koniec - flaszki ostrożnie
>> zalej i... przyjaciołom w kieliszki nalej!
>>
> Ktoś podał jakiś czas temu taki przepis na wiśniówkę jw.
> Zasypałem wiśnie z pestkami i cukrem w słoju pod gazą i stały tak w słońcu
> 2
> miesiące.
> Czy nie za długo stały?
> Czy może w tych wiśniach być kwas pruski?
>
> --
> Pozdrawiam
> Shivman

Moze byc. Jestem przeciwnikiem takich recept.
Wisniowke mozesz tez zrobic w bezpiczniejszy sposob.
Wez cukier inwertowany, cale wisnie, liscie wisni
i podgotuj jak kompot. Kiedy wystygnie dodaj spirytusu.

Pistacjusz




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-09-05 11:21:22

Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruski
Od: "Pistacjusz" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Pistacjusz" <p...@o...pl> ha scritto nel messaggio
news:edjm6t$pqp$1@news.onet.pl...
>
> "Shivman" <s...@e...pl> ha scritto nel messaggio
> news:edjfp1$r6d$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> Z pestkami wiśnie weź, oczywiście umyj je szybko wodą na sicie połowę
>> cukru dodaj do wiśni
>>> miesiąc pod gazą niechaj się kisi potem na każde wisienek kilo litr
>> jakiejś wódki wlej, żeby było i
>>> spirytusu daj szóstą część tego, co wódki - no i cześć przykryj to
>>> dobrze,
>> dwa miechy czekaj a
>>> potem zlej to i miesiąc zwlekaj bo postać musi, by się sklarować i żeby
>> potem nie zachorować a
>>> wiśnie można zjeść, jak ktoś lubi lecz nie za dużo by nie mieć "w
>>> czubie"
>> na koniec - flaszki ostrożnie
>>> zalej i... przyjaciołom w kieliszki nalej!
>>>
>> Ktoś podał jakiś czas temu taki przepis na wiśniówkę jw.
>> Zasypałem wiśnie z pestkami i cukrem w słoju pod gazą i stały tak w
>> słońcu 2
>> miesiące.
>> Czy nie za długo stały?
>> Czy może w tych wiśniach być kwas pruski?
>>
>> --
>> Pozdrawiam
>> Shivman
>
> Moze byc. Jestem przeciwnikiem takich recept.
> Wisniowke mozesz tez zrobic w bezpiczniejszy sposob.
> Wez cukier inwertowany, cale wisnie, liscie wisni
> i podgotuj jak kompot. Kiedy wystygnie dodaj spirytusu.
>
> Pistacjusz

Aha, po podgotowaniu oczywiscie wisnie i liscie
wyrzucasz. No i calosc musi sie przegryzc.

Pistacjusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-09-05 11:24:25

Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruski
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Pistacjusz" <p...@o...pl> wrote in message
news:edjm6t$pqp$1@news.onet.pl...
>
> "Shivman" <s...@e...pl> ha scritto nel messaggio
> news:edjfp1$r6d$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> Z pestkami wiśnie weź, oczywiście umyj je szybko wodą na sicie połowę
>> cukru dodaj do wiśni
>>> miesiąc pod gazą niechaj się kisi potem na każde wisienek kilo litr
>> jakiejś wódki wlej, żeby było i
>>> spirytusu daj szóstą część tego, co wódki - no i cześć przykryj to
>>> dobrze,
>> dwa miechy czekaj a
>>> potem zlej to i miesiąc zwlekaj bo postać musi, by się sklarować i żeby
>> potem nie zachorować a
>>> wiśnie można zjeść, jak ktoś lubi lecz nie za dużo by nie mieć "w
>>> czubie"
>> na koniec - flaszki ostrożnie
>>> zalej i... przyjaciołom w kieliszki nalej!
>>>
>> Ktoś podał jakiś czas temu taki przepis na wiśniówkę jw.
>> Zasypałem wiśnie z pestkami i cukrem w słoju pod gazą i stały tak w
>> słońcu 2
>> miesiące.
>> Czy nie za długo stały?
>> Czy może w tych wiśniach być kwas pruski?
>>
>> --
>> Pozdrawiam
>> Shivman
>
> Moze byc. Jestem przeciwnikiem takich recept.
> Wisniowke mozesz tez zrobic w bezpiczniejszy sposob.
> Wez cukier inwertowany, cale wisnie, liscie wisni
> i podgotuj jak kompot. Kiedy wystygnie dodaj spirytusu.
>
> Pistacjusz

Nie trzeba, wystarczy wypestkować.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-09-05 11:30:10

Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruski
Od: "Pistacjusz" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Panslavista" <p...@w...pl> ha scritto nel messaggio
news:edjmq5$rn5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Pistacjusz" <p...@o...pl> wrote in message
> news:edjm6t$pqp$1@news.onet.pl...
>>
>> "Shivman" <s...@e...pl> ha scritto nel messaggio
>> news:edjfp1$r6d$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>>> Z pestkami wiśnie weź, oczywiście umyj je szybko wodą na sicie połowę
>>> cukru dodaj do wiśni
>>>> miesiąc pod gazą niechaj się kisi potem na każde wisienek kilo litr
>>> jakiejś wódki wlej, żeby było i
>>>> spirytusu daj szóstą część tego, co wódki - no i cześć przykryj to
>>>> dobrze,
>>> dwa miechy czekaj a
>>>> potem zlej to i miesiąc zwlekaj bo postać musi, by się sklarować i żeby
>>> potem nie zachorować a
>>>> wiśnie można zjeść, jak ktoś lubi lecz nie za dużo by nie mieć "w
>>>> czubie"
>>> na koniec - flaszki ostrożnie
>>>> zalej i... przyjaciołom w kieliszki nalej!
>>>>
>>> Ktoś podał jakiś czas temu taki przepis na wiśniówkę jw.
>>> Zasypałem wiśnie z pestkami i cukrem w słoju pod gazą i stały tak w
>>> słońcu 2
>>> miesiące.
>>> Czy nie za długo stały?
>>> Czy może w tych wiśniach być kwas pruski?
>>>
>>> --
>>> Pozdrawiam
>>> Shivman
>>
>> Moze byc. Jestem przeciwnikiem takich recept.
>> Wisniowke mozesz tez zrobic w bezpiczniejszy sposob.
>> Wez cukier inwertowany, cale wisnie, liscie wisni
>> i podgotuj jak kompot. Kiedy wystygnie dodaj spirytusu.
>>
>> Pistacjusz
>
> Nie trzeba, wystarczy wypestkować.

Mozna.
Ale chodzi o to aby troche goryczki z pestek zostalo
tylko nie za duzo. W zasadzie mozna do wypestkowanych
dorzucic pare pestek.

Pistacjusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-09-05 11:30:30

Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruski
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pistacjusz napisał(a):

>> Ktoś podał jakiś czas temu taki przepis na wiśniówkę jw.
>> Zasypałem wiśnie z pestkami i cukrem w słoju pod gazą i stały tak w słońcu
>> 2
>> miesiące.
>> Czy nie za długo stały?
>> Czy może w tych wiśniach być kwas pruski?

Ja tak robie od około 3 lat i...zyję;-)Nawet jesli powstał kwas pruski,
to nie powali nawet muchy;-)Spokojnie


--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-09-05 11:33:05

Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruski
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Shivman napisał(a):

> Ktoś podał jakiś czas temu taki przepis na wiśniówkę jw.
> Zasypałem wiśnie z pestkami i cukrem w słoju pod gazą i stały tak w słońcu 2
> miesiące.
Aaa, jak jest napisane zlej, to oczywiscie zlewasz, ale bez wisni;-)


--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-09-05 11:36:16

Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruski
Od: "Pistacjusz" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> ha scritto nel messaggio
news:edjn4l$sgr$2@news.onet.pl...
> Pistacjusz napisał(a):
>
>>> Ktoś podał jakiś czas temu taki przepis na wiśniówkę jw.
>>> Zasypałem wiśnie z pestkami i cukrem w słoju pod gazą i stały tak w
>>> słońcu 2
>>> miesiące.
>>> Czy nie za długo stały?
>>> Czy może w tych wiśniach być kwas pruski?
>
> Ja tak robie od około 3 lat i...zyję;-)Nawet jesli powstał kwas pruski, to
> nie powali nawet muchy;-)Spokojnie

Zabic cie nie zabije ale co powiesz na ukodzenie
watroby? Powiedzmy za nastepne 3 lata?

Pistacjusz





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-09-05 11:39:02

Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruski
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pistacjusz napisał(a):

> Zabic cie nie zabije ale co powiesz na ukodzenie
> watroby? Powiedzmy za nastepne 3 lata?

Uwazasz, ze taka ilosc kawasu pruskiego moze mi uszkodzic watrobe?Mozesz
podeprzec sie badaniami na ten temat?

--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-09-05 11:46:13

Temat: Re: Wiśniówka a kwas pruski
Od: Kyllyan <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


>> Zabic cie nie zabije ale co powiesz na ukodzenie
>> watroby? Powiedzmy za nastepne 3 lata?
>
> Uwazasz, ze taka ilosc kawasu pruskiego moze mi uszkodzic watrobe?Mozesz
> podeprzec sie badaniami na ten temat?
>
Istnieje dosyć spora grupa ludzi z powaznie zaawansowaną paranoją i nic
na to nie poradzisz ;)

--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Strony z przepisami na arbuza
Tokarnia do obierania ziemniaków i jabłek!
Dla znudzonych tradycją - klopsiki curry w sosie pomidorowym
PRZEROB JABLEK
Kruche ciasteczka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »