Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Pistacjusz" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wiśniówka a kwas pruski
Date: Tue, 5 Sep 2006 13:30:10 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 51
Message-ID: <edjn40$t9s$1@news.onet.pl>
References: <edjfp1$r6d$1@nemesis.news.tpi.pl> <edjm6t$pqp$1@news.onet.pl>
<edjmq5$rn5$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: host-89-228-234-230.kalisz.mm.pl
X-Trace: news.onet.pl 1157455808 30012 89.228.234.230 (5 Sep 2006 11:30:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 5 Sep 2006 11:30:08 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Sender: uRPyNMcEvarcJo0fph0bkg==
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277230
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> ha scritto nel messaggio
news:edjmq5$rn5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Pistacjusz" <p...@o...pl> wrote in message
> news:edjm6t$pqp$1@news.onet.pl...
>>
>> "Shivman" <s...@e...pl> ha scritto nel messaggio
>> news:edjfp1$r6d$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>>> Z pestkami wiśnie weź, oczywiście umyj je szybko wodą na sicie połowę
>>> cukru dodaj do wiśni
>>>> miesiąc pod gazą niechaj się kisi potem na każde wisienek kilo litr
>>> jakiejś wódki wlej, żeby było i
>>>> spirytusu daj szóstą część tego, co wódki - no i cześć przykryj to
>>>> dobrze,
>>> dwa miechy czekaj a
>>>> potem zlej to i miesiąc zwlekaj bo postać musi, by się sklarować i żeby
>>> potem nie zachorować a
>>>> wiśnie można zjeść, jak ktoś lubi lecz nie za dużo by nie mieć "w
>>>> czubie"
>>> na koniec - flaszki ostrożnie
>>>> zalej i... przyjaciołom w kieliszki nalej!
>>>>
>>> Ktoś podał jakiś czas temu taki przepis na wiśniówkę jw.
>>> Zasypałem wiśnie z pestkami i cukrem w słoju pod gazą i stały tak w
>>> słońcu 2
>>> miesiące.
>>> Czy nie za długo stały?
>>> Czy może w tych wiśniach być kwas pruski?
>>>
>>> --
>>> Pozdrawiam
>>> Shivman
>>
>> Moze byc. Jestem przeciwnikiem takich recept.
>> Wisniowke mozesz tez zrobic w bezpiczniejszy sposob.
>> Wez cukier inwertowany, cale wisnie, liscie wisni
>> i podgotuj jak kompot. Kiedy wystygnie dodaj spirytusu.
>>
>> Pistacjusz
>
> Nie trzeba, wystarczy wypestkować.
Mozna.
Ale chodzi o to aby troche goryczki z pestek zostalo
tylko nie za duzo. W zasadzie mozna do wypestkowanych
dorzucic pare pestek.
Pistacjusz
|