« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-05 06:06:39
Temat: PRZEROB JABLEKPRZECIER
Gdy mamy dużą ilość jabłek do szybkiego zagospodarowania robimy z nich
przecier, który na gorąco rozlewamy do słojów. Przecier jest bez cukru i
służy do zrobienia innych wyrobów w wolnym czasie.
Na przecier wybieramy jabłka dojrzałe, myjemy, usuwamy częsci
uszkodzone, wycinamy ogonki i gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, lub
większe na ósemki. Jabłka powinny być jednej odmiany, aby rozgotowały się w
tym samym czasie. Kawałki jabłek wkładamy do rondla podlewając odrobiną wody
aby nie przywarły.
Po rozgotowaniu, możliwie krótkiemu, przecieramy przez sito o oczkach
1-1,5mm średnicy. Gdy są jeszcze kawałki jabłek - resztki ponownie
rozgotowujemy i przecieramy, gdy zostały juz wyłącznie pestki i skórki -
wyrzucamy je.
Przecier zagotowujemy i na gorąco rozlewamy do słoików, zakręcamy i
odwracamy do góry dnem, sprawdzamy po wystygnięciu zamknięcie i wynosimy do
chłodu.
PRZERÓBKA
Z przecieru można wykonać sos jabłeczny, marmoladę i powidło, oraz wiele
innych przetworów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-05 20:01:29
Temat: Re: PRZEROB JABLEKDziękuję!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-06 04:40:50
Temat: Re: PRZEROB JABLEK
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:edj4ap$rsu$1@nemesis.news.tpi.pl...
SOS JABŁKOWY
Sos jabłkowy wyrabiamy ze świeżego lub wcześniej zakonserwowanego
przecieru (patrz PRZECIER). W tym celu przecieramy powtórnie przecier, ale
tym razem przez sito o oczkach dwa razy mniejszych niż poprzednio czyli
0,75-1mm średnicy. Po przetarciu podgrzewamy (najlepiej w kapieli wodnej -
garnek z przecierem włożony do garnka z wodą - najlepiej mieć takie garnki -
używane do gotowania kasz) i dodajemy cukier w ilości 1,1kg na 1kg
przecieru.
Gotujemy przez czas 10-15 minut i wlewamy gorący sos do słoików, zakręcamy,
odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocykiem, aby powoli stygły.
Taki sos ma wiele zastosowań kulinarnych. Np. do naleśników, ciast, lub
nawet mięs - tutaj można połączyć z żurawinami czy borówką brusznicą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-06 05:06:36
Temat: Re: PRZEROB JABLEK
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:edj4ap$rsu$1@nemesis.news.tpi.pl...
JABŁECZNA PRZYPRAWA
Z przecieru świeżego lub wykonanego wcześniej można wykonać jabłeczną
przyprawę. Nie musi byc ona wyłącznie z jabłek, o ile mamy podobne przeciery
z innych owoców czy jagód - dojrzewają przecież w różnych terminach.
Przecier wyjściowy przepuszczamy przez sito o oczkach nie większych niż
1mm wlewamy do ganka w kąpieli wodnej i podgrzewamy. Dodajemy cukier w
ilości 18% względem wagi przecieru dla przyprawy jabłkowej i 20% dla
jabłkowo-śliwkowej. Mieszając odparowywujemy aż do zmniejszenia objętości o
1/5-1/6. Do przyprawy wsypujemy zmielone i przesiane przyprawy: cynamon,
goździki, imbir, gałka muszkatołowa - na końcu noża - tu polecam kupować nie
mielone, są naprawdę aromatyczne).
Gotową przyprawę pasteryzujemy wkładając napełnione na gorąco słoiki do
wody o temp. 75-85°C:
0,5 litra - od 8 do 10min
1l - 15min
Przykładowe ilości skladników przypraw, wagowo:
1) morelowa - przecier morelowy 82%, cukier 18%, cynamon mielony 0,03%.
2) śliwkowa - przecier 80%, cukier 20%, cynamon 0,016%, goździki 0,016%,
imbir 0,006%.
3) jabłeczna - przecier 82%, cukier 18%, cynamon 0,02%.
4) śliwkowo - jablkowa - przecier śliwkowy 57%, przecier jabłkowy 23%,
cukier 20%, goździki 0,008%, cynamon 0,016%, imbir 0, 004% (przyklad dla
tych bez wagi dokladnej 1kg przecieru - 2g cynamonu, 1g goździków, 1g
imbiru).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-06 05:22:32
Temat: Re: PRZEROB JABLEK
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:edj4ap$rsu$1@nemesis.news.tpi.pl...
JABŁKA MARYNOWANE
Małe jabłka można marynować w całości, w wydrylowanym środkiem (Pascal
pokazywał taki drylownik
http://sklep.pysznie.pl/product_info.php?cPath=36_59
_64&products_id=358&osCsid=d6f07db9a32fdef115837660c
fc59137
zw skórką lub bez, większe jabłka pokrojone na połówki lub ćwiartki.
Jabłka blanszujemy okolo 5min i natychmiast ochałdzamy w zimnej wodzie.
Następnie ukladamy w sloikach na dno których dajemy przyprawy:
Słoiki 0,5 l:
ziele angielskie - 3 do 4 ziaren
cynamon - kawałek kory
goździki - 2 do 3 ziaren
Zalewa 2 litry:
woda - 1660 cm^3
cukier - 56dag
ocet - do smaku w zasadzie zalewa 1%.
Marynatą o temp 80°C zalewamy jablka i pasteryzujemy w garnku z wlaną wodą o
temp. 60-70°C:
0,5l - 15 min przy temp. pasteryzacji 85°C
1l - 20 min przy temp. pasteryzacji 85°C
2l - 20min przy temp. pasteryzacji 100°C
3l - 25 min przy temp. pasteryzacji 100°C
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-06 07:19:47
Temat: Re: PRZEROB JABLEK"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:edj4ap$rsu$1@nemesis.news.tpi.pl...
RAJSKIE JABŁKA - CUKATA
CUKATA (CYKATA) - KANDYZOWANE OWOCE LUB NAMIASTKI
Kto ma dostęp do rajskich jabłuszek może zostać szczęśliwym człowiekiem z
wspaniałymi aromatycznymi przetworami. Tutaj podam przepis na cukatę z
rajskich jabłek:
Jabłka 1kg
Cukier 1kg
Miód (patoka) - 300g
Barwnik spożywczy (kto chce - niech daje)
Jabłuszka wymyć, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około godziny,
następnie schłodzić w zimnej wodzie. Przełożyć do garnka do smażenia i zalać
syropem z 1l wody i 1kg cukru. Gotowac 15 min. Przez następne 5 dni raz
dziennie stawić na ogien i zagotowywać, po czym zostawiać do następnego
dnia. Czwartego dnia dodajemy miód. Gdy syrop zgęstnieje przestajemy gotować
cukatę, nakładamy na gorąco w słoiki i pasteryzujemy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-09-06 07:44:21
Temat: Re: PRZEROB JABLEK
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:edj4ap$rsu$1@nemesis.news.tpi.pl...
KISIEL - z przecieru, albo ze świeżych jabłek.
Jabłka - 50dag
Cukier - 15dag
Mąka ziemniaczana - 5dag
Woda 40dag
Kwas cytrynowy - 2g.
Jabłka rozgotować, przetrzeć i ponownie wrzucić do wywaru. Dodać cukier i
kwas cytrynowy, zagotować. Mieszając dodać rozprowadzoną wodą mąkę
ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Rozlać do naczyń
spłukanych zimną wodą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-09-06 07:56:37
Temat: Re: PRZEROB JABLEK
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:edj4ap$rsu$1@nemesis.news.tpi.pl...
CIASTECZKA TWAROGOWO - JABŁKOWE
Tarta bułka - 30dag (własnej roboty z białych bułek)
Twaróg - 40dag
Przecier jabłkowy - 30dag (lub jabłka starte na grubej tarce)
Jajka - 4 sztuki
Cynamon mielony - 10g
Goździki - 2g
Masło śmietankowe - 5dag
Cukier puder - 5dag.
Tartą bułkę lekko zrumienić na maśle, twaróg zemleć lub przetrzeć przez
sito, bądź użyć homogenizowany. Wszystkie składniki po za cukrem pudrem
wymieszać na jednorodną masę, włożyc ją do woreczka i wyciskać na
posmarowaną tłuszczem blachę ciasteczka w formie kwiatu rumianku zachowując
2-3cm odstępy. Wypiekać w średniej temperaturze. Po ochłodzeniu posypać
cukrem pudrem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-09-06 08:03:52
Temat: Re: PRZEROB JABLEK"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:edj4ap$rsu$1@nemesis.news.tpi.pl...
FARSZ JABLKOWY
Jabłka - 1kg
Cukier - 30dag
Opcja:
Cynamon mielony - 1g
Sok cytrynowy - 10g
Obrane jabłka posiekać drobno, przesypać cukrem idodać cynamon ewentualnie
sok cytrynowy.
Doskonały farsz do pierogów!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |