Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: PRZEROB JABLEK
Date: Wed, 6 Sep 2006 07:06:36 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <edll1r$est$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <edj4ap$rsu$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcs94.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1157519229 15261 83.6.234.94 (6 Sep 2006 05:07:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 6 Sep 2006 05:07:09 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0635-5, 2006-09-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277305
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:edj4ap$rsu$1@nemesis.news.tpi.pl...
JABŁECZNA PRZYPRAWA
Z przecieru świeżego lub wykonanego wcześniej można wykonać jabłeczną
przyprawę. Nie musi byc ona wyłącznie z jabłek, o ile mamy podobne przeciery
z innych owoców czy jagód - dojrzewają przecież w różnych terminach.
Przecier wyjściowy przepuszczamy przez sito o oczkach nie większych niż
1mm wlewamy do ganka w kąpieli wodnej i podgrzewamy. Dodajemy cukier w
ilości 18% względem wagi przecieru dla przyprawy jabłkowej i 20% dla
jabłkowo-śliwkowej. Mieszając odparowywujemy aż do zmniejszenia objętości o
1/5-1/6. Do przyprawy wsypujemy zmielone i przesiane przyprawy: cynamon,
goździki, imbir, gałka muszkatołowa - na końcu noża - tu polecam kupować nie
mielone, są naprawdę aromatyczne).
Gotową przyprawę pasteryzujemy wkładając napełnione na gorąco słoiki do
wody o temp. 75-85°C:
0,5 litra - od 8 do 10min
1l - 15min
Przykładowe ilości skladników przypraw, wagowo:
1) morelowa - przecier morelowy 82%, cukier 18%, cynamon mielony 0,03%.
2) śliwkowa - przecier 80%, cukier 20%, cynamon 0,016%, goździki 0,016%,
imbir 0,006%.
3) jabłeczna - przecier 82%, cukier 18%, cynamon 0,02%.
4) śliwkowo - jablkowa - przecier śliwkowy 57%, przecier jabłkowy 23%,
cukier 20%, goździki 0,008%, cynamon 0,016%, imbir 0, 004% (przyklad dla
tych bez wagi dokladnej 1kg przecieru - 2g cynamonu, 1g goździków, 1g
imbiru).
|