Data: 2006-09-06 05:22:32
Temat: Re: PRZEROB JABLEK
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:edj4ap$rsu$1@nemesis.news.tpi.pl...
JABŁKA MARYNOWANE
Małe jabłka można marynować w całości, w wydrylowanym środkiem (Pascal
pokazywał taki drylownik
http://sklep.pysznie.pl/product_info.php?cPath=36_59
_64&products_id=358&osCsid=d6f07db9a32fdef115837660c
fc59137
zw skórką lub bez, większe jabłka pokrojone na połówki lub ćwiartki.
Jabłka blanszujemy okolo 5min i natychmiast ochałdzamy w zimnej wodzie.
Następnie ukladamy w sloikach na dno których dajemy przyprawy:
Słoiki 0,5 l:
ziele angielskie - 3 do 4 ziaren
cynamon - kawałek kory
goździki - 2 do 3 ziaren
Zalewa 2 litry:
woda - 1660 cm^3
cukier - 56dag
ocet - do smaku w zasadzie zalewa 1%.
Marynatą o temp 80°C zalewamy jablka i pasteryzujemy w garnku z wlaną wodą o
temp. 60-70°C:
0,5l - 15 min przy temp. pasteryzacji 85°C
1l - 20 min przy temp. pasteryzacji 85°C
2l - 20min przy temp. pasteryzacji 100°C
3l - 25 min przy temp. pasteryzacji 100°C
|