Data: 2006-09-06 05:06:36
Temat: Re: PRZEROB JABLEK
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:edj4ap$rsu$1@nemesis.news.tpi.pl...
JABŁECZNA PRZYPRAWA
Z przecieru świeżego lub wykonanego wcześniej można wykonać jabłeczną
przyprawę. Nie musi byc ona wyłącznie z jabłek, o ile mamy podobne przeciery
z innych owoców czy jagód - dojrzewają przecież w różnych terminach.
Przecier wyjściowy przepuszczamy przez sito o oczkach nie większych niż
1mm wlewamy do ganka w kąpieli wodnej i podgrzewamy. Dodajemy cukier w
ilości 18% względem wagi przecieru dla przyprawy jabłkowej i 20% dla
jabłkowo-śliwkowej. Mieszając odparowywujemy aż do zmniejszenia objętości o
1/5-1/6. Do przyprawy wsypujemy zmielone i przesiane przyprawy: cynamon,
goździki, imbir, gałka muszkatołowa - na końcu noża - tu polecam kupować nie
mielone, są naprawdę aromatyczne).
Gotową przyprawę pasteryzujemy wkładając napełnione na gorąco słoiki do
wody o temp. 75-85°C:
0,5 litra - od 8 do 10min
1l - 15min
Przykładowe ilości skladników przypraw, wagowo:
1) morelowa - przecier morelowy 82%, cukier 18%, cynamon mielony 0,03%.
2) śliwkowa - przecier 80%, cukier 20%, cynamon 0,016%, goździki 0,016%,
imbir 0,006%.
3) jabłeczna - przecier 82%, cukier 18%, cynamon 0,02%.
4) śliwkowo - jablkowa - przecier śliwkowy 57%, przecier jabłkowy 23%,
cukier 20%, goździki 0,008%, cynamon 0,016%, imbir 0, 004% (przyklad dla
tych bez wagi dokladnej 1kg przecieru - 2g cynamonu, 1g goździków, 1g
imbiru).
|