Data: 2006-09-06 04:40:50
Temat: Re: PRZEROB JABLEK
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:edj4ap$rsu$1@nemesis.news.tpi.pl...
SOS JABŁKOWY
Sos jabłkowy wyrabiamy ze świeżego lub wcześniej zakonserwowanego
przecieru (patrz PRZECIER). W tym celu przecieramy powtórnie przecier, ale
tym razem przez sito o oczkach dwa razy mniejszych niż poprzednio czyli
0,75-1mm średnicy. Po przetarciu podgrzewamy (najlepiej w kapieli wodnej -
garnek z przecierem włożony do garnka z wodą - najlepiej mieć takie garnki -
używane do gotowania kasz) i dodajemy cukier w ilości 1,1kg na 1kg
przecieru.
Gotujemy przez czas 10-15 minut i wlewamy gorący sos do słoików, zakręcamy,
odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocykiem, aby powoli stygły.
Taki sos ma wiele zastosowań kulinarnych. Np. do naleśników, ciast, lub
nawet mięs - tutaj można połączyć z żurawinami czy borówką brusznicą.
|