Data: 2006-09-06 07:19:47
Temat: Re: PRZEROB JABLEK
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:edj4ap$rsu$1@nemesis.news.tpi.pl...
RAJSKIE JABŁKA - CUKATA
CUKATA (CYKATA) - KANDYZOWANE OWOCE LUB NAMIASTKI
Kto ma dostęp do rajskich jabłuszek może zostać szczęśliwym człowiekiem z
wspaniałymi aromatycznymi przetworami. Tutaj podam przepis na cukatę z
rajskich jabłek:
Jabłka 1kg
Cukier 1kg
Miód (patoka) - 300g
Barwnik spożywczy (kto chce - niech daje)
Jabłuszka wymyć, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około godziny,
następnie schłodzić w zimnej wodzie. Przełożyć do garnka do smażenia i zalać
syropem z 1l wody i 1kg cukru. Gotowac 15 min. Przez następne 5 dni raz
dziennie stawić na ogien i zagotowywać, po czym zostawiać do następnego
dnia. Czwartego dnia dodajemy miód. Gdy syrop zgęstnieje przestajemy gotować
cukatę, nakładamy na gorąco w słoiki i pasteryzujemy.
|