Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Pistacjusz" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wiśniówka a kwas pruski
Date: Tue, 5 Sep 2006 13:21:22 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 44
Message-ID: <edjmjg$ra9$1@news.onet.pl>
References: <edjfp1$r6d$1@nemesis.news.tpi.pl> <edjm6t$pqp$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: host-89-228-234-230.kalisz.mm.pl
X-Trace: news.onet.pl 1157455280 27977 89.228.234.230 (5 Sep 2006 11:21:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 5 Sep 2006 11:21:20 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Sender: uRPyNMcEvarcJo0fph0bkg==
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277224
Ukryj nagłówki
"Pistacjusz" <p...@o...pl> ha scritto nel messaggio
news:edjm6t$pqp$1@news.onet.pl...
>
> "Shivman" <s...@e...pl> ha scritto nel messaggio
> news:edjfp1$r6d$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> Z pestkami wiśnie weź, oczywiście umyj je szybko wodą na sicie połowę
>> cukru dodaj do wiśni
>>> miesiąc pod gazą niechaj się kisi potem na każde wisienek kilo litr
>> jakiejś wódki wlej, żeby było i
>>> spirytusu daj szóstą część tego, co wódki - no i cześć przykryj to
>>> dobrze,
>> dwa miechy czekaj a
>>> potem zlej to i miesiąc zwlekaj bo postać musi, by się sklarować i żeby
>> potem nie zachorować a
>>> wiśnie można zjeść, jak ktoś lubi lecz nie za dużo by nie mieć "w
>>> czubie"
>> na koniec - flaszki ostrożnie
>>> zalej i... przyjaciołom w kieliszki nalej!
>>>
>> Ktoś podał jakiś czas temu taki przepis na wiśniówkę jw.
>> Zasypałem wiśnie z pestkami i cukrem w słoju pod gazą i stały tak w
>> słońcu 2
>> miesiące.
>> Czy nie za długo stały?
>> Czy może w tych wiśniach być kwas pruski?
>>
>> --
>> Pozdrawiam
>> Shivman
>
> Moze byc. Jestem przeciwnikiem takich recept.
> Wisniowke mozesz tez zrobic w bezpiczniejszy sposob.
> Wez cukier inwertowany, cale wisnie, liscie wisni
> i podgotuj jak kompot. Kiedy wystygnie dodaj spirytusu.
>
> Pistacjusz
Aha, po podgotowaniu oczywiscie wisnie i liscie
wyrzucasz. No i calosc musi sie przegryzc.
Pistacjusz
|