Data: 2004-02-17 09:27:07
Temat: Re: Witam i pytam
Od: "1stgreen" <1...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> A w kompostowniku tracą swoją toksyczną moc?
Rozumiem że budzi to pewne obawy ale w tym przypadku nie jest tak źle.
Napisałem na co można użyć, ale nie napisałem jak.
Wiadomo, jak się robi coś z drewna to należy go należycie zabezpieczyć przed
korozją biologiczną. Przy robieniu kompostownika tak samo jak nie w
szczególności [wyjątkowo "agresywne" środowisko bio...]. Jak ktoś wrażliwy
to może sobie dodatkowo podkłady zabezpieczyć folią lub czymś podobnym
[mówię tu o ochronie podkładów przed kompostem i odwrotnie]
Jest tak że [na szczęście] niektóre pierwotne grzyby i spora część
bakteri nic sobie nie robią ze środków którymi nasączane podkłady. Kiedyś
nawet były pomysły [po stwierdzeniu że dotychczasowy sposób jest mało
skuteczny] żeby nasączać innymi środkami organicznymi i związkami chromu -
te trwale wiążą się z drewnem. Na szczęście metoda ta była zbyt
kontrowersyjna i droższa]
W środowisku "kompostu" jest ich o wiele więcej [mikroorganizmy] niż
gdzie indziej i w doskonały sposób dają sobie radę z tym co przechodzi do
niego.
> A co, jeśli ogród jest
> częściowo warzywny, bo tak często bywa... zwykle wtedy produkty
> kompostownika ....
Właśnie, produkty kompostowania. Jest okazja przypomnieć że kompostownik
to specyficzny "zakład chemiczny" i co do niego damy, to to nam później
wyjdzie.
Pozdrawiam
PP.
|