Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Włoski tym razem kulinarnie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Włoski tym razem kulinarnie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-16 21:36:51

Temat: Re: Włoski tym razem kulinarnie
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

[cross-post pl.rec.kuchnia]

"Malgorzata Wegrzyk" <g...@g...pl> a écrit dans le message news:
00ce01c1b718$2063e400$56684cd5@malgosia...
> Witam,
>
> Jak przetłumaczyć na polski
>
> Bavarese al caffe con crema inglese
>
> żeby nie wyszła z tego bawarka:))))))))))))
>

Bavarois kawowy z kremem angielskim...
Bavarois jest czyms w rodzaju biszkoptu, tutaj (najprawdopodobnie) nasaczony
kawa. Krem angielski jest rodzajem slodkiego sosu do polewania ciast o smaku
waniliowym, o rzedkiej konsystencji.
Nie bardzo widze jakie moga byc polskie odpowiedniki....

Ewcia

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-16 21:47:12

Temat: Re: Włoski tym razem kulinarnie
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> a écrit dans le message news:
a4minq$5os$...@q...noos.net...
> [cross-post pl.rec.kuchnia]
>
>
> Bavarois kawowy z kremem angielskim...
> Bavarois jest czyms w rodzaju biszkoptu, tutaj (najprawdopodobnie)
nasaczony
> kawa. Krem angielski jest rodzajem slodkiego sosu do polewania ciast o
smaku
> waniliowym, o rzedkiej konsystencji.
> Nie bardzo widze jakie moga byc polskie odpowiedniki....
>

... moze po prostu : ciasto kawowe z sosem waniliowym ?

Ewcia

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-16 22:36:31

Temat: Re: W?oski tym razem kulinarnie
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>>
>> Jak przet?umaczy? na polski
>>
>> Bavarese al caffe con crema inglese
>>
>> ?eby nie wysz?a z tego bawarka:))))))))))))
>>
>
>Bavarois kawowy z kremem angielskim...
>Bavarois jest czyms w rodzaju biszkoptu, tutaj (najprawdopodobnie) nasaczony
>kawa. Krem angielski jest rodzajem slodkiego sosu do polewania ciast o smaku
>waniliowym, o rzedkiej konsystencji.
>Nie bardzo widze jakie moga byc polskie odpowiedniki....
>
>Ewcia

crema inglesa albo creme anglais (e?) to taki budyniowaty sos -
mleko jajka cukier, wanilia.
a czy bavarois nie ma procz kawy i czegos ankoholowego, a moze to
tylko Rum Baba (syrop strasznie slodki z rumem)?

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-16 23:27:20

Temat: Re: W?oski tym razem kulinarnie
Od: "maria-zofia bobrowska" <m...@s...be> szukaj wiadomości tego autora


"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> a écrit dans le message
de news: j...@4...com...
>
> >>
> >> Jak przet?umaczy? na polski
> >>
> >> Bavarese al caffe con crema inglese
> >>
> >> ?eby nie wysz?a z tego bawarka:))))))))))))
> >>
> >
> >Bavarois kawowy z kremem angielskim...
> >Bavarois jest czyms w rodzaju biszkoptu, tutaj (najprawdopodobnie)
nasaczony
> >kawa. Krem angielski jest rodzajem slodkiego sosu do polewania ciast o
smaku
> >waniliowym, o rzedkiej konsystencji.
> >Nie bardzo widze jakie moga byc polskie odpowiedniki....
> >
> >Ewcia
>
> crema inglesa albo creme anglais (e?) to taki budyniowaty sos -
> mleko jajka cukier, wanilia.
> a czy bavarois nie ma procz kawy i czegos ankoholowego, a moze to
> tylko Rum Baba (syrop strasznie slodki z rumem)?
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana

To *bavarois* jest bardzo popularne w Belgii. Jest *ono* bardzo delikatnym
ciastem przekladanym roznymi kremami.
moze byc kawowe bo krem miedzy warstwami jest kawowy, moze byc truskawkowe,
czeresniowe..itp.tzn., z kremem truskawkowym.
Czyli wychodziloby na *ciastko tortowe*(kawowe, truskawkowe... ) albo
torcik.
Jadam(y) glownie * slodkie* stad tez na czesne byl mus czekoladowy....
Moze byc bavarois z musem (czekoladowym)!!!!
Marysia
P.S.A moze przeslac przepisik bo jak widze moje wkupne ciagle w zawieszeniu.
M.B.
>
____________________________________________________
________________________
__
> Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.binaries.net


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-17 00:12:51

Temat: Re: W?oski tym razem kulinarnie
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

"maria-zofia bobrowska" <m...@s...be> a écrit dans le message
news: 3c6ee978$0$75147$b...@n...skynet.be...
>
> Jadam(y) glownie * slodkie* stad tez na czesne byl mus czekoladowy....
> Moze byc bavarois z musem (czekoladowym)!!!!
> Marysia
> P.S.A moze przeslac przepisik bo jak widze moje wkupne ciagle w
zawieszeniu.


No wlasnie, ja bym zrobila mus ô szokolat, ale i za bardzo juz slodkiego nie
jadam, i maz czekolady odmawia.
A jak sie jada w Belgii sledzie ? -)) Czy sa jakies wplywy Holandji i
matjasow ?

Ewcia
(sledzowa bardzo)

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-17 00:16:50

Temat: Re: W?oski tym razem kulinarnie
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>No wlasnie, ja bym zrobila mus ô szokolat, ale i za bardzo juz slodkiego nie
>jadam, i maz czekolady odmawia.
>A jak sie jada w Belgii sledzie ? -)) Czy sa jakies wplywy Holandji i
>matjasow ?
>
>Ewcia
>(sledzowa bardzo)


Effcia, moze Ty po prostu pojedz tam i sama sprawdz, bo ja sie
raz kolo raza otrzacham

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-17 00:37:36

Temat: Re: W?oski tym razem kulinarnie
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> a écrit dans le message
news: u...@4...com...
>
>
> Effcia, moze Ty po prostu pojedz tam i sama sprawdz, bo ja sie
> raz kolo raza otrzacham
>

Fakt; nie ostrzeglam. Wiem, ze, nie powinnam pisac o s*****ch w watku o
ciastkach z kremem, juz nie bede...

Ewcia
(S******owa bardzo, och za bardzo)

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-17 07:41:57

Temat: Re: W?oski tym razem kulinarnie
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>Fakt; nie ostrzeglam. Wiem, ze, nie powinnam pisac o s*****ch w watku o
>ciastkach z kremem, juz nie bede...
>
>Ewcia
>(S******owa bardzo, och za bardzo)


o jezu jak mi niedobrze, hehehehe

Krysia

P.S. Rozpocznij nowy watek o S*****ch (z szacunku dla Ciebe one
sa z duzej literki), np 101 sposobow na S****ia

K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-17 08:18:56

Temat: Re: W?oski tym razem kulinarnie
Od: <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> a écrit dans le message
> de news: j...@4...com...
> >
> > >>
> > >> Jak przet?umaczy? na polski
> > >>
> > >> Bavarese al caffe con crema inglese
> > >>
> > >> ?eby nie wysz?a z tego bawarka:))))))))))))
> > >>
> > >
> > >Bavarois kawowy z kremem angielskim...
> > >Bavarois jest czyms w rodzaju biszkoptu, tutaj (najprawdopodobnie)
> nasaczony
> > >kawa. Krem angielski jest rodzajem slodkiego sosu do polewania ciast o
> smaku
> > >waniliowym, o rzedkiej konsystencji.
> > >Nie bardzo widze jakie moga byc polskie odpowiedniki....
> > >
> > >Ewcia
> >
> > crema inglesa albo creme anglais (e?) to taki budyniowaty sos -
> > mleko jajka cukier, wanilia.
> > a czy bavarois nie ma procz kawy i czegos ankoholowego, a moze to
> > tylko Rum Baba (syrop strasznie slodki z rumem)?
> >
> > Krysia
> > K.T. - starannie opakowana
>
> To *bavarois* jest bardzo popularne w Belgii. Jest *ono* bardzo delikatnym
> ciastem przekladanym roznymi kremami.
> moze byc kawowe bo krem miedzy warstwami jest kawowy, moze byc truskawkowe,
> czeresniowe..itp.tzn., z kremem truskawkowym.
> Czyli wychodziloby na *ciastko tortowe*(kawowe, truskawkowe... ) albo
> torcik.
> Jadam(y) glownie * slodkie*  stad tez na czesne byl mus czekoladowy....
> Moze byc bavarois z musem (czekoladowym)!!!!
> Marysia
> P.S.A moze przeslac przepisik bo jak widze moje wkupne ciagle w zawieszeniu.
> M.B.
> >
> _________________________


We Włoszech bavarese to deser na zimno (rzeczywiście chyba jest w nim jakieś
ciasto biszkoptowe) z jajek, mleka, żelatyny i śmietanki z dodatkami smakowymi
(najczęściej wanilią). Crema inglese jak wyżej.

Pozdrowienia
Agnieszka z Łodzi

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

OT, ale bardzo WAŻNE!!!
Maka zytnia
ryba po grecku
Wino Lidia???
Stek pilnie poszukiwany

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »