« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-10 13:01:43
Temat: Wloskie makaronyOstatnio coraz wiecej w sklepach makaronow badz to z wloska flaga, z
napisem "Italia" albo ktorych przynajmniej nazwa kojarzy sie z
Wlochami.
Co dla Was znaczy napis na opakowaniu "Wyprodukowano we Wloszech"? Czy
uwazacie, ze nalezy sie tym kierowac przy zakupie?
Ja jakis czas temu odkrylam w Realu "Arrighi", ktory bardzo mi sie
spodobal (na razie probowalam rurki i spaghetti). Ale ostatnio duzo
taniej kupilam na probe spaghetti w Plusie, nazywa sie "La Capannina"
i wlasnie sie nim zajadam (a co, facet wybyl to obiad przy komputerze
:-) ). Jest suuuuuper z tymi cukinkami... Tak ladnie sie prezy :-)
To jak z tymi Waszymi wyborami?
Sabina
--
http://stranslator.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-11 07:58:06
Temat: Re: Wloskie makaronySabinka <s...@k...net.pl> napisal(a) nam tak:
>To jak z tymi Waszymi wyborami?
ja najchetniej kupuje Federici i Barilla wychodzac ze slusznego!!!
zalozenia, ze skoro reklamuja sie we wloskiej tiwi to sa wloskie ;))))
a propos tv wloskiej, odkrylam (no moze nie ja pierwsza...) cudny
program pt. Alice (www.alice.tv) ktoren to program jest o jedzeniu :))
i serwuje programik "gourmet" z przepisikami drobnymi (wloski to
prosty jezyk jest, a sklad przepisow podaja na koncu w 4 jezykach!)
lub tez pokazuja programy typu "smak regionu blah blah" to troche
gorzej, bo az tak prosty to ten wloski nie jest hehehe, ale czasami
milo popatrzec na starego pana wlocha w kitlu jak miesza lapami w
krewetkach i jakie mu cuda z tych rak wychodza ;O
kocham starych panow wlochow, od tego czasu ;>
ad rem polecam zarowno makaron barilla jak i program alice (chyba na
eutelsacie, a na pewno na cyfrze+)
mniam
oshin
http://szanty.art.pl/~bydnorz
kliknij i nakarm glodne dzieci! http://www.pajacyk.pl
--
Tadeusz Gicgier
Kiedy dziewczyna ma pietnascie lat, nienawidzi mezczyzn
i wszystkich chetnie by wymordowala.
A w dwa lata pozniej rozglada sie, czy ktorys przypadkiem nie ocalal.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-11 09:53:35
Temat: Re: Wloskie makaronyZecydowanie sie zgadzam co do jakosci Barilla ;-) i polecania tej firmy ;-)
przyznaje jeszcze ze zdarza mi sie kupowac Malme (juz z nie wloskich
makaronow)
raz mialam okazje kupic jakis zwykly makaron (goscie siedzieli juz w
mieszkaniu na niezapowiedzianej poznej kolacji wiec tylko podskoczylam do
osiedlowego sklepiku gdzie rarytasow nie sprzedaja i ktory jest otwarty do
pozna ;-) ) i zrobilam swoje popisowe danie czyli makaron z sosem z
tunczyka.... sos byl ok ale makaron! wstyd mi potem bylo ;-(
od tego czasu nauczona doswiadczeniem zawsze mam dosyc spory zapas makaronu
pod reka ;-)
pozdrawiam
Monika
m...@b...pl
UIN 33169566
Użytkownik oshin <b...@a...krakow.pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:v...@4...com..
.
> Sabinka <s...@k...net.pl> napisal(a) nam tak:
> >To jak z tymi Waszymi wyborami?
>
> ja najchetniej kupuje Federici i Barilla wychodzac ze slusznego!!!
> zalozenia, ze skoro reklamuja sie we wloskiej tiwi to sa wloskie ;))))
>
> a propos tv wloskiej, odkrylam (no moze nie ja pierwsza...) cudny
> program pt. Alice (www.alice.tv) ktoren to program jest o jedzeniu :))
> i serwuje programik "gourmet" z przepisikami drobnymi (wloski to
> prosty jezyk jest, a sklad przepisow podaja na koncu w 4 jezykach!)
> lub tez pokazuja programy typu "smak regionu blah blah" to troche
> gorzej, bo az tak prosty to ten wloski nie jest hehehe, ale czasami
> milo popatrzec na starego pana wlocha w kitlu jak miesza lapami w
> krewetkach i jakie mu cuda z tych rak wychodza ;O
> kocham starych panow wlochow, od tego czasu ;>
>
> ad rem polecam zarowno makaron barilla jak i program alice (chyba na
> eutelsacie, a na pewno na cyfrze+)
>
> mniam
>
> oshin
> http://szanty.art.pl/~bydnorz
> kliknij i nakarm glodne dzieci! http://www.pajacyk.pl
> --
> Tadeusz Gicgier
> Kiedy dziewczyna ma pietnascie lat, nienawidzi mezczyzn
> i wszystkich chetnie by wymordowala.
> A w dwa lata pozniej rozglada sie, czy ktorys przypadkiem nie ocalal.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-11 12:40:37
Temat: Re: Wloskie makarony
Użytkownik Monika <m...@b...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napi
sał:9q3tri$acn$...@n...tpi.pl...
> Zecydowanie sie zgadzam co do jakosci Barilla ;-) i polecania tej firmy
;-)
> przyznaje jeszcze ze zdarza mi sie kupowac Malme (juz z nie wloskich
> makaronow)
> raz mialam okazje kupic jakis zwykly makaron (goscie siedzieli juz w
> mieszkaniu na niezapowiedzianej poznej kolacji wiec tylko podskoczylam do
> osiedlowego sklepiku gdzie rarytasow nie sprzedaja i ktory jest otwarty
do
> pozna ;-) ) i zrobilam swoje popisowe danie czyli makaron z sosem z
> tunczyka
a jak robisz ten sos?
tuńczyk, puszka pomidorów, oliwki, cebulka?
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-11 14:20:59
Temat: Re: Wloskie makaronyabsolutnie nie!
puszka tunczyka w sosie wlasnym
puszka groszku konserwowego
pieczarki
cebulka
natka pietruszki
serek (np mozarella)
bialy sos
cebukle przesmazyc z pieczarkami, zrobic bialy sosik (czyli roztopic maselko
, dodac powoli make caly czas packajac to wszystko zeby sie nie porobily gru
dki, potem systematycznie dodawac mleko caly czas mieszajac) - jak sie chwil
ke pogotuje to dodac do tego cebulke z pieczarkami, groszek, poszatkowana na
tke pietruszki, w miedzyczasie przyprawy do smaku, jak kto woli, standardowo
oczywiscie sol, ja dodaje jeszcze tylko bialego pieprzu, mozna dodac tez do
tego wszystkiego wspomniany wczesniej ser potarty uprzednio
zasadniczo stosuje dwie wersje - z gestszym sosem robie jako lasagne, z rzad
szym - ze swiderkami.... do tego tylko biale wino i zyc nie umierac ;-))))
pisze w tej chwili z glowy, moze o czyms zapomnialam, sprawdze w domku i naj
wyzej uzupelnie ;-)
a tak w ogole to przepis z jakiejs ksiazki kucharskiej, po kilku latach pewn
ie odrobine zmodyfikowany, nie jestem juz w stanie tego stwierdzic...
pozdrowienia
Monika
m...@b...pl
UIN 33169566
Użytkownik Wkn <w...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:9q4409
$69p$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik Monika <m...@b...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napi
> sał:9q3tri$acn$...@n...tpi.pl...
> > Zecydowanie sie zgadzam co do jakosci Barilla ;-) i polecania tej firmy
> ;-)
> > przyznaje jeszcze ze zdarza mi sie kupowac Malme (juz z nie wloskich
> > makaronow)
> > raz mialam okazje kupic jakis zwykly makaron (goscie siedzieli juz w
> > mieszkaniu na niezapowiedzianej poznej kolacji wiec tylko podskoczylam d
o
> > osiedlowego sklepiku gdzie rarytasow nie sprzedaja i ktory jest otwarty
> do
> > pozna ;-) ) i zrobilam swoje popisowe danie czyli makaron z sosem z
> > tunczyka
>
> a jak robisz ten sos?
> tuńczyk, puszka pomidorów, oliwki, cebulka?
>
> Wkn
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-11 18:03:13
Temat: Re: Wloskie makaronyOn Thu, 11 Oct 2001 09:58:06 +0200, oshin <b...@a...krakow.pl>
wrote:
>Sabinka <s...@k...net.pl> napisal(a) nam tak:
>>To jak z tymi Waszymi wyborami?
>
>ja najchetniej kupuje Federici i Barilla wychodzac ze slusznego!!!
>zalozenia, ze skoro reklamuja sie we wloskiej tiwi to sa wloskie ;))))
Barille raz widzialam w nowej ulotce Polo Marketu... chyba byl tylko w
ulotce bo w sklepie nie znalazlam.
Federici tez poszukam...
>a propos tv wloskiej, odkrylam (no moze nie ja pierwsza...) cudny
>program pt. Alice (www.alice.tv) ktoren to program jest o jedzeniu :))
Jaka telewizja? Czy sama telewizja sie nazywa Alice?
Wloski rzeczywiscie najtrudniejszy nie jest, ale w skladnikach
spozywczych sie gubie. Ale raiunomattina czasami ogladam, dlatego
wlasnie ze gotuja.
Saluti,
Sabina
--
http://stranslator.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-12 07:45:38
Temat: Re: Wloskie makaronySabinka <s...@k...net.pl> napisal(a) nam tak:
>Barille raz widzialam w nowej ulotce Polo Marketu...
u nas - w Krakowku - to w tych kerfurach i teskach i in. jest i
Barilli i Federici skolko ugodno
>Jaka telewizja? Czy sama telewizja sie nazywa Alice?
nazywa sie "Alice TV"
>Wloski rzeczywiscie najtrudniejszy nie jest, ale w skladnikach
>spozywczych sie gubie.
ooo Alice ma o tyle fajnie, ze w czesci programow na koncu podaja
sklad potrawy wypisany i to po kolei: wloski, francuski, angielski,
niemiecki
male szanse, zeby nie zalapac w ktoryms z jezykow + obraze, co to
takiego :)
>Ale raiunomattina czasami ogladam, dlatego
>wlasnie ze gotuja.
heeeh mattina to ja jestem kobieta pracujaca :(
ps. pojawil sie nowy program o robieniu drinkow, mniam mniam, nie moge
jesc to bede pic ;>>>
oshin
http://szanty.art.pl/~bydnorz
kliknij i nakarm glodne dzieci! http://www.pajacyk.pl
--
Wiktor Hugo
Ach! jak Opatrznosc jest wielka! Kazdemu dała swoje cacko:
lalke - dziecieciu, dziecie - kobiecie, a mezczyznie - kobiete.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-12 14:05:48
Temat: Re: Wloskie makaronyA teraz sie poprawiam i pisze dokladnie jak jest w oryginalnym przepisie (z
biegiem czasu moj przepis ulegl skroceniu najczesciej z powodu aktualnego
zaopatrzenia kuchni ;-)))
*wersja lasagne*
po piersze oczywiscie makaron lasagne
15g masla
1 mala, drobno siekana cebula
1 drobno siekany zabek czosnku
120g pokrojonych pieczarek
4 lyzki wytrawnego bialego wina
600ml bialego sosu
150ml smietany kremowki
3 lyzki siekanej pietruszki
sol i pieprz
2 puszki tunczyka w sosie wlasnym (po 200g), odcedzonego
75g zielonego groszku
120g startego sera mozzarella
30g swiezo startego parmezanu
- roztopic maslo, obsmazyc cebulke, dodac czosnek i pieczarki, smazyc do
miekkosci, dodac wino i zagotowac, dodac bialy sos, smietane i pietruszke,
doprawic. cienka warstwe sosu wylac na dno brytfanki, przelozyc plastrami
lasagne (sposob gotowania badz niegotowania lasagne zostal chyba opisany),
potem warstwe tunczyka, papryki, groszku i sera mozarella, makaron itd,
posypac parmezanem i zapiekac 40min az powierzchnia zbrazowieje
(przepis na 6 porcji, zrodlo: 'biblia kucharska', autor Norma MacMillan
pozdrawiam i smacznego weekendu
Monika
m...@b...pl
UIN 33169566
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |