| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-10 11:16:26
Temat: tartaCzy zna ktoś wyprobowany przepis na tarte z dodatkami, np. szynka lub kurczak ,
pieczarki itp. (nie na slodko)?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-10 13:51:00
Temat: Odp: tartaJa mam wyprobowany sposob i zawsze wychodzi wysmienicie:
Skladniki:
25 dkg maki
12,5 tluszczu (maslo wewiorkach)
1 jajko
pol lyzeczki proszku do pieczenia
troche soli
troche wody
Sposob przygotowania:
Mieszam i ugniatam chwile wszystkie skladniki zeby wyszlo ciasto odstajace
od rak. Wstawiam do lodowki na 15 - 30 min. Rozkladam na blasze posmarowanej
tluszczem, podwijam brzegi do gory, robie widelcem dziurki i samo ciasto
wkladam do nagrzanego piekarnika na jakies 15 min.
Nastepnie nakladam farsz i zapiekam jeszcze jakies 20-30 min. Acha, farsz
powinno sie polac rozbeltanym jajkiem - ja nie zawsze o tym pamietam ale i
tak smakuje ok.
Farsze:
Farsz jest kwestia gustu - uzyj po prostu tego, co lubisz i na co masz
akurat ochote. Bardzo lubie tarty bo daja praktycznie nieograniczone
mozliwosci. Moze to byc np. zestaw cebula+szynka+papryka albo
brokuly+mozarella albo szpinak+czosnek. Ostatnio robilam tarte z pomidorami,
oregano serem rokpolem, szynka i oliwkami; lubie tez np. z tunczykiem i
mozarella - mozna tez z ananasem... Smaczne jest tez ponoc z serem Feta.
Tego jeszcze nie probowalam. Po prostu kombinuj!
--
Agnes
http://www.koneser.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-10 14:04:16
Temat: Re: tarta> Ja mam wyprobowany sposob i zawsze wychodzi wysmienicie:
>
> Skladniki:
> 25 dkg maki
> 12,5 tluszczu (maslo wewiorkach)
> 1 jajko
> pol lyzeczki proszku do pieczenia
> troche soli
> troche wody
>
> Sposob przygotowania:
> Mieszam i ugniatam chwile wszystkie skladniki zeby wyszlo ciasto odstajace
> od rak. Wstawiam do lodowki na 15 - 30 min. Rozkladam na blasze posmarowanej
> tluszczem, podwijam brzegi do gory, robie widelcem dziurki i samo ciasto
> wkladam do nagrzanego piekarnika na jakies 15 min.
>
> Nastepnie nakladam farsz i zapiekam jeszcze jakies 20-30 min. Acha, farsz
> powinno sie polac rozbeltanym jajkiem - ja nie zawsze o tym pamietam ale i
> tak smakuje ok.
>
> Farsze:
> Farsz jest kwestia gustu - uzyj po prostu tego, co lubisz i na co masz
> akurat ochote. Bardzo lubie tarty bo daja praktycznie nieograniczone
> mozliwosci. Moze to byc np. zestaw cebula+szynka+papryka albo
> brokuly+mozarella albo szpinak+czosnek. Ostatnio robilam tarte z pomidorami,
> oregano serem rokpolem, szynka i oliwkami; lubie tez np. z tunczykiem i
> mozarella - mozna tez z ananasem... Smaczne jest tez ponoc z serem Feta.
> Tego jeszcze nie probowalam. Po prostu kombinuj!
>
> --
> Agnes
> http://www.koneser.pl
>
> Dzieki wielkie,
asia
>
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |