« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-10 08:37:59
Temat: duza impreza-co podać ?Witam !
poszukuje menu na dużą imprezę -bufet. Głównie na przystawki , sałatki i m
ałe jedzonka.
Muszą to być mało skomplikowane i raczej tanie (około 20 osób)
Za wszelkie sugestie z góry dziękuje
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-10 10:03:00
Temat: Re: duza impreza-co podać ?u mnie furrore robia krokiety - rewelacyjnie tanie tylko pracochlonne ...
- pasztet (moze byc ze sloika) wbic do niego jajko przyprawic wg gustu
- usmarzyc male nalesniki (zostawic troche nalesnikowego ciasta na do
obtoczenia krokietow)
- nalesniki smarowac przygotowanym pasztetem
- pozwijane krokiety umoczyc w pozostawionym wczesniej ciescie nalesnikowym
i obtoczyc w tartej bulce
- usmazyc na zloto-brazowy kolor
mozna przygotowac wczesniej i odgrzac na imprezie w piekarniku badz prodzizu
najlepiej z odrobina wody zeby nie "schly" dobrze smakuja z czerwonym
barszczem :)
robilem tez z gotowanymi siekanymi pieczarkami
> Witam !
> poszukuje menu na dużą imprezę -bufet. Głównie na przystawki , sałatki i m
> ałe jedzonka.
> Muszą to być mało skomplikowane i raczej tanie (około 20 osób)
> Za wszelkie sugestie z góry dziękuje
>
> Bea
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-10 10:14:58
Temat: Re: duza impreza-co podać ?
Użytkownik "syku" <s...@k...com.pl> napisał w wiadomości
news:9q160p$muu$1@h1.uw.edu.pl...
: u mnie furrore robia krokiety - rewelacyjnie tanie tylko pracochlonne ...
- wcale nie takie pracochlonne jesli nalesniki przygotuje sie dzien wczesniej, a
jeszcze szybciej jak smazy sie na 2 patelniach ;o)))
(ciach)
: - usmarzyc male nalesniki (zostawic troche nalesnikowego ciasta na do
: obtoczenia krokietow)
- takiego "cudu" jeszcze nie jadlam. Zwykle maczalam w roztrzepanym jajku i
potem do bulki.
: robilem tez z gotowanymi siekanymi pieczarkami
takie nalesniki mozna robic praktycznie "na_winie" czyli wszystko co sie pod
reke nawinie. Wg smaku i gustu gosci, ale nie wiem czy nadaja sie one na bufet.
Gorace - niewygodne, a zimne - niesmaczne.
Jako przekaski proponowalabym mini-kanapki z wszelkimi znanymi (zjadliwymi)
pastami.
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-10 11:35:51
Temat: Re: duza impreza-co podać ?
Użytkownik "Bea" <b...@d...com.pl> napisał w wiadomości
news:25932-1002702843@62.148.92.134...
> Witam !
> poszukuje menu na dużą imprezę -bufet. Głównie na przystawki ,
sałatki i m
> ałe jedzonka.
> Muszą to być mało skomplikowane i raczej tanie (około 20 osób)
> Za wszelkie sugestie z góry dziękuje
>
> Bea
>
>
> Sałatka z paluszków krabowych:
op.500g paluszków j/w
3-4 kolorowe papryki
3 średnie cebule czerwone
średnia kapusta pekińska ok. 1kg
sos: majonez + jogurt "Bakoma" 1:1
vegeta + pieprz ziołowy
sok z jednej cytryny
3-4 łyżki oliwy
Paluszki pokroić w 3-4 kawałki każdy, resztę składników pokroić w
drobniutką kosteczkę.
Sprawdzony wielokrotnie przepis, wychodzi dość tanio,
a zrobienie zajmuje 30min, poza tym zrobiona dzień wcześniej
rewelacyjnie się przegryza.
pozdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-10 11:40:24
Temat: Re: duza impreza-co podać ?Użytkownik Bea <b...@d...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:2...@6...148.92.134...
> Witam !
> poszukuje menu na dużą imprezę -bufet. Głównie na przystawki , sałatki i m
> ałe jedzonka.
> Muszą to być mało skomplikowane i raczej tanie (około 20 osób)
> Za wszelkie sugestie z góry dziękuje
>
> Bea
>
>
pozwole sobie zacytowac, bo wyszly oszalamiajaco dobre:) a szybko sie robi:)
"SPIRALKI SEROWE
Przepis pochodzi z czasów kryzysu, kiedy to kupienie czegokolwiek DOBREGO
graniczyło z cudem i trzeba było radzić sobie domowymi sposobami,
wykorzystując wszystko co było pod ręką.
Mimo, że czasy nastały nieco lepsze, spiralki serowe piekę kilka razy w
roku. Przede wszystkim dla Dziadka, który jest cukrzykiem i tęsknie patrzy
na wszelkie ciasta i torty.
Składniki:
40 dag mąki
kostka margaryny
4 topione serki ( mogą być pikantne)
sól
opcjonalnie, ale polecam - papryka, kminek
białko
Mąkę, margarynę i topione serki siekamy nożem, nie zrażając się tym, że na
początku nie jest to łatwe. Dodajemy sól i przyprawy. Szybko zagniatamy
ciasto i na godzinę zostawiamy je w chłodnym miejscu.
Rozwałkowujemy na grubość 3, 4 milimetrów i kroimy na wąskie paseczki
długości 10 centymetrów. Skręcamy w spiralki, smarujemy białkiem i układamy
na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
Spiralki wyjmujemy z piekarnika gdy są pięknie przyrumienione i wspaniale
pachną.
Jest to niesłychanie prosty i tani przepis. Ciasteczka nie mają prawa się
nie udać i są doskonałe na wszelkie okazje.
Smacznego życzy - Helena. "
a mozesz przecie salatke jarzynowa zrobic jesli oczywiscie chce Ci sie to
wszystko kroic:)
a jak nie, to zrob kuskus z pieczarkami, kukurydza, szczypiorkiem i czerwona
fasolom, do tego odrobina oliwy, czosnek, sol, i pieprz i bedzie git:)
pozdry Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-10 15:14:40
Temat: Re: duza impreza-co podać ?Standardowo sprawdzaja sie zawsze krazki cebulki z ciescie nalesnikowym na
piwie, galaretka z kurczaczka, pieczywo czosnkowe, kolorowe dipy,
koreczki...
pozdr.
almada
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-10 16:45:05
Temat: Salatka krabowa - "Kuchnia Bożenki" :o)Proponuje salatke z paluszkami krabowymi:
Paluszki krabowe
Ugotowany na sypko ryz
Papryka czerwona
Kukurydza z puszki
Majonez
Mozna dodac troche zielonego ogorka.
Wszystko co sie kroi, kroimy w kosteczke, dodajemy ryz, majonez i mieszamy
:o)
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-10 16:54:14
Temat: Pasta z makreliPrzypomniala mi sie jeszcze pasta z makreli, przepis na ktora podawala
kiedys Beata.
*****************************************
1 duza makrela
ok. 15 dkg zoltego sera
1 cebulka
sol. pieprz
kilka lyzek majonezu
makrele mielimy razem z serem i cebulka, dokladnie mieszamy z majonezam, i
przyprawami.:-))
******************************************
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-10 19:37:07
Temat: Re: Pasta z makreli
OOoooo....:-))))..jak milo, ze ktos pamieta o mojej pascie:-)))))
pozdrawiam serowo-makrelowo
Beata:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-11 08:04:44
Temat: RE: Pasta z makreliFrom:Bożena
>
> Przypomniala mi sie jeszcze pasta z makreli, przepis na
> ktora podawala
> kiedys Beata.
>
> *****************************************
> 1 duza makrela
> ok. 15 dkg zoltego sera
> 1 cebulka
> sol. pieprz
> kilka lyzek majonezu
>
> makrele mielimy razem z serem i cebulka, dokladnie mieszamy
> z majonezam, i
> przyprawami.:-))
A mnie się przypomniała taka:
Duża makrela wędzona
duży pęczek szczypiorku
3 ogórki konserwowe
1 jajo na twardo
jogurt naturalny (odchudzam się ;-))
Makrelę obrać ze skóry i ości, wymieszać z resztą posiekanych
składników, wymieszać z jogurtem do uzyskania konsystencji pasty.
Pycha !!!
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |