Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: duza impreza-co podać ?
Date: Wed, 10 Oct 2001 13:40:24 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 55
Message-ID: <9q1ce2$bht$1@news.tpi.pl>
References: <2...@6...148.92.134>
NNTP-Posting-Host: caf-adm.artcom.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1002714370 11837 195.205.186.34 (10 Oct 2001 11:46:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Oct 2001 11:46:10 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: duza impreza-co podać ?
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:74322
Ukryj nagłówki
Użytkownik Bea <b...@d...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:2...@6...148.92.134...
> Witam !
> poszukuje menu na dużą imprezę -bufet. Głównie na przystawki , sałatki i m
> ałe jedzonka.
> Muszą to być mało skomplikowane i raczej tanie (około 20 osób)
> Za wszelkie sugestie z góry dziękuje
>
> Bea
>
>
pozwole sobie zacytowac, bo wyszly oszalamiajaco dobre:) a szybko sie robi:)
"SPIRALKI SEROWE
Przepis pochodzi z czasów kryzysu, kiedy to kupienie czegokolwiek DOBREGO
graniczyło z cudem i trzeba było radzić sobie domowymi sposobami,
wykorzystując wszystko co było pod ręką.
Mimo, że czasy nastały nieco lepsze, spiralki serowe piekę kilka razy w
roku. Przede wszystkim dla Dziadka, który jest cukrzykiem i tęsknie patrzy
na wszelkie ciasta i torty.
Składniki:
40 dag mąki
kostka margaryny
4 topione serki ( mogą być pikantne)
sól
opcjonalnie, ale polecam - papryka, kminek
białko
Mąkę, margarynę i topione serki siekamy nożem, nie zrażając się tym, że na
początku nie jest to łatwe. Dodajemy sól i przyprawy. Szybko zagniatamy
ciasto i na godzinę zostawiamy je w chłodnym miejscu.
Rozwałkowujemy na grubość 3, 4 milimetrów i kroimy na wąskie paseczki
długości 10 centymetrów. Skręcamy w spiralki, smarujemy białkiem i układamy
na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
Spiralki wyjmujemy z piekarnika gdy są pięknie przyrumienione i wspaniale
pachną.
Jest to niesłychanie prosty i tani przepis. Ciasteczka nie mają prawa się
nie udać i są doskonałe na wszelkie okazje.
Smacznego życzy - Helena. "
a mozesz przecie salatke jarzynowa zrobic jesli oczywiscie chce Ci sie to
wszystko kroic:)
a jak nie, to zrob kuskus z pieczarkami, kukurydza, szczypiorkiem i czerwona
fasolom, do tego odrobina oliwy, czosnek, sol, i pieprz i bedzie git:)
pozdry Monika
|