Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!news.pik-net.pl!not-for-mail
From: "Agnes" <v...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: tarta
Date: Wed, 10 Oct 2001 15:51:00 +0200
Organization: PIK-Net Sieci Rozlegle - http://www.pik-net.pl
Lines: 37
Message-ID: <9q1jno$aan$1@shilo.silesia.pik-net.pl>
References: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pc19.silesia.pik-net.pl
X-Trace: shilo.silesia.pik-net.pl 1002721848 10583 213.186.64.68 (10 Oct 2001
13:50:48 GMT)
X-Complaints-To: n...@s...silesia.pik-net.pl
NNTP-Posting-Date: 10 Oct 2001 13:50:48 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:74342
Ukryj nagłówki
Ja mam wyprobowany sposob i zawsze wychodzi wysmienicie:
Skladniki:
25 dkg maki
12,5 tluszczu (maslo wewiorkach)
1 jajko
pol lyzeczki proszku do pieczenia
troche soli
troche wody
Sposob przygotowania:
Mieszam i ugniatam chwile wszystkie skladniki zeby wyszlo ciasto odstajace
od rak. Wstawiam do lodowki na 15 - 30 min. Rozkladam na blasze posmarowanej
tluszczem, podwijam brzegi do gory, robie widelcem dziurki i samo ciasto
wkladam do nagrzanego piekarnika na jakies 15 min.
Nastepnie nakladam farsz i zapiekam jeszcze jakies 20-30 min. Acha, farsz
powinno sie polac rozbeltanym jajkiem - ja nie zawsze o tym pamietam ale i
tak smakuje ok.
Farsze:
Farsz jest kwestia gustu - uzyj po prostu tego, co lubisz i na co masz
akurat ochote. Bardzo lubie tarty bo daja praktycznie nieograniczone
mozliwosci. Moze to byc np. zestaw cebula+szynka+papryka albo
brokuly+mozarella albo szpinak+czosnek. Ostatnio robilam tarte z pomidorami,
oregano serem rokpolem, szynka i oliwkami; lubie tez np. z tunczykiem i
mozarella - mozna tez z ananasem... Smaczne jest tez ponoc z serem Feta.
Tego jeszcze nie probowalam. Po prostu kombinuj!
--
Agnes
http://www.koneser.pl
|