Data: 2001-10-10 14:04:16
Temat: Re: tarta
Od: <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ja mam wyprobowany sposob i zawsze wychodzi wysmienicie:
>
> Skladniki:
> 25 dkg maki
> 12,5 tluszczu (maslo wewiorkach)
> 1 jajko
> pol lyzeczki proszku do pieczenia
> troche soli
> troche wody
>
> Sposob przygotowania:
> Mieszam i ugniatam chwile wszystkie skladniki zeby wyszlo ciasto odstajace
> od rak. Wstawiam do lodowki na 15 - 30 min. Rozkladam na blasze posmarowanej
> tluszczem, podwijam brzegi do gory, robie widelcem dziurki i samo ciasto
> wkladam do nagrzanego piekarnika na jakies 15 min.
>
> Nastepnie nakladam farsz i zapiekam jeszcze jakies 20-30 min. Acha, farsz
> powinno sie polac rozbeltanym jajkiem - ja nie zawsze o tym pamietam ale i
> tak smakuje ok.
>
> Farsze:
> Farsz jest kwestia gustu - uzyj po prostu tego, co lubisz i na co masz
> akurat ochote. Bardzo lubie tarty bo daja praktycznie nieograniczone
> mozliwosci. Moze to byc np. zestaw cebula+szynka+papryka albo
> brokuly+mozarella albo szpinak+czosnek. Ostatnio robilam tarte z pomidorami,
> oregano serem rokpolem, szynka i oliwkami; lubie tez np. z tunczykiem i
> mozarella - mozna tez z ananasem... Smaczne jest tez ponoc z serem Feta.
> Tego jeszcze nie probowalam. Po prostu kombinuj!
>
> --
> Agnes
> http://www.koneser.pl
>
> Dzieki wielkie,
asia
>
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|