Data: 2001-10-10 13:51:00
Temat: Odp: tarta
Od: "Agnes" <v...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja mam wyprobowany sposob i zawsze wychodzi wysmienicie:
Skladniki:
25 dkg maki
12,5 tluszczu (maslo wewiorkach)
1 jajko
pol lyzeczki proszku do pieczenia
troche soli
troche wody
Sposob przygotowania:
Mieszam i ugniatam chwile wszystkie skladniki zeby wyszlo ciasto odstajace
od rak. Wstawiam do lodowki na 15 - 30 min. Rozkladam na blasze posmarowanej
tluszczem, podwijam brzegi do gory, robie widelcem dziurki i samo ciasto
wkladam do nagrzanego piekarnika na jakies 15 min.
Nastepnie nakladam farsz i zapiekam jeszcze jakies 20-30 min. Acha, farsz
powinno sie polac rozbeltanym jajkiem - ja nie zawsze o tym pamietam ale i
tak smakuje ok.
Farsze:
Farsz jest kwestia gustu - uzyj po prostu tego, co lubisz i na co masz
akurat ochote. Bardzo lubie tarty bo daja praktycznie nieograniczone
mozliwosci. Moze to byc np. zestaw cebula+szynka+papryka albo
brokuly+mozarella albo szpinak+czosnek. Ostatnio robilam tarte z pomidorami,
oregano serem rokpolem, szynka i oliwkami; lubie tez np. z tunczykiem i
mozarella - mozna tez z ananasem... Smaczne jest tez ponoc z serem Feta.
Tego jeszcze nie probowalam. Po prostu kombinuj!
--
Agnes
http://www.koneser.pl
|