| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-03-20 16:47:47
Temat: Re: Wołowina - walka z gumą
"Wizard" <w...@k...lm.pl> wrote in message
news:etp1fq$hch$1@sunflower.man.poznan.pl...
> >> Brzmi smacznie :).
> >
> >
> > Panslavista zwykle dodaje 3 litra jabola.
> > Miesza do 3 minut i od razu wychyla z gara. :)
>
> Ja robie to samo, ale bez wlewania do garnka i mieszania ;)
NEKO udaje abstynenta przypisując mi swoje grzeszki...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-03-20 18:58:53
Temat: Re: Wołowina - walka z gumą
Użytkownik "Neko" <miglce@_bez_spamu_wp.pl> napisał w wiadomości
news:etp1c5$ohl$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Wizard" <w...@k...lm.pl> napisał
>
>
> Panslavista zwykle dodaje 3 litra jabola. Wołowinę daje psu. Miesza do 3
> minut i od razu wychyla z gara. :)
>
> Neko
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-03-21 09:32:10
Temat: Re: Wołowina - walka z gumąWitam
Zastosowanie wołowiny do produkcji potraw:
Udziec - pieczenie, zrazy
Polędwica - potrawy smażone (befsztyki, bryzole, filety), polędwicae po
angielsku- mięso pieczone, zrazy
Rostbef - rumsztyki - kotlety smażone
Rozbratel - potrawy gotowane i duszone, z młodych stuk- smażone
Antrykot - potrawy gotowane, duszone, z młodych sztuk antrykoty
Mostek - potrawy gotowane i duszone
Łopatka - gulasze, mięso gotowane, masa mielone
Szponder - rosół, sztyka mięsa
Pręga -sztuka mięsa, rosół, gulasze, masa mielona
Łata - rosół
Karkówka - potrawy gotowane, gulasze, wywary, masa mielona
Pręga tylna - rosół, gulasze
Szyja - wywary, masa mielona
Ogon - wywary
Pozdrawiam
Mika
www.kulinarny.net
Użytkownik "Wizard" <w...@k...lm.pl> napisał w wiadomości
news:etou6r$f0q$1@sunflower.man.poznan.pl...
> Witam.
> Próbowałem dziś przygotować karkówkę z wołowiny w pomieszanym stylu
> grilowym i pseudo chińskim (małe kawałki, imbir, trochę czosnku na oliwie,
> z żółtym ryżem i marchewką w kurkumie), ale niestety wołowina wyszła
> niejadalna. To znaczy w smaku bardzo dobra, ale okropnie gumowa. Lubię
> jedzenie zmuszające człowiak do wolnego cieszenia się potrawą, ale bez
> przesady. Pięć minut żucia jednego, małego kawałka to ciut za długo :)
>
> Co robię źle?
> Wiem, że wołowina wymaga wiele cierpliwości i pracy, ale co zrobić by
> sobie trochę pomóc? By była bardzie chrupka?
>
>
> Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc,
> Wizard.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-03-21 10:58:10
Temat: Re: Wołowina - walka z gumą> Witam
> Zastosowanie wołowiny do produkcji potraw:
> Udziec - pieczenie, zrazy
> Polędwica - potrawy smażone (befsztyki, bryzole, filety), polędwicae po
...
Dzieki.
Chyba sobie to wydrukuje i zalaminuje ;)
Pozdrawiam,
Wizard.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-03-21 11:29:42
Temat: Re: Wołowina - walka z gumąUżytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał
> NEKO udaje abstynenta przypisując mi swoje grzeszki...
Neko nawet nie wachal alkoholu. :)
Neko
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-03-21 12:25:46
Temat: Re: Wołowina - walka z gumą
"Neko" <miglce@_bez_spamu_wp.pl> wrote in message
news:etr56k$m98$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał
>
> > NEKO udaje abstynenta przypisując mi swoje grzeszki...
>
>
> Neko nawet nie wachal alkoholu. :)
>
> Neko
Pewnie - woda brzozowa, biedny...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-03-22 16:48:08
Temat: Re: Wołowina - walka z gumąOn Mar 20, 4:58 pm, "MONI|<A" <moni|<a...@p...wp.pl> wrote:
> z czego najlepiej "wołowinić"?
>
>
>
> > Gdzieś wyczytałem jeszcze, że podczas smażenia warto dodać odrobinę octu
> by
> > nadać mięsu chrupkość. Prawda to?
>
> Prawda, ja stosuję ocet balsamiczny.
>
> Monika
witam,
masz na mysśli marynatę przed to wowczas następuje rozbicie tkanki
łącznej w trakcie smażenia to nie wiem spróbuję przy okazji ale dla
mnie to zbyt mało czasu na akcję octu zresztą prawie zaraz jest
odparowany
a tak w ogóle to jak juz ktoś przedemną powiedział to jest po prostu
gorszy kawałek wołowiny więc i tzrba go dłużej potraktować i albo
wcześniej gotować dusic i dopiero gdy zmieknie wrzucić na grill.
pozdrawiam piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-03-22 18:11:05
Temat: Re: Wołowina - walka z gumą
<c...@i...pl> wrote in message
news:1174582088.305138.144920@n76g2000hsh.googlegrou
ps.com...
>masz na mysśli marynatę przed to wowczas następuje rozbicie tkanki
>łącznej w trakcie smażenia
Ja mam na mysli dodawanie w trakcie smażenia, zazwyczaj nie mam czasu na
marynowanie mięsa przed. A że wyparowuje to jest jak najbardziej pożądany
efekt.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-03-23 09:53:50
Temat: Re: Wołowina - walka z gumąWizard napisał(a):
> Gdzieś wyczytałem jeszcze, że podczas smażenia warto dodać odrobinę octu by
> nadać mięsu chrupkość. Prawda to?
Ocet (używałam winnego), wino. Prawda. Można też zamarynować wcześniej.
Marzena
--
Robótki Marzeny
http://fanturia.googlepages.com/home
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-03-23 18:02:25
Temat: Re: Wołowina - walka z gumą
> >masz na mysśli marynatę przed to wowczas następuje rozbicie tkanki
> >łącznej w trakcie smażenia
>
> Ja mam na mysli dodawanie w trakcie smażenia, zazwyczaj nie mam czasu na
> marynowanie mięsa przed. A że wyparowuje to jest jak najbardziej pożądany
> efekt.
>
> pozdr
>
> cherokee
Ja robię dokładnie tak samo jak cherokee
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |