Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
nemesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Dirko" <d...@n...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Wredne ślimaki
Date: Wed, 30 Mar 2005 12:34:30 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <d2dvk9$nj6$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d2cd7p$c8c$1@inews.gazeta.pl> <d2dut1$h8b$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pg166.siedlce.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1112179146 24166 80.49.142.166 (30 Mar 2005 10:39:06
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 Mar 2005 10:39:06 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:158237
Ukryj nagłówki
W wiadomości news:d2dut1$h8b$1@nemesis.news.tpi.pl Janusz Czapski
<j...@t...pl> napisał(a):
>
> Zajrzyj tu:
>
http://tabaza.sapijaszko.net/modules.php?name=Recipe
s&action=viewrecipe&reci
> peid=17
>
> Myślę, ze to recepta na Twoje kłopoty.
>
Hejka. Wino wolę wypić samo, a dla piwoszy i bez zakazu powielania
przepis na ślimaki winniczki w piwie. ;-)
Napisała anna w Portalu Miłośników Kuchni www.Pychotka.pl
Składniki:
4-5 filiżanek bulionu drobiowego
2 posiekane cebule
3 pokrojone marchewki
2 drobno pokrojone łodygi selera
natka
1 obrana i posiekana rzepa
1/4 filiżanki masła
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
2 filiżanki ciemnego piwa
winniczki (6 na osobę)
mielony pieprz
świeży rozmaryn i szałwia do dekoracji
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wlej 4 filiżanki wody, włóż cebulę, marchewki, seler,
2-3 gałązki natki i rzepę. Zagotuj, dodaj łyżkę masła, listek laurowy i 1/2
łyżeczki tymianku. Przykryj i duś 10-15 minut na małym ogniu, od czasu do
czasu mieszając. W rondlu wymieszaj warzywa z bulionem. Przypraw, wlej piwo.
Gotuj 4 minuty. Dodaj winniczki, gotuj razem około minuty. Zdejmij z ognia.
Winniczki ułóż na talerzach, wlej bulion z warzywami. W ostatniej minucie
dodaj świeżo mielony pieprz. Udekoruj rozmarynem, szałwią i natką
Pozdrawiam obstrukcyjnie Ja...cki
|