Data: 2005-03-30 10:34:30
Temat: Re: Wredne ślimaki
Od: "Dirko" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W wiadomości news:d2dut1$h8b$1@nemesis.news.tpi.pl Janusz Czapski
<j...@t...pl> napisał(a):
>
> Zajrzyj tu:
>
http://tabaza.sapijaszko.net/modules.php?name=Recipe
s&action=viewrecipe&reci
> peid=17
>
> Myślę, ze to recepta na Twoje kłopoty.
>
Hejka. Wino wolę wypić samo, a dla piwoszy i bez zakazu powielania
przepis na ślimaki winniczki w piwie. ;-)
Napisała anna w Portalu Miłośników Kuchni www.Pychotka.pl
Składniki:
4-5 filiżanek bulionu drobiowego
2 posiekane cebule
3 pokrojone marchewki
2 drobno pokrojone łodygi selera
natka
1 obrana i posiekana rzepa
1/4 filiżanki masła
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
2 filiżanki ciemnego piwa
winniczki (6 na osobę)
mielony pieprz
świeży rozmaryn i szałwia do dekoracji
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wlej 4 filiżanki wody, włóż cebulę, marchewki, seler,
2-3 gałązki natki i rzepę. Zagotuj, dodaj łyżkę masła, listek laurowy i 1/2
łyżeczki tymianku. Przykryj i duś 10-15 minut na małym ogniu, od czasu do
czasu mieszając. W rondlu wymieszaj warzywa z bulionem. Przypraw, wlej piwo.
Gotuj 4 minuty. Dodaj winniczki, gotuj razem około minuty. Zdejmij z ognia.
Winniczki ułóż na talerzach, wlej bulion z warzywami. W ostatniej minucie
dodaj świeżo mielony pieprz. Udekoruj rozmarynem, szałwią i natką
Pozdrawiam obstrukcyjnie Ja...cki
|