Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ZUPA STAROFRANCUSKA

Grupy

Szukaj w grupach

 

ZUPA STAROFRANCUSKA

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 10


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-07-16 10:08:35

Temat: ZUPA STAROFRANCUSKA
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zupa starofrancuska

50 g masła
1 łyżka oleju
50 dag hiszpańskiej cebuli
2 płaskie łyżeczki cukru
1 litr rosołu (bulionu) z mięsa wołowego (może być Bulion Kamis)
sól
pieprz
cztery kromki białego chleba lub bułki (paryskiej)
starty parmezan lub cheddar

Na maśle i oleju zasmażymy aż do spienienia (ma być biała!!!) cieniutkie
plasterki z cebuli, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości (około
10min). Dodajemy cukier i doprowadzamy do koloru złotego. Zalewamy wrzącym
bulionem, solimy i dodajemy pieprz do smaku - gotujemy na wolnym ogniu około
20min. Kromki chleba suszymy na sucharki - kładziemy na talerze i zalewamy
zupą. Ser podajemy obok - każdy sobie wsypuje przed samym jedzeniem, aby się
przedwcześnie nie rozpuścił.
Opcja - chleb może być w kromkach lub jako grzanki.
Moja opcja - tarty podsuszony ser "MYsliwski" - z braku i inny wędzony.

Smacznego moje drogie!!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-07-16 10:18:05

Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKA
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:f7fgcb$dhl$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Zupa starofrancuska
>
> 50 g masła
> 1 łyżka oleju
> 50 dag hiszpańskiej cebuli
> 2 płaskie łyżeczki cukru
> 1 litr rosołu (bulionu) z mięsa wołowego (może być Bulion Kamis)
> sól
> pieprz
> cztery kromki białego chleba lub bułki (paryskiej)
> starty parmezan lub cheddar
>
> Na maśle i oleju zasmażymy aż do spienienia (ma być biała!!!)
cieniutkie
> plasterki z cebuli, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości (około
> 10min). Dodajemy cukier i doprowadzamy do koloru złotego. Zalewamy wrzącym
> bulionem, solimy i dodajemy pieprz do smaku - gotujemy na wolnym ogniu
około
> 20min. Kromki chleba suszymy na sucharki - kładziemy na talerze i zalewamy
> zupą. Ser podajemy obok - każdy sobie wsypuje przed samym jedzeniem, aby
się
> przedwcześnie nie rozpuścił.
> Opcja - chleb może być w kromkach lub jako grzanki.
> Moja opcja - tarty podsuszony ser "MYsliwski" - z braku i inny
wędzony.
>
> Smacznego moje drogie!!!

P.S. Można kupić i użyć gotowe grzanki (sucharki).


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-07-16 10:54:13

Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKA
Od: m...@w...pl (Maggie) szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):

> Smacznego moje drogie!!!

A dziękujemy! :)

Tylko czy ta hiszpańska cebula to jakaś specjalna odmiana?
A jeśli tak, to gdzie ją kupić?


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-07-16 11:13:58

Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKA
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Maggie" <m...@w...pl> wrote in message news:469B4E33.20406@wp.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
> > Smacznego moje drogie!!!
>
> A dziękujemy! :)
>
> Tylko czy ta hiszpańska cebula to jakaś specjalna odmiana?
> A jeśli tak, to gdzie ją kupić?

W Hiszpanii..... lub Francji - ale może być zwykła, byle nie za słodka.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-07-16 11:36:04

Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKA
Od: m...@w...pl (Maggie) szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):
> "Maggie" <m...@w...pl> wrote in message news:469B4E33.20406@wp.pl...
>> Panslavista napisał(a):
>>
>>> Smacznego moje drogie!!!
>> A dziękujemy! :)
>>
>> Tylko czy ta hiszpańska cebula to jakaś specjalna odmiana?
>> A jeśli tak, to gdzie ją kupić?
>
> W Hiszpanii..... lub Francji - ale może być zwykła, byle nie za słodka.

Dzięki. Brzmi smakowicie. Może się pokuszę. :)
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-07-16 12:03:32

Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKA
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Maggie" <m...@w...pl> wrote in message news:469B580E.5070607@wp.pl...
> Panslavista napisał(a):
> > "Maggie" <m...@w...pl> wrote in message
news:469B4E33.20406@wp.pl...
> >> Panslavista napisał(a):
> >>
> >>> Smacznego moje drogie!!!
> >> A dziękujemy! :)
> >>
> >> Tylko czy ta hiszpańska cebula to jakaś specjalna odmiana?
> >> A jeśli tak, to gdzie ją kupić?
> >
> > W Hiszpanii..... lub Francji - ale może być zwykła, byle nie za słodka.
>
> Dzięki. Brzmi smakowicie. Może się pokuszę. :)
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

Ważne, aby nie skarmelizować samej cebuli jak i później z cukrem - aby nie
zgorzkniała.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-07-16 12:50:39

Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKA
Od: AgA <i...@w...op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):
> Zupa starofrancuska


heh, w gruncie rzeczy przepis banalny :) brzmi smakowicie.
a ja myslalam ze to jakas skompilowana, wyrafinowana, wrecz ezoteryczna
[brak wynikow na google] zupa ;)


--
pozdrawiam,
AgA

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-07-16 12:57:51

Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKA
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"AgA" <i...@w...op.pl> wrote in message
news:f7fps0$d32$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
> > Zupa starofrancuska
>
>
> heh, w gruncie rzeczy przepis banalny :) brzmi smakowicie.
> a ja myslalam ze to jakas skompilowana, wyrafinowana, wrecz ezoteryczna
> [brak wynikow na google] zupa ;)

Pachnie się cebulą po niej - w upały godne uwagi - w komunikacji
zbiorowej jak i interpersonalnej. Ale smakowite zupy cebulowe są!
Proponuję kminkową - bulion na warzywkach - przecedzić - warzywa
przetrzeć, a na rosole zagotować nasiona kminku - przecedzić - do wywaru
dodać przetarte warzywa i śmietanę podawać na grzankach. Opcja - warzywka
zostawić do sosu lub gołąbków a zupę podawać jako czystą na grzankach lub
kostce grysikowej (z kaszy manny).


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-07-16 18:43:57

Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKA
Od: "yur@s" <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:f7fgcb$dhl$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Zupa starofrancuska

Moze tak starokacapska zaprezentujesz ,bedzie to zgodne z twoja opinia
calowania ruskiej klamki bo tylko to moze Polakow uratowac.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-07-16 18:44:33

Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKA
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"yur@s" <p...@g...com> wrote in message
news:f7geig$cfc$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:f7fgcb$dhl$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Zupa starofrancuska
>
> Moze tak starokacapska zaprezentujesz ,bedzie to zgodne z twoja opinia
> calowania ruskiej klamki bo tylko to moze Polakow uratowac.

Naiwniak.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[szukam] Prosty zestaw do robienia sushi
Jak potraktowac jajka zeby zminimalizowac ryzyko salmonelli?
Tabela potraw
CHLEB AUTOMATYCZNY...
Rzodkiewka japonska

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »