| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-07-16 10:08:35
Temat: ZUPA STAROFRANCUSKAZupa starofrancuska
50 g masła
1 łyżka oleju
50 dag hiszpańskiej cebuli
2 płaskie łyżeczki cukru
1 litr rosołu (bulionu) z mięsa wołowego (może być Bulion Kamis)
sól
pieprz
cztery kromki białego chleba lub bułki (paryskiej)
starty parmezan lub cheddar
Na maśle i oleju zasmażymy aż do spienienia (ma być biała!!!) cieniutkie
plasterki z cebuli, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości (około
10min). Dodajemy cukier i doprowadzamy do koloru złotego. Zalewamy wrzącym
bulionem, solimy i dodajemy pieprz do smaku - gotujemy na wolnym ogniu około
20min. Kromki chleba suszymy na sucharki - kładziemy na talerze i zalewamy
zupą. Ser podajemy obok - każdy sobie wsypuje przed samym jedzeniem, aby się
przedwcześnie nie rozpuścił.
Opcja - chleb może być w kromkach lub jako grzanki.
Moja opcja - tarty podsuszony ser "MYsliwski" - z braku i inny wędzony.
Smacznego moje drogie!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-07-16 10:18:05
Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKA
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:f7fgcb$dhl$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Zupa starofrancuska
>
> 50 g masła
> 1 łyżka oleju
> 50 dag hiszpańskiej cebuli
> 2 płaskie łyżeczki cukru
> 1 litr rosołu (bulionu) z mięsa wołowego (może być Bulion Kamis)
> sól
> pieprz
> cztery kromki białego chleba lub bułki (paryskiej)
> starty parmezan lub cheddar
>
> Na maśle i oleju zasmażymy aż do spienienia (ma być biała!!!)
cieniutkie
> plasterki z cebuli, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości (około
> 10min). Dodajemy cukier i doprowadzamy do koloru złotego. Zalewamy wrzącym
> bulionem, solimy i dodajemy pieprz do smaku - gotujemy na wolnym ogniu
około
> 20min. Kromki chleba suszymy na sucharki - kładziemy na talerze i zalewamy
> zupą. Ser podajemy obok - każdy sobie wsypuje przed samym jedzeniem, aby
się
> przedwcześnie nie rozpuścił.
> Opcja - chleb może być w kromkach lub jako grzanki.
> Moja opcja - tarty podsuszony ser "MYsliwski" - z braku i inny
wędzony.
>
> Smacznego moje drogie!!!
P.S. Można kupić i użyć gotowe grzanki (sucharki).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-07-16 10:54:13
Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKAPanslavista napisał(a):
> Smacznego moje drogie!!!
A dziękujemy! :)
Tylko czy ta hiszpańska cebula to jakaś specjalna odmiana?
A jeśli tak, to gdzie ją kupić?
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-07-16 11:13:58
Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKA
"Maggie" <m...@w...pl> wrote in message news:469B4E33.20406@wp.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
> > Smacznego moje drogie!!!
>
> A dziękujemy! :)
>
> Tylko czy ta hiszpańska cebula to jakaś specjalna odmiana?
> A jeśli tak, to gdzie ją kupić?
W Hiszpanii..... lub Francji - ale może być zwykła, byle nie za słodka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-07-16 11:36:04
Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKAPanslavista napisał(a):
> "Maggie" <m...@w...pl> wrote in message news:469B4E33.20406@wp.pl...
>> Panslavista napisał(a):
>>
>>> Smacznego moje drogie!!!
>> A dziękujemy! :)
>>
>> Tylko czy ta hiszpańska cebula to jakaś specjalna odmiana?
>> A jeśli tak, to gdzie ją kupić?
>
> W Hiszpanii..... lub Francji - ale może być zwykła, byle nie za słodka.
Dzięki. Brzmi smakowicie. Może się pokuszę. :)
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-07-16 12:03:32
Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKA
"Maggie" <m...@w...pl> wrote in message news:469B580E.5070607@wp.pl...
> Panslavista napisał(a):
> > "Maggie" <m...@w...pl> wrote in message
news:469B4E33.20406@wp.pl...
> >> Panslavista napisał(a):
> >>
> >>> Smacznego moje drogie!!!
> >> A dziękujemy! :)
> >>
> >> Tylko czy ta hiszpańska cebula to jakaś specjalna odmiana?
> >> A jeśli tak, to gdzie ją kupić?
> >
> > W Hiszpanii..... lub Francji - ale może być zwykła, byle nie za słodka.
>
> Dzięki. Brzmi smakowicie. Może się pokuszę. :)
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
Ważne, aby nie skarmelizować samej cebuli jak i później z cukrem - aby nie
zgorzkniała.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-07-16 12:50:39
Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKAPanslavista napisał(a):
> Zupa starofrancuska
heh, w gruncie rzeczy przepis banalny :) brzmi smakowicie.
a ja myslalam ze to jakas skompilowana, wyrafinowana, wrecz ezoteryczna
[brak wynikow na google] zupa ;)
--
pozdrawiam,
AgA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-07-16 12:57:51
Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKA
"AgA" <i...@w...op.pl> wrote in message
news:f7fps0$d32$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
> > Zupa starofrancuska
>
>
> heh, w gruncie rzeczy przepis banalny :) brzmi smakowicie.
> a ja myslalam ze to jakas skompilowana, wyrafinowana, wrecz ezoteryczna
> [brak wynikow na google] zupa ;)
Pachnie się cebulą po niej - w upały godne uwagi - w komunikacji
zbiorowej jak i interpersonalnej. Ale smakowite zupy cebulowe są!
Proponuję kminkową - bulion na warzywkach - przecedzić - warzywa
przetrzeć, a na rosole zagotować nasiona kminku - przecedzić - do wywaru
dodać przetarte warzywa i śmietanę podawać na grzankach. Opcja - warzywka
zostawić do sosu lub gołąbków a zupę podawać jako czystą na grzankach lub
kostce grysikowej (z kaszy manny).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-07-16 18:43:57
Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKA
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:f7fgcb$dhl$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Zupa starofrancuska
Moze tak starokacapska zaprezentujesz ,bedzie to zgodne z twoja opinia
calowania ruskiej klamki bo tylko to moze Polakow uratowac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-07-16 18:44:33
Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKA
"yur@s" <p...@g...com> wrote in message
news:f7geig$cfc$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:f7fgcb$dhl$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Zupa starofrancuska
>
> Moze tak starokacapska zaprezentujesz ,bedzie to zgodne z twoja opinia
> calowania ruskiej klamki bo tylko to moze Polakow uratowac.
Naiwniak.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |