Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ZUPA STAROFRANCUSKA
Date: Mon, 16 Jul 2007 12:18:05 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <f7fgu8$f3i$2@nemesis.news.tpi.pl>
References: <f7fgcb$dhl$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcq192.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1184581386 15474 83.6.232.192 (16 Jul 2007 10:23:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 16 Jul 2007 10:23:06 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000757-1, 2007-07-16), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298860
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:f7fgcb$dhl$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Zupa starofrancuska
>
> 50 g masła
> 1 łyżka oleju
> 50 dag hiszpańskiej cebuli
> 2 płaskie łyżeczki cukru
> 1 litr rosołu (bulionu) z mięsa wołowego (może być Bulion Kamis)
> sól
> pieprz
> cztery kromki białego chleba lub bułki (paryskiej)
> starty parmezan lub cheddar
>
> Na maśle i oleju zasmażymy aż do spienienia (ma być biała!!!)
cieniutkie
> plasterki z cebuli, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości (około
> 10min). Dodajemy cukier i doprowadzamy do koloru złotego. Zalewamy wrzącym
> bulionem, solimy i dodajemy pieprz do smaku - gotujemy na wolnym ogniu
około
> 20min. Kromki chleba suszymy na sucharki - kładziemy na talerze i zalewamy
> zupą. Ser podajemy obok - każdy sobie wsypuje przed samym jedzeniem, aby
się
> przedwcześnie nie rozpuścił.
> Opcja - chleb może być w kromkach lub jako grzanki.
> Moja opcja - tarty podsuszony ser "MYsliwski" - z braku i inny
wędzony.
>
> Smacznego moje drogie!!!
P.S. Można kupić i użyć gotowe grzanki (sucharki).
|