Data: 2007-07-16 10:18:05
Temat: Re: ZUPA STAROFRANCUSKA
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:f7fgcb$dhl$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Zupa starofrancuska
>
> 50 g masła
> 1 łyżka oleju
> 50 dag hiszpańskiej cebuli
> 2 płaskie łyżeczki cukru
> 1 litr rosołu (bulionu) z mięsa wołowego (może być Bulion Kamis)
> sól
> pieprz
> cztery kromki białego chleba lub bułki (paryskiej)
> starty parmezan lub cheddar
>
> Na maśle i oleju zasmażymy aż do spienienia (ma być biała!!!)
cieniutkie
> plasterki z cebuli, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości (około
> 10min). Dodajemy cukier i doprowadzamy do koloru złotego. Zalewamy wrzącym
> bulionem, solimy i dodajemy pieprz do smaku - gotujemy na wolnym ogniu
około
> 20min. Kromki chleba suszymy na sucharki - kładziemy na talerze i zalewamy
> zupą. Ser podajemy obok - każdy sobie wsypuje przed samym jedzeniem, aby
się
> przedwcześnie nie rozpuścił.
> Opcja - chleb może być w kromkach lub jako grzanki.
> Moja opcja - tarty podsuszony ser "MYsliwski" - z braku i inny
wędzony.
>
> Smacznego moje drogie!!!
P.S. Można kupić i użyć gotowe grzanki (sucharki).
|