« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-21 18:04:55
Temat: Za duzo soli?Mam zwyczaj robienia sobie czesto kanapek z posolonymi lekko do smaku
pomidorami - czy moze to jakos wyplynac na moje zdrowie? Jaka powinna byc
dzienna "dawka soli"?
Rafal Neumann
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2001-09-21 18:27:09
Temat: Re: Za duzo soli?
Użytkownik Rafal Neumann <n...@s...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9ofvbl$893$...@n...tpi.pl...
> Mam zwyczaj robienia sobie czesto kanapek z posolonymi lekko do smaku
> pomidorami - czy moze to jakos wyplynac na moje zdrowie? Jaka powinna byc
> dzienna "dawka soli"?
>
> Rafal Neumann
Nie wiecej niz 6g soli kuchennej dziennie. Teoretycznie nie powinno sie
dosalac, gdyz w produktach jest i tak za duzo soli min w pieczywie twarogach
wedlinach serach itd. Ludzie pracujacy fizycznie typu gornik , hutnik
powinni spozywac wiecej soli. W trakcie upalow tez zwiekszamy dawke.
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2001-09-21 20:04:09
Temat: Re: Za duzo soli?Użytkownik "Rafal Neumann" <n...@s...pl> napisał w wiadomości
news:9ofvbl$893$1@news.tpi.pl...
> Mam zwyczaj robienia sobie czesto kanapek z posolonymi lekko do smaku
> pomidorami - czy moze to jakos wyplynac na moje zdrowie? Jaka powinna byc
> dzienna "dawka soli"?
W soli groźny jest sód, w znacznej ilości występuje w pomidorach ( a w
miejszej i w innych produktach - wedliny, konserwy, wędliny podrobowe,
kiełbasy, sery żółte, produkty wędzone, ryby solone, zupy w proszku, chipsy,
chrupki, hamburgery ---> 50-70% sodu zawartego w diecie pochodzi z
przetworzonych produktów spożywczych). Ile tej soli, nie więcej niż 3 g soli
na dobę (trudno ztego zrezygnować i kontrolować :)). W praktyce nie powinno
ich się dosalać wielu produktów, przykre ale prawdziwe --->pomidory. Ktoś
chyba nazwał sóll i cukier "białą smiercią".
Sark
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2001-09-21 23:43:00
Temat: Re: Za duzo soli?Ja gdzies przeczytalem ze dzienna norma wynosi okolo 5g, ale to w sumie
nieistotne... podobno srednie spozycie wynosi u nas okolo 12g(sic!) i to
wlasnie przez dosalanie...Ale sam nie wyobrazam sobie pomidorka bez soli;)
pozdrawiam
ciechu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2001-09-22 08:32:46
Temat: Re: Za duzo soli?Użytkownik "jokerr" <w...@l...pl> napisał w wiadomości
news:3babd0a9@news.home.net.pl...
> Ja gdzies przeczytalem ze dzienna norma wynosi okolo 5g
Ja - że od 4-6 ( a te 6 g to już naprawdę max. - no i to zależy jednak od
źrodła, niektórzy przyjmują że w obecnych czasach konserwowqanej żywności
spożywamy więcej soli w postaci ukrytej - i chyba maja rację)
> ... podobno srednie spozycie wynosi u nas okolo 12g(sic!) i to
> wlasnie przez dosalanie...Ale sam nie wyobrazam sobie pomidorka bez soli;)
Ja też, i to niestety nie pierwszy przypadek rozmijania się teori z
praktyką. Podobno są preparaty zastępujące sól, w tym na bazie ziół ale
jeszcze nie próbowałem. Za to, jeżeli już, to polecam stosowania soli
kamiennej, nieoczyszczonej np. z Wieliczki
Sark
>
> pozdrawiam
>
> ciechu
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2001-09-22 09:11:04
Temat: Re: Za duzo soli?Tako rzecze Sark (s...@p...gazeta.pl):
> na dobę (trudno ztego zrezygnować i kontrolować :)). W praktyce nie powinno
> ich się dosalać wielu produktów, przykre ale prawdziwe --->pomidory.
W praktyce soli powinno się spożywać tyle, ile jest jej zawarte w
naturalnych produktach. Czyli nie dosalać. Ale jest na to rozwiązanie: jest
sól (nie pamiętam nazwy, opakowanie się stłukło, chyba "Magdi") niskosodowa
- zawiera niewielką ilość chlorku sodu, nieco więcej chlorku potasu. Problem
jest tylko z kupieniem jej.
NP Pink Floyd "More"
--
[ eclipse(at)icpg1.owg.pl ] [ 608-610-581 ]
[ http://eclipse.danecki.net ] [ PLD-1.0 ]
[ registered linux user: 205102 ]
[ ..but the sun is eclipsed by the moon.. ]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |