Data: 2005-08-02 21:36:11
Temat: Re: Zakwaszanie gleby raz jeszcze
Od: "random name" <p...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Hokusai" <h...@w...pl> napisał w wiadomości
news:MPG.1d5879819b735d8298968a@news.tpi...
>Niedawno na tej grupie czytalem o zakwaszeniu gleby przy uzyciu
>rozmoczonego chleba. Niestety nie bylo przepisu jak to dokladnie zrobic
>(ile chleba na ile wody itd), jak i kiedy stosowac.
>Mój znajomy leje np. pod rhododendrony rozcieńczony ocet - twierdzac ze
>dzieki temu niema problemów z chorobami grzybowymi. Nie wiem czy to nie
>herezja, dlatego wolalbym sprawdzony przepis.
Do zakwaszania gleby tradycyjnie stosuje sie kwasny trof.
Stosowanie chleba? Moze byc w tym jakas racja. Przeciez
z maki zytniej (w przeciwienstwie do pszennej) robi sie kwas chlebowy.
Zastosowanie chleba do zakwaszania to bedzie chyba lepszy pomysl niz ocet.
Sprawdzonego przepisu nie mam ale robilbym mieszanke- roztwor w takich
proporcjach (lub 2,3 x wiekszych) niz w przepisach na kwas chlebowy.
|