Data: 2008-11-16 10:02:28
Temat: Re: Zapytanie
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Tadeusz Smal" <s...@s...pl> wrote in message
news:gfor8d$9bk$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Panslavista pisze:
> .
> >> :)
> >> Nie kojarze tej jabloni wiec nie odpisywalem Tobie
> >> ale Ikselce nazwe lokalna postawila nad nazwa odmianowa
> >> Najbardziej kompetenna osoba w rozpoznawaniu odmian jest Pomolog
> >> i mozesz znalesc go chocby na http://forumogrodnicze.info/index.php
> >> A tak wogole to Oliwka zolta nalezy do bardzo zmiennych jabloni w
> >> zaleznosci od klimatu rejonu w jakim rosnie
> >> W cieplych rejonach jest jedna z najwczesniejszych odmia
> >> ale juz np na takiej Lotwie czy w Estoni jest odmiana jesienna
> >> a w jeszcze chlodniejszych dojrzewa zima
> >> Tak wogole to pochodzi ona z Krajow Nadbaltyckich
> >> i majac tam chodniejszy klimat moze ma te oliwki w miazszu?
> >> Moze ta Oliwka z Beskidow majac chlodniej miala miazsz wlasciw dla
> >> swojej odmiany rosnacej w chlodniejszm klimacie.
> >> Ale to gdybanie, zapytaj Pomologa
> >> z pozdrowieniami i uśmiechami
> >> smal
> >> sklep: http://trawki.pl/
> >
> > Czy nie mieszkasz w moich stronach? Jeżeli tak możesz spotkac to drzewo
i
> > owoce - gdzies w ogródkach przydomowych lub popytać wsród ludzi...
Wielce
> > smakowite jabłka i szczególnie lubiane przez dzieci...
> >
> Nie kojarze jablek jabloni o ktorej Ty piszesz
> Oliwke zolta czyli jak mawiaja u nas na wsi Papierowke mam ale nie
> przepadam za jablkami tej odmiany
> Sa dla mnie bezsmakowa a mam jablon dojrzewajaca w tym czasie o znacznie
> smaczniejszych owocach.
> z pozdrowieniami i uśmiechami
> smal
> sklep: http://trawki.pl/
Szkoda, ale już dawno nie byłem w Gorlicach. A papierówki są doskonałe -
smaży się je bardzo krótko na dość rzadką marmoladę - taką zupełnie jasną -
wyjątkowo dobre naleśniki w sezonie i nie tylko - wystarczy tę marmoladę
zapasteryzować w słoikach. Spróbuj.
|