Strona główna Grupy pl.misc.dieta Zawartosc wybranych skladnikow odzywczych w diecie optymalnej Re: Zawartosc wybranych skladnikow odzywczych w diecie optymalnej

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zawartosc wybranych skladnikow odzywczych w diecie optymalnej

« poprzedni post następny post »
Data: 2004-08-12 20:29:11
Temat: Re: Zawartosc wybranych skladnikow odzywczych w diecie optymalnej
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah>
napisał w wiadomości news:cfg1u2$39r$1@inews.gazeta.pl...
> czarnyjanek w wiadomości news:cffkiq$t4$1@news.onet.pl pisze:
> >
> > Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> napisał
w
> > wiadomości news:cfbkg7$j3u$1@news.onet.pl...
>
> > > Mowiac bardziej rzeczowo: rowniez jestem ciekaw konkretnego
> > > wskazania, gdzie i kiedy jakikolwiek optymalny napisal cos
zgodnego z tym, co mozna
> > > wyczytac teraz u Ponomarenki: ze nie zoltko, ale cale jajo,
>
> > Bo też pomyliłeś dwa hasła: "najlepsze białka" i "najlepsze
tłuszcze" :)
> > Kwaśniewski mówi, że: "najlepsze TŁUSZCZE są w żółtkach", a o
> > BIAŁKACH również pisze, że najlepsze są - zgodnie z międzynarodowym
> > wzorcem - CAŁE JAJKA :)
>
> Nie, Krysiu, niczego nie pomylilem, wiec nie wciskaj mi laskawie
dziecka w
> brzuch.
>
> 1. Gdzie napisalem, ze chodzi o to, co napisal czy powiedzial
Kwasniewski?
> Nigdzie. Faktem natomiast jest, ze duzo osob stosujacych diete
"optymalna"
> jest swiecie przekonanych o tym, ze zoltko jaja zawiera _najlepsze_
dla czlowieka bialko i z pewnoscia nie ja im to wmowilem. Wystarczy
przytoczyc:
>
> "Co znaczy "najlepsze"?

Zaczynasz już z dzielić włos na czworo. Czy naprawdę nie rozumiesz
prostej informacji J.K.: jajka, zgodnie z niezmiennym międzynarodowym
wzorcem, są najlepszym dla człowieka białkiem, ale żółtka z uwagi na
mnóstwo DODATKOWYCH SKŁADNIKÓW - są o wiele wartościowsze. Wystarczy
porównać skład 100 g kurzego białka i 100 g żółtka:

http://www.dieta-optymalna.info/tabele.php?cmd=show_
entry&lp=60

BIAŁKO JAJA KURZEGO 100g
Białko Tłuszcze Węglowodany (strawne)[g]
10.9 0.2 0.7

Wartość energetyczna [kcal]: 49
Odpadki [%]: 0
Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 0
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 0
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 0
Węglowodany ogółem [g]: 0.7
Cholesterol [mg]: 0
Sacharoza [g]: 0
Błonnik pokarmowy [g]: 0
Sód [mg]: 200
Potas [mg]: 154
Wapń [mg]: 6
Fosfor [mg]: 17
Żelazo [mg]: 0.2
Magnez [mg]: 11
Witamina A* [?g]: 0
Beta-karoten [?g]: 0
Witamina D [?g]: 0
Witamina E [mg]: 0
Tiamina (Witamina B1) [mg]: 0.006
Ryboflawina (Witamina B2) [mg]: 0.429
Niacyna (Witamina PP) [mg]: 0.07
Witamina C [mg]: 0

http://www.dieta-optymalna.info/tabele.php?cmd=show_
entry&lp=61

ŻÓŁTKO 100 g produktu zawiera:
Białko Tłuszcze Węglowodany (strawne) [g]
15.5 28.2 0.3

Wartość energetyczna [kcal]: 314
Odpadki [%]: 0
Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 8.7
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 12.6
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 2.11
Węglowodany ogółem [g]: 0.3
Cholesterol [mg]: 1062
Sacharoza [g]: 0
Błonnik pokarmowy [g]: 0
Sód [mg]: 52
Potas [mg]: 127
Wapń [mg]: 147
Fosfor [mg]: 587
Żelazo [mg]: 7.2
Magnez [mg]: 15
Witamina A* [?g]: 886
Beta-karoten [?g]: 29
Witamina D [?g]: 4.5
Witamina E [mg]: 2.15
Tiamina (Witamina B1) [mg]: 0.173
Ryboflawina (Witamina B2) [mg]: 0.81
Niacyna (Witamina PP) [mg]: 0.03
Witamina C [mg]: 0

Widzisz RÓŻNICE? Czy nadal będziesz dyskutował o rzeczach oczywistych?

Żółtko jest uznane ponoć przez WHO za wzorzec
> białka idealnego dla człowieka."
> news:slrn.pl.c9mtmr.1k5.michal_@unique_mike.computer
>
> "Jezeli chodzi o ilosc to nie wiem,ale komplet najlepszej jakosci
> aminokwasow zawiera zoltko jajka."
> news:bniqoh$hnm$1@news.onet.pl
>
> "Pełną i najlepszą, bo uważana za wrzozec, paleta aminokwasów
dysponuje tylko
> i wyłącznie żółtko jaja kurzego i to w dodatku wiejskiego."
> news:bi2q56$kd9$1@inews.gazeta.pl

j.w.

> 2. Skoro juz jednak zaczelas bronic samego Kwasniewskiego, to obron
go przed nim samym:
>
> "Bez białka nie ma życia. Życie to białko. Ale jakie białko - takie
życie.
> Rozumnie jest dostarczać dla swojego organizmu białka o najwyższej
wartości
> biologicznej, czyli białka najbardziej chemicznie podobne do białek
własnych
> organizmu. Międzynarodowym wzorcem najlepszego dla człowieka białka,
są białka zawarte w kurzych jajach. Każde inne białko jest już gorsze.
Może być
> nieco gorsze, lub dużo gorsze. Te nieco gorsze mogą być spożywane, te
> najmniej wartościowe nie powinny być spożywane. Wartościowe białko z
kurzych jaj znajduje się w żółtku."

No i? Czego nie rozumiesz? W przyrodzie występuje hierarchia wartości
i nic na to nie poradzimy. Żółtko - to cały pakiet super wartościowych
składników wraz z tym białkiem, dzięki czemu żółtko jest cennejszym
białkiem, niż białko z białka jaja.

> http://www.dieta-optymalna.info/wyszukiwarka.php?akc
ja=pokaz&numer=21
>
> "Dobrze jest zjadać białka, bo zbyt dużo białka wątroba nie lubi. Aby
zjadać
> mniej białka i aby go nie brakowało, powinno to być białko o
najwyższej
> wartości biologicznej, a takie jest w żółtku jaj."

Chyba nie rozumiesz pojęcia: "o najwyższej wartości biologicznej".
Popatrz na skład białka kurzego i białka (i tłuszcze) żółtek.

http://www.dieta-optymalna.info/wyszukiwarka.php?akc
ja=pokaz&numer=167
>
> > Tak to jest jak emocje biorą przewagę
>
> Dokladnie :)

:)

> > > ze kolagen wcale nie bardzo,
>
> > Byłabym skłonna przypuszczać, że u Ciebie bardziej - "nie bardzo"
> > niż u mnie, jako że ja nie eliminuję kolagenu z moich posiłków,
czyli
> > mój przewód pokarmowy jest cały czas stymulowany do produkcji
większej ilości enzymów trawiących kolagen.
>
> > W każdym razie zwierzętom mięsożernym w naturze trawienie
> > kolagenu świetnie wychodzi, wszak w ich menu kolagen zajmuje
znaczącą
> > część pokarmu.
>
> Jak to szlo? "Ja o chlebie, ty o niebie"?

A co, jeśli tego "chleba" i "nieba" nie da się rozdzielić? ;)

> 1. Przezuwaczom w naturze trawienie blonnika tez wychodzi swietnie,
tylko pozostaje pytanie: czy jest to dowod na to, ze czlowiek tez go
trawi?

Czy mógłbyś zadawać mniej przewrotne pytania?

Teraz
> pewnie napiszesz 10kb tekstu o tym, jaki to z Ciebie superdrapieznik,
jednak prawda jest taka, ze czlowiekowi tak samo dalego do
przezuwajacej
krowy, jak i do polujacego lwa, wiec analogia ze zwierzetami
miesozernymi
chybiona zupelnie.

Wcale nie "zupełnie". Lew je mięso i świetnie trawi kolagen nawet na
surowo.
Nie widzę powodu, żebym nie mogła trawić dość sprawnie gotowanego
kolagenu.
I tak jest faktycznie. Mój przewód pokarmowy wcale się nie buntuje, gdy
zjem
np. galaretę. Z wegetarianami może już być gorzej.
Nie wierzysz? Zrób doświadczenie i nam tu opisz skutki... ;)

> 2. Dlaczego na tapete wzielas tylko strawnosc kolagenu, a ani slowem
nie wspomnialas o jego kiepskiej jakosci biologicznej jako bialka?
Dlaczego
> przemilczalas to, co powiedzial Ponomarenko o watpliwej w skutkach
jego
> suplementacji w procesach odbudowy tkanek kolagenowych orgaznimu? Czy
tutaj
> tez musze przytoczyc Ci wypowiedzi samych optymalnych, ktorzy kolagen
> traktuja nieomal jak panaceum na wszelkie problemy zdrowotne?

1. Jejku, nie sposób WSZYSTKIEGO omówić w jednym poście.
2. Wątpliwości - ludzka cecha, zwłaszcza, że sprawa trawienia kolagenu
przez długoletnich optymalnych nigdy dotąd nie była przez kogokolwiek
badana.
Nawet trawienie kolagenu jako SZERZEJ omawiany temat nie jest łatwy do
znalezienia, ja przynajmniej w polskich publikacjach nie mam szczęścia
na niego trafić. A jeśli nawet są w zasobach światowych, to i tak będą
dotyczyć ludzi żywionych dietą wysokowęglowodanową - bo taki jest
światowy kanon dietetyczny, więc nie dziwi mnie, że jest słabo
trawiony.

> > > ze tluszcze zwierzece =/= tluszcze nasycone,
>
> > Tak mówisz, jakby ktoś twierdził że tłuszcze nasycone = zwierzęce,
> > a nienasycone = roślinne. Przecież omawialiśmy ten temat i wiadomo,
> > że NIE MA takiego podziału.
>
> Przypominam sobie jedynie batalie, bo inaczej chyba tego nazwac nie
mozna, jaka stoczylem kiedys na grupie dieta.optymalna. Czy ktos z
optymalnych przyznal mi wtedy racje?

Jak sobie przypominam, stanęło na tym, że są one i tu i tu, ale
optymalni
wybierają produkty, w których nie ma aż tylu nienasyconych i
wielonienasyconych wraz z tymi nasyconymi (patrz przykładowa tabelka
niżej).

Dla Ciebie byc moze taki podzial nie istnieje,
> jednak Kwasniewski i Pala zdaja sie miec odmienne na ten temat
zdanie:
> "Najwięcej wodoru mają wolne kwasy tłuszczowe, maksymalnie
uwodornione, o długich łańcuchach, występujące w naturalnych tłuszczach
zwierzęcych - twardych."

A tak nie jest? W tłuszczach roślinnych wprawdzie też one są, ale znowu
należy
porównać CAŁĄ zawartość: NKT, NNKT i WNKT w tłuszczach roślinnych i
tłuszczach zwierzęcych. I jak zawsze - trzeba wybrać. A wyboru każdy
dokonuje sam.

_____________________NKT__________NNKT_________WNKT
JAJKA .............3,0-3,1.....4,34-4,7......0,73-1,5
MASŁO............54,72-48,1...22,41-23,1.....1,16-3,
0
SMALEC...........43,55-38,5...44,48-45,0.....7,56-11
,3
OLIWA Z OLIWEK...14,86-13,5...70,12-73,6....10,61-8,9

> "(...) tłuszcze zwierzęce, czyli nasycone, w ogóle nie posiadają
takich wiązań i ich obróbka termiczna nie powoduje powstawania wolnych
rodników."

No świetnie, wyrwane z kontekstu i w dodatku nie wiem, czy to jest całe
zdanie.

> > > ze zoltka
> > > jednak nie dostarczaja wszystkich aminokwasow i mineralow,
>
> > No to już wybitna insynuacja w formie przewrotnego komentarza
> > z podtekstem.
>
> ? Dobrze sie czujesz?

Dziękuję, bardzo dobrze, czego i Tobie szczerze życzę :)

> > > a smalec
> > > niekoniecznie jest najwartosciowszym tluszczem.
>
> > Nieuważnie czytasz :]
> > Najwartościowsze TŁUSZCZE są w... ZÓŁTKU :)
>
> Jak wyzej: nie wciskaj mi dziecka w brzuch, z laski swojej.

Jakiej znowu laski? Ja nie mam żadnej laski... ;)

> > Nie mówi tu o tym, że smalec jest najwartościowszy.
> > To juz Twój, a może kogoś innego wymysł. Ale czy to jedyna
> > błędna interpretacja tego co Kwaśniewski napisał?
> > A przecież pisze tak prostym językiem... (?)
>
> Tutaj to juz polemizujesz sama ze soba. Gdzie napisalem, ze ktos
uwaza smalec za najwartosciowszy (w domysle: produkt spozywczy)?
Nigdzie.

Teraz to Ty mi wciskasz...
Oczywiście że chodzi o TŁUSZCZ, przeczytaj mnie jeszcze raz.

> Napisalem natomiast "najwartosciowszym tluszczem", co chyba nietrudno
> zrozumiec: mamy zbior tluszczow (zoltka z pewnoscia do niego nie
naleza)

A dlaczego nie? Przecież w żółtku tłuszcz JEST i to całkiem sporo,
i w dodatku jest to produkt natury, a nie jakiegoś tam sprytnego
producenta.

spozywczych i ktorys z nich uwazany jest za najlepszy dla czlowieka.
Cytatow
> o tym, ze maslo jest lepsze od margaryny, a smalec od masla, nie
musze chyba
> po raz kolejny przytaczac? Poza tym podobnie jak wyzej: kwestia wcale
nie
> rozbija sie o to, co powiedzial/napisal Kwasniewski, ale o to, co
wydaje sie
> optymalnym, a tutaj sprawa smalcu wyglada dokladnie tak samo, jak w
> przypadku zoltek.

Wiesz, mój smalczyk nie jest taki bezwartościowy, pokrojoną słoninkę,
a jeszcze lepiej podgardle, wytapiam tylko częściowo, czyli krótko
właśnie po to, żeby nie stracić całego wodoru ze słoninki :)
(sorry, ze epatuję Cię takim tekstem)

> I na koniec mala uwaga: wszelkie polemiki powinnas jednak kierowac na
adres Ponomarenki, doktora nauk biochemicznych.

Ale po co? Ja jestem mu ogromnie wdzięczna, że podjął trud badań nad
dietą optymalną. Jest to zaledwie początek. A ja życzyłabym jemu
pomyślności
w przedsięwzięciu, bo zależy mi na efekcie końcowym - opracowaniu norm
dla żywiących się optymalnie.

Ja jedynie przedstawilem i
> strescilem to, co zostalo przez niego napisane, nie staraj sie wiec
tworzyc wrazenia, ze dyskutujesz z _moimi_ pogladami czy wypowiedziami.

Jasne. Szkoda tylko, że owe streszczenia nie stanowią jednak
obiektywnego
ogólnego przesłania, jakie przedstawił dr Ponomarenko. Aczkolwiek
czepić
się nie można, bo jednak zaznaczyłeś, że fragmenty wybrałeś
"tendencyjnie".
Dobre i to ;)

Krystyna

P.S. A może jednak pokusiłeś się o poddanie analizie swojego
jadłospisu?
Myślę, że porównania wyników opty i wegetarian byłyby interesujące.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
13.08 Izado
16.08 bazyli4
16.08 Marcin 'Cooler' Kuliński
16.08 Krystyna*Opty*
16.08 Karolina \"duszołap\" Matuszewska
16.08 czarnyjanek
16.08 Krystyna*Opty*
16.08 Karolina \"duszołap\" Matuszewska
16.08 Krystyna*Opty*
16.08 Sowa
16.08 czarnyjanek
16.08 bazyli4
16.08 bazyli4
16.08 bazyli4
16.08 Krystyna*Opty*
Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha
Blog kulinarny
Blog o odchudzaniu
Fluor : ile?
zioła wycofane - samo zdrowie :)
program do optymalizacji diety
Ananas1_03 - sprawdź czy się właciwie odżywiasz
Ananas1.02 instaluje się tam gdzie dotąd nie działał
opiekun medyczny
Jaka grupa dyskusyjna na temat zdrowia
Program Ananas wprowadź zakupy , a on zestawi zapotszebowanie z zakupami
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem