Data: 2004-08-13 11:49:07
Temat: Re: Zawartosc wybranych skladnikow odzywczych w diecie optymalnej
Od: "Izado" <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> napisał w
wiadomości news:cfgjuc$f0j$1@news.onet.pl...
> > "Co znaczy "najlepsze"?
>
> Zaczynasz już z dzielić włos na czworo. Czy naprawdę nie rozumiesz
> prostej informacji J.K.: jajka, zgodnie z niezmiennym międzynarodowym
> wzorcem, są najlepszym dla człowieka białkiem, ale żółtka z uwagi na
> mnóstwo DODATKOWYCH SKŁADNIKÓW - są o wiele wartościowsze. Wystarczy
> porównać skład 100 g kurzego białka i 100 g żółtka:
Pozwoliłam sobie zrobić /ciach/ bo w reszcie Waszej dyskusji trochę się
pogubiłam :-)
Ale dodam, że oprócz zalet żółtka, o których napisała Krystyna jest jeszcze
jedna dość zasadnicza. Mianowicie w żółtku jest znacząco większa niż w
białku jaja, zawartość aminokwasów egzogennych.
Należą do nich: arginina, histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina,
fenyloalanina, treonina, tryptofan i walina. Proponuję porównać samemu.
Podaję za USDA National Nutrient Database:
Białko jaja, surowe, świeże:
Amino acids
Tryptophan g 0.125 0 0
Threonine g 0.449 0 0
Isoleucine g 0.661 0 0
Leucine g 1.016 0 0
Lysine g 0.806 0 0
Methionine g 0.399 0 0
Cystine g 0.287 0 0
Phenylalanine g 0.686 0 0
Tyrosine g 0.457 0 0
Valine g 0.809 0 0
Arginine g 0.648 0 0
Histidine g 0.290 0 0
Alanine g 0.704 0 0
Aspartic acid g 1.220 0 0
Glutamic acid g 1.550 0 0
Glycine g 0.413 0 0
Proline g 0.435 0 0
Serine g 0.798 0
Zółtko jaja, surowe, świeże:
Amino acids
Tryptophan g 0.177 0 0
Threonine g 0.687 0 0
Isoleucine g 0.866 0 0
Leucine g 1.399 0 0
Lysine g 1.217 0 0
Methionine g 0.378 0 0
Cystine g 0.264 0 0
Phenylalanine g 0.681 0 0
Tyrosine g 0.678 0 0
Valine g 0.949 0 0
Arginine g 1.099 0 0
Histidine g 0.416 0 0
Alanine g 0.836 0 0
Aspartic acid g 1.550 0 0
Glutamic acid g 1.970 0 0
Glycine g 0.488 0 0
Proline g 0.646 0 0
Serine g 1.326 0 0
Nie bardzo rozumiem na czym opierasz, Cooler, swoje stwierdzenie, że żółtko
nie zawiera wszystkich aminokwasów. Których w nim nie ma? W artykule
Ponomarenki akurat takiej informacji, wbrew temu co napisałeś kilka postów
wyżej, nie ma ... przynajmniej ja jej tam nie znalazłam.
Pozdrawiam,
Iza
|