| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-12 20:57:26
Temat: Zdradźcie mi sekret bakłażanówZrobiłam dzisiaj bakłażany faszerowane takim nadzieniem gołąbkowym - ryż
z mięsem - i jestem głęboko rozczarowana. Nie dość, że skórka tych
bakłażanów twarda, to miąższ jakiś taki bezsmakowy, coś jak rozgotowany
banan. Gdyby nie farsz, to w ogóle porażka by była. O wiele lepiej w tej
konkurencji wypada faszerowana papryka, a nawet cukinia. Dodawałam
kiedyś bakłażana do dania z podsmażanych warzyw i w tym też się
specjalnie na korzyść nie wyróżniał. Zdradźcie mi, dlaczego bakłażany
się cieszą takim powodzeniem ostatnimi czasy? Jedyne w czym upatruję ich
sukces to niewątpliwie piękny wygląd, który kusi na straganie, żeby
kupić ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-08-12 21:05:07
Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanów
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:eblfb3$48a$1@proxy.provider.pl...
> Zrobiłam dzisiaj bakłażany faszerowane takim nadzieniem gołąbkowym - ryż z
> mięsem - i jestem głęboko rozczarowana. Nie dość, że skórka tych
> bakłażanów twarda, to miąższ jakiś taki bezsmakowy, coś jak rozgotowany
> banan. Gdyby nie farsz, to w ogóle porażka by była. O wiele lepiej w tej
> konkurencji wypada faszerowana papryka, a nawet cukinia. Dodawałam kiedyś
> bakłażana do dania z podsmażanych warzyw i w tym też się specjalnie na
> korzyść nie wyróżniał. Zdradźcie mi, dlaczego bakłażany się cieszą takim
> powodzeniem ostatnimi czasy? Jedyne w czym upatruję ich sukces to
> niewątpliwie piękny wygląd, który kusi na straganie, żeby kupić ;-).
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Potęgują - inna nazwa to gruszka miłosna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-08-12 21:33:27
Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanówmedea napisał(a):
> Zrobiłam dzisiaj bakłażany faszerowane takim nadzieniem gołąbkowym - ryż
> z mięsem - i jestem głęboko rozczarowana. Nie dość, że skórka tych
> bakłażanów twarda, to miąższ jakiś taki bezsmakowy, [...]
Zawsze bakłażny traktowałem jako dodatek do jakiejś potrawy i zawsze
obierałem ze skórki.
Może to wina skórki?
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-08-13 08:57:18
Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanówUżytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:eblfb3$48a$1@proxy.provider.pl...
> Nie dość, że skórka tych bakłażanów twarda, to miąższ jakiś taki
> bezsmakowy, coś jak rozgotowany banan.
Bakłażan jest raczej mdłym warzywem. Ale ma za to wiele zalet. :-)
> Gdyby nie farsz, to w ogóle porażka by była.
Ja wykrawam niemal cały miąższ. Zostawiam jakieś pół cm od skórki, reszta
idzie do farszu. Jemy razem ze skórką. Farsz robię bez ryżu, na ostro. I
podaję ryż do tego.
> Zdradźcie mi, dlaczego bakłażany się cieszą takim powodzeniem ostatnimi
> czasy?
U nas od dawna cieszy się powodzeniem. :-) Mnie najbardziej smakuje z
grilla, ale tego piekarnikowego. Na zwykłym b. szybko mi się zwęgla.
Zgrillowany w piekarniku, wraz z cukinią, dodaję do makaronu i zapiekam z
serem. Albo grilluję wraz z papryką i cebulką z czosnkiem i robię sałatkę z
dużą ilością ziół. Mniam! :-)
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-08-13 14:35:02
Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanówmedea <e...@p...fm> napisał(a):
> Zrobiłam dzisiaj bakłażany faszerowane takim nadzieniem gołąbkowym - ryż
> z mięsem - i jestem głęboko rozczarowana. Nie dość, że skórka tych
> bakłażanów twarda,
Może kupiłaś "starawego" bakłażana? Skórka świeżego, młodego, dobrego
bakłażana powinna dać się bez problemu przekłuć paznokciem.
> to miąższ jakiś taki bezsmakowy, coś jak rozgotowany
> banan.
A soliłaś wydrążone bakłażany przed faszerowaniem? I odstawiłaś na parę
minut? Zwykle solę je dość mocno, i tak część soli spłynie z sokiem.
> Zdradźcie mi, dlaczego bakłażany
> się cieszą takim powodzeniem ostatnimi czasy? Jedyne w czym upatruję ich
> sukces to niewątpliwie piękny wygląd, który kusi na straganie, żeby
> kupić ;-).
Bo bakłażan pyszny jest. :-)
Zwłaszcza smażony, w połączeniu z pomidorami, papryką, cebulą i czosnkiem.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-08-13 14:37:12
Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanówMarchewka napisał(a):
> Bakłażan jest raczej mdłym warzywem. Ale ma za to wiele zalet. :-)
Jakie, jakie na przykład?
> Ja wykrawam niemal cały miąższ. Zostawiam jakieś pół cm od skórki,
> reszta idzie do farszu. Jemy razem ze skórką. Farsz robię bez ryżu, na
> ostro. I podaję ryż do tego.
Ja też zostawiłam niewiele pod tą skórką, a środek wyrzuciłam. Jak
przygotowujesz swój farsz? Jestem ciekawa wegetariańskiej wersji, bo mi
jakoś ciężko wydobyć smak z warzyw bez mięsa, wyjątkiem są tu chyba
tylko zapiekane brokuły, bo brokuły są the best :-).
> z serem. Albo grilluję wraz z papryką i cebulką z czosnkiem i robię
> sałatkę z dużą ilością ziół. Mniam! :-)
I do tej sałatki też tak ze skórką? To tak jakby jeść ser zółty z
foliową otoczką ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-08-14 08:29:46
Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanówUżytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:ebnde5$fk7$1@proxy.provider.pl...
> Marchewka napisał(a):
>
>> Bakłażan jest raczej mdłym warzywem. Ale ma za to wiele zalet. :-)
>
> Jakie, jakie na przykład?
Witaminki, sole mineralne, a do tego jest niskokaloryczny.
> Ja też zostawiłam niewiele pod tą skórką, a środek wyrzuciłam. Jak
> przygotowujesz swój farsz?
Środek bakłażana kroję w kostkę, do tego dadaję pieczarki - pokrojone w
plastry, albo cukinię, pokrojoną drobno. Na oliwę cebulkę i czosnek, do tego
wszystko, co ma się znaleźć w farszu, przyprawy. Dolewam śmietankę lub
jogurt, tarty ser, zagęszczam tartą bułką. Nie jest to jednak konieczne.
>> z serem. Albo grilluję wraz z papryką i cebulką z czosnkiem i robię
>> sałatkę z dużą ilością ziół. Mniam! :-)
>
> I do tej sałatki też tak ze skórką? To tak jakby jeść ser zółty z foliową
> otoczką ;-).
Dla mnie ta skórka jest miękka. Nigdy bym się nie bawiła w zdejmowanie
skórki z bakłażana.
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-08-14 09:08:05
Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanówmedea <e...@p...fm> napisał(a):
> Ja też zostawiłam niewiele pod tą skórką, a środek wyrzuciłam.
Pogratulować pomysłu. To do czego były ci potrzebne bakłażany? Było zapiec
farsz w miseczkach żaroodpornych. :-)
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-08-14 10:43:17
Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanówczeremcha napisał(a):
> Pogratulować pomysłu. To do czego były ci potrzebne bakłażany? Było zapiec
> farsz w miseczkach żaroodpornych. :-)
W przepisie nic nie było o tym miąższu ze środka, też sie dziwiłam ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-08-14 12:05:53
Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanów
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:ebpk3i$v8g$1@proxy.provider.pl...
> czeremcha napisał(a):
>
>> Pogratulować pomysłu. To do czego były ci potrzebne bakłażany? Było
>> zapiec farsz w miseczkach żaroodpornych. :-)
>
> W przepisie nic nie było o tym miąższu ze środka, też sie dziwiłam ;-).
A dostęp do Internetu a choćby jedna większa książka kucharska?
Parę kremów i balsamów mniej i wystarczy na Kuchnię Polską.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |