Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zdradźcie mi sekret bakłażanów

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zdradźcie mi sekret bakłażanów

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 14


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-08-12 20:57:26

Temat: Zdradźcie mi sekret bakłażanów
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Zrobiłam dzisiaj bakłażany faszerowane takim nadzieniem gołąbkowym - ryż
z mięsem - i jestem głęboko rozczarowana. Nie dość, że skórka tych
bakłażanów twarda, to miąższ jakiś taki bezsmakowy, coś jak rozgotowany
banan. Gdyby nie farsz, to w ogóle porażka by była. O wiele lepiej w tej
konkurencji wypada faszerowana papryka, a nawet cukinia. Dodawałam
kiedyś bakłażana do dania z podsmażanych warzyw i w tym też się
specjalnie na korzyść nie wyróżniał. Zdradźcie mi, dlaczego bakłażany
się cieszą takim powodzeniem ostatnimi czasy? Jedyne w czym upatruję ich
sukces to niewątpliwie piękny wygląd, który kusi na straganie, żeby
kupić ;-).

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-08-12 21:05:07

Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanów
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:eblfb3$48a$1@proxy.provider.pl...
> Zrobiłam dzisiaj bakłażany faszerowane takim nadzieniem gołąbkowym - ryż z
> mięsem - i jestem głęboko rozczarowana. Nie dość, że skórka tych
> bakłażanów twarda, to miąższ jakiś taki bezsmakowy, coś jak rozgotowany
> banan. Gdyby nie farsz, to w ogóle porażka by była. O wiele lepiej w tej
> konkurencji wypada faszerowana papryka, a nawet cukinia. Dodawałam kiedyś
> bakłażana do dania z podsmażanych warzyw i w tym też się specjalnie na
> korzyść nie wyróżniał. Zdradźcie mi, dlaczego bakłażany się cieszą takim
> powodzeniem ostatnimi czasy? Jedyne w czym upatruję ich sukces to
> niewątpliwie piękny wygląd, który kusi na straganie, żeby kupić ;-).
>
> Pozdrawiam
> Ewa

Potęgują - inna nazwa to gruszka miłosna.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-08-12 21:33:27

Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanów
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea napisał(a):
> Zrobiłam dzisiaj bakłażany faszerowane takim nadzieniem gołąbkowym - ryż
> z mięsem - i jestem głęboko rozczarowana. Nie dość, że skórka tych
> bakłażanów twarda, to miąższ jakiś taki bezsmakowy, [...]

Zawsze bakłażny traktowałem jako dodatek do jakiejś potrawy i zawsze
obierałem ze skórki.
Może to wina skórki?
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-08-13 08:57:18

Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanów
Od: "Marchewka" <M...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:eblfb3$48a$1@proxy.provider.pl...
> Nie dość, że skórka tych bakłażanów twarda, to miąższ jakiś taki
> bezsmakowy, coś jak rozgotowany banan.

Bakłażan jest raczej mdłym warzywem. Ale ma za to wiele zalet. :-)

> Gdyby nie farsz, to w ogóle porażka by była.

Ja wykrawam niemal cały miąższ. Zostawiam jakieś pół cm od skórki, reszta
idzie do farszu. Jemy razem ze skórką. Farsz robię bez ryżu, na ostro. I
podaję ryż do tego.

> Zdradźcie mi, dlaczego bakłażany się cieszą takim powodzeniem ostatnimi
> czasy?

U nas od dawna cieszy się powodzeniem. :-) Mnie najbardziej smakuje z
grilla, ale tego piekarnikowego. Na zwykłym b. szybko mi się zwęgla.
Zgrillowany w piekarniku, wraz z cukinią, dodaję do makaronu i zapiekam z
serem. Albo grilluję wraz z papryką i cebulką z czosnkiem i robię sałatkę z
dużą ilością ziół. Mniam! :-)
Iwona

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-08-13 14:35:02

Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanów
Od: "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

medea <e...@p...fm> napisał(a):

> Zrobiłam dzisiaj bakłażany faszerowane takim nadzieniem gołąbkowym - ryż
> z mięsem - i jestem głęboko rozczarowana. Nie dość, że skórka tych
> bakłażanów twarda,

Może kupiłaś "starawego" bakłażana? Skórka świeżego, młodego, dobrego
bakłażana powinna dać się bez problemu przekłuć paznokciem.

> to miąższ jakiś taki bezsmakowy, coś jak rozgotowany
> banan.

A soliłaś wydrążone bakłażany przed faszerowaniem? I odstawiłaś na parę
minut? Zwykle solę je dość mocno, i tak część soli spłynie z sokiem.

> Zdradźcie mi, dlaczego bakłażany
> się cieszą takim powodzeniem ostatnimi czasy? Jedyne w czym upatruję ich
> sukces to niewątpliwie piękny wygląd, który kusi na straganie, żeby
> kupić ;-).

Bo bakłażan pyszny jest. :-)
Zwłaszcza smażony, w połączeniu z pomidorami, papryką, cebulą i czosnkiem.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-08-13 14:37:12

Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanów
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Marchewka napisał(a):

> Bakłażan jest raczej mdłym warzywem. Ale ma za to wiele zalet. :-)

Jakie, jakie na przykład?

> Ja wykrawam niemal cały miąższ. Zostawiam jakieś pół cm od skórki,
> reszta idzie do farszu. Jemy razem ze skórką. Farsz robię bez ryżu, na
> ostro. I podaję ryż do tego.

Ja też zostawiłam niewiele pod tą skórką, a środek wyrzuciłam. Jak
przygotowujesz swój farsz? Jestem ciekawa wegetariańskiej wersji, bo mi
jakoś ciężko wydobyć smak z warzyw bez mięsa, wyjątkiem są tu chyba
tylko zapiekane brokuły, bo brokuły są the best :-).

> z serem. Albo grilluję wraz z papryką i cebulką z czosnkiem i robię
> sałatkę z dużą ilością ziół. Mniam! :-)

I do tej sałatki też tak ze skórką? To tak jakby jeść ser zółty z
foliową otoczką ;-).

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-08-14 08:29:46

Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanów
Od: "Marchewka" <M...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:ebnde5$fk7$1@proxy.provider.pl...
> Marchewka napisał(a):
>
>> Bakłażan jest raczej mdłym warzywem. Ale ma za to wiele zalet. :-)
>
> Jakie, jakie na przykład?

Witaminki, sole mineralne, a do tego jest niskokaloryczny.

> Ja też zostawiłam niewiele pod tą skórką, a środek wyrzuciłam. Jak
> przygotowujesz swój farsz?

Środek bakłażana kroję w kostkę, do tego dadaję pieczarki - pokrojone w
plastry, albo cukinię, pokrojoną drobno. Na oliwę cebulkę i czosnek, do tego
wszystko, co ma się znaleźć w farszu, przyprawy. Dolewam śmietankę lub
jogurt, tarty ser, zagęszczam tartą bułką. Nie jest to jednak konieczne.

>> z serem. Albo grilluję wraz z papryką i cebulką z czosnkiem i robię
>> sałatkę z dużą ilością ziół. Mniam! :-)
>
> I do tej sałatki też tak ze skórką? To tak jakby jeść ser zółty z foliową
> otoczką ;-).

Dla mnie ta skórka jest miękka. Nigdy bym się nie bawiła w zdejmowanie
skórki z bakłażana.
Iwona

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-08-14 09:08:05

Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanów
Od: "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

medea <e...@p...fm> napisał(a):

> Ja też zostawiłam niewiele pod tą skórką, a środek wyrzuciłam.

Pogratulować pomysłu. To do czego były ci potrzebne bakłażany? Było zapiec
farsz w miseczkach żaroodpornych. :-)

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-08-14 10:43:17

Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanów
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

czeremcha napisał(a):

> Pogratulować pomysłu. To do czego były ci potrzebne bakłażany? Było zapiec
> farsz w miseczkach żaroodpornych. :-)

W przepisie nic nie było o tym miąższu ze środka, też sie dziwiłam ;-).

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-08-14 12:05:53

Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanów
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:ebpk3i$v8g$1@proxy.provider.pl...
> czeremcha napisał(a):
>
>> Pogratulować pomysłu. To do czego były ci potrzebne bakłażany? Było
>> zapiec farsz w miseczkach żaroodpornych. :-)
>
> W przepisie nic nie było o tym miąższu ze środka, też sie dziwiłam ;-).

A dostęp do Internetu a choćby jedna większa książka kucharska?
Parę kremów i balsamów mniej i wystarczy na Kuchnię Polską.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sos do nachos
Piernikowy komputer :)))
próbka
Co z "papierówek"?
Sprzety kuchenne

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »