Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zdradźcie mi sekret bakłażanów

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zdradźcie mi sekret bakłażanów

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 14


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-08-14 14:26:51

Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanów
Od: notujaca <n...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Człowiek o imieniu medea <e...@p...fm> napisał:

> Zdradźcie mi, dlaczego bakłażany
> się cieszą takim powodzeniem ostatnimi czasy?

Bakłażany są dość delikatne, ale do niektórych potraw niezastąpione - np.
ratatouille. Ja nigdy skórki nie zdejmuję, ale ważne jest żeby mocno
zasolić i odstawić na pół godziny przed gotowaniem, bo sól wyciąga nie
tylko wodę, ale i nadmiar goryczki z plastrów bakłażana.


--
pzdr notujaca
krytyk rzeczywistosci

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-08-18 12:14:08

Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanów
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:eblfb3$48a$1@proxy.provider.pl...
> Zdradźcie mi, dlaczego bakłażany się cieszą takim powodzeniem ostatnimi
> czasy?

Bo ładne som. ;)
A serio - bakłażany jak faszeruję, to raczej daję do nich farsz z ryżu,
podsmażonej cebuli, wygrzebanego z bakłażanów środka i pieczarek,
doprawiony gałką muszkatołową/ lub i curry, natką. Na to żółty ser. Jak nie
mam lenia jakiś ostry pomidorowy sos do tego.

Zapiekam w piekarniku mocno nagrzanym z ustawionym grzaniem tylko na dół,
dając na dno naczynia w którym się zapiekają trochę wody/ rosołu.

Bakłażany żeby były zjadliwe trzeba wybrać nieduże (ok 15-20 cm długości),
jędrne, o bardzo ciemnej skórce i zielonym jędrnym szypułką, takie ani za
chude a ni nazbyt rozdęte.
Po rozkrojeniu nie powinny być widoczne prawie wcale pestki a środek nie
powinien być ani trochę watowaty czy suchawy.
trzeba je suto osolić i odłożyć aż puszczą sok (ok 20 minut) potem spłukać i
osuszyć.

Można je kroić w plastry (niezbyt grube, żeby zdązyły się usmazyć i nie były
surowate, tak ok 1 cm. oczywiście trezba je zasolić, odstwić, spłukać,
osuszyć.) i obsmażać w doprawionym na ostro cieście naleśnikowym robionym
na piwie, albo smarować oliwą roztrzepaną z solą, pieprzem, czosnkiem, ostra
papryką i musztarda diżońską, "i co tam jeszcze" i opiekać w piekarniku lub
jeszcze lepiej grilować i podawać z tza-tzyki.
Takie grilowane (obsmażane w ostrym cieście) i podane z tym sosem sa chyba
najlepsze.


A ew staruszki, to tylko do gulaszu warzywnego z cebulą, papryką, pomidorami
i fasolką czarną lub red kidnej. I nuddlami. :-)


--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
... a tych pieprzonych materialistów rozstrzelamy.
... i zabierzemy im ich pieniądze.
/// /// z cyklu: nieopatrzne wyznania idealisty \\\ \\\

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-08-18 15:12:41

Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanów
Od: "Marchewka" <M...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ec4auf$fob$1@inews.gazeta.pl...
> trzeba je suto osolić i odłożyć aż puszczą sok (ok 20 minut) potem spłukać
> i osuszyć.
> Można je kroić w plastry (niezbyt grube, żeby zdązyły się usmazyć i nie
> były surowate, tak ok 1 cm. oczywiście trezba je zasolić, odstwić,
> spłukać,

Ostatnio nie zasalam tych, które grilluję czy opiekam krojone. Nie widzę
różnicy w smaku.
Iwona

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-08-18 16:42:33

Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanów
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Sowa napisał(a):

> Bo ładne som. ;)

A dzięki za te cenne wskazówki :-). Ja kupiłam chyba dobre sztuki, bo
były nie za duże i dosc wąskie, takie jak polecasz, i rzeczywiście nie
były watowate. Widać, zmarnowałam dobry towar. MOże jak zapomnę o tej
porażce, to skuszę się na te podsmażane w cieście :-).

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sos do nachos
Piernikowy komputer :)))
próbka
Co z "papierówek"?
Sprzety kuchenne

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »