Strona główna Grupy pl.misc.dieta Zdrowe pieczywo...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zdrowe pieczywo...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 26


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2011-01-21 14:40:52

Temat: Re: Zdrowe pieczywo...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 21 Jan 2011 14:22:39 +0100, jagr napisał(a):

> Dlatego uważam (coraz bardziej), że dla naszego zdrowia powinniśmy
> ograniczyć do minimum korzystanie z "usług" przemysłu spożywczego.
> Całkowicie się nie da, ale ile procent wyeliminujemy, tyle procent zysku na
> zdrowiu. Ot, i cała (moja) filozofia współczesnego dbania o zdrowie. Kto
> chce się przyłączyć? :-)

Chyba mamy identyczny staż w tym członkostwie, tylko dopiero teraz się
spotkaliśmy :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2011-01-21 14:43:31

Temat: Re: Zdrowe pieczywo...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 21 Jan 2011 08:11:42 +0100, jagr napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1rr4b8a2r1qj9.p4mryc55muhs$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Thu, 20 Jan 2011 13:05:09 +0100, jagr napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Marek" <b...@e...com> napisał w wiadomości
>>> news:iet2hp$a87$1@news.net.icm.edu.pl...
>>>> Jako ciekawostkę powiem, że próbowałem wyhodować zakwas na mące żytniej
>>>> 720 i nic z tego nie wyszło mimo dwóch prób. Nie chciała wyrastać pomimo
>>>> fermentacji. Potem kupiłem mąkę poza hipermarketem - bezpośrednio z
>>>> młyna,
>>>> też 720tkę. Już drugiego dnia naczynie musiałem zmienić po 4x większy
>>>> się
>>>> zakwas zrobił :-D Ta sama woda, identyczna temperatura. Bardzo wiele od
>>>> jakości mąki zależy...
>>>
>>> Stary temat (z grudnia), ale napiszę.
>>> Masz świadomość, że do mąki dodawane jest kilkanaście środków
>>> chemicznych?
>>> No, to teraz wiesz.
>>
>> Antyzbrylacze, gips, antygrzybowe itp.
>
> Ponadto wybielacze, przeciw wołkowi zbożowemu, itp itp. :-)
> Kiedyś czytałem stronę z podręcznika, ale nie pamiętam gdzie to było.
> Naliczyłem chyba jak pamiętam kilkanaście związków chemicznych.

No oczywiscie. Mąka "dziewicza" ma trwałość tylko 3-4 miesiące i to przy
starannej pielegnacji - potem jełczeje/tęchnie.
Kiedyś na wsi nie przechowywani wielkich ilosci mąki, tylko ziarno -
mielono je na mąkę doraźnie, we młynie. Potem przyszedł dobry wujek
Socjalistyczny Postęp i młyny wiejskie zlikwidował, młynarzy zniszczył...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2011-01-24 13:08:46

Temat: Re: Zdrowe pieczywo...
Od: "jagr" <j...@W...fm> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:gufxiphwfrxh.1e0vvaq3o8n7j$.dlg@40tude.net...
>> Dlatego uważam (coraz bardziej), że dla naszego zdrowia powinniśmy
>> ograniczyć do minimum korzystanie z "usług" przemysłu spożywczego.
>> Całkowicie się nie da, ale ile procent wyeliminujemy, tyle procent zysku
>> na
>> zdrowiu. Ot, i cała (moja) filozofia współczesnego dbania o zdrowie. Kto
>> chce się przyłączyć? :-)
>
> Chyba mamy identyczny staż w tym członkostwie, tylko dopiero teraz się
> spotkaliśmy :-)

No i jeszcze uważam, że z żywienia nie ma co sobie robić żartów, bo to
bardzo poważna sprawa.
Nasz przewód pokarmowy, to nie śmietnik.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2011-01-24 14:27:46

Temat: Re: Zdrowe pieczywo...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 24 Jan 2011 14:08:46 +0100, jagr napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:gufxiphwfrxh.1e0vvaq3o8n7j$.dlg@40tude.net...
>>> Dlatego uważam (coraz bardziej), że dla naszego zdrowia powinniśmy
>>> ograniczyć do minimum korzystanie z "usług" przemysłu spożywczego.
>>> Całkowicie się nie da, ale ile procent wyeliminujemy, tyle procent zysku
>>> na
>>> zdrowiu. Ot, i cała (moja) filozofia współczesnego dbania o zdrowie. Kto
>>> chce się przyłączyć? :-)
>>
>> Chyba mamy identyczny staż w tym członkostwie, tylko dopiero teraz się
>> spotkaliśmy :-)
>
> No i jeszcze uważam, że z żywienia nie ma co sobie robić żartów, bo to
> bardzo poważna sprawa.
> Nasz przewód pokarmowy, to nie śmietnik.

Szkoda, że tylko my, konsumenci, tak uważamy. Vide ostatnia afera z
Gerberem choćby... To się powinno oprzeć o prokuraturę.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2011-01-29 08:05:06

Temat: Re: Zdrowe pieczywo...
Od: "Ania" <a...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

>

Witam,

dzięki za fajne informacje,spróbuję skorzystać z rad i jeść super pieczywo,
Ania

Dnia Wed, 15 Dec 2010 22:19:45 +0100, Marek napisał(a):

>

> > Witam,

> >

> > Przymierzam się do robienia zdrowych wypieków domowych pieczywa. Jakich

> > reguł należy przestrzegać aby pieczywo było zdrowe? Czy stosowanie

> > drożdży "mokrych" lub suszonych (a może i jeszcze jakiś) ma wpływ?

>

> Drożdże swieże lepiej "ruszają".

>

> > Czy

> > może lepiej na zakwasie bazować? Jaka jest różnica w stosowaniu mąki

> > żytnej i pszennej?

>

> Tylko taka, że pieczywo z dodatkiem mąki żytniej prócz dodania drożdży

> trzeba też zakwasić - np "tym gęstym" z dna butelki żurku, mlekiem zsiadłym

> itp, nie musisz koniecznie używać prawdziwego zakwasu. Kwas (mlekowy)

> powoduje taką zmianę w strukturze skrobi żytniej, że potem jest lżej

> strawna. Możesz oczywiście piec chleb na samym zakwasie, bez drożdży, ale

> wtedy bardzo wolno rośnie i proces przygotowania jest długi, chleb ponadto

> jest "cięższy".

>

> >

> > Czy wysoka temperatura pieczenia (ok. 200 stopni) nie zniszczy tego co

> > wnoszą poszczególne składniki? W końcu drożdże zabijemy w ten sposób...

>

> A po co Ci żywe drożdże w brzuchu? - ich składniki mineralne i organiczne

> przetrzymają pieczenie i trafią do Twego układu pokarmowego tak jak

> powinny.

>

> > A co przetrwa?

>

> Ty :-)

> To najważniejsze.

> Kupne pieczywo Ci tego dziś już nie zapewni ;-)



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2011-01-31 11:07:24

Temat: Re: Zdrowe pieczywo...
Od: "jagr" <j...@W...fm> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ania" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:2679.000001be.4d43ca32@newsgate.onet.pl...
> Witam,
> dzięki za fajne informacje,spróbuję skorzystać z rad i jeść super
> pieczywo,
> Ania

Albo skorzystaj z innej rady i nie jedz wogóle.
Jeszcze lepiej.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czy jest taki program....
Co to są tłuszcze trans?
Glutaminian sodu jest zdrowy...
dietaa
Czy glutaminian sodu szkodzi?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »