| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-01-09 14:05:13
Temat: Spec od pieczenia chleba potrzebnyWitam,
Stawiam w pieczeniu chleba już "drugie" kroki. Doświadczam pewien
problem, którego wyjaśnienia nie mogę doszukać się w sieci. Otóż chleb
wychodzi niemalże idealnie z wyjątkiem górnej jego części, która jest
znacznie jaśniejsza i kruszy się. Co robię niewłaściwie?
Chleb robiony jest na zakwasie z przewagą mąki żytniej 720. Mąka
pszenna: 750. Dodaję nieco oleju (łyżka na 1kg). Wyrabianie ciasta i
pieczenie odbywa się w maszynie. Wyrastanie: poza nią gdyż te zabawki
nie przewidują, że jadalny chleb wyrasta 4-5h. Próby czyniłem z mlekiem
i wodą - niewielka różnica.
--
Pozdrawiam,
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-01-10 17:51:58
Temat: Re: Spec od pieczenia chleba potrzebnyDnia Sun, 09 Jan 2011 15:05:13 +0100, Marek napisał(a):
> (...)Otóż chleb
> wychodzi niemalże idealnie z wyjątkiem górnej jego części, która jest
> znacznie jaśniejsza i kruszy się. Co robię niewłaściwie?
> (...)Wyrabianie ciasta i
> pieczenie odbywa się w maszynie.
Właśnie to robisz niewłaściwie. Piecz w piekarniku. Maszyna nie dopieka od
góry. Moja wylądowała już w lamusie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-01-10 19:37:34
Temat: Re: Spec od pieczenia chleba potrzebnyW dniu 2011-01-10 18:51, Ikselka pisze:
>> pieczenie odbywa się w maszynie.
>
> Właśnie to robisz niewłaściwie. Piecz w piekarniku. Maszyna nie dopieka od
> góry. Moja wylądowała już w lamusie.
Tak też przypuszczałem. W zasadzie tylko chciałem się upewnić :-) Fajna
zabawka do nauki i nic więcej, a szkoda.
W piekarniku w jaki sposób to robisz? Góra i dół? Termoobieg?
Aha... jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała: chleb jest zawsze
spękany u góry. Tak jakby para wodna rozsadziła go w paru miejscach.
Czytałem, że chleb żytni nie należy do piękności lecz nie podano detali.
Czy ten efekt jest prawidłowy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |