Strona główna Grupy pl.misc.dieta Spec od pieczenia chleba potrzebny

Grupy

Szukaj w grupach

 

Spec od pieczenia chleba potrzebny

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2011-01-09 14:05:13

Temat: Spec od pieczenia chleba potrzebny
Od: Marek <b...@e...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Stawiam w pieczeniu chleba już "drugie" kroki. Doświadczam pewien
problem, którego wyjaśnienia nie mogę doszukać się w sieci. Otóż chleb
wychodzi niemalże idealnie z wyjątkiem górnej jego części, która jest
znacznie jaśniejsza i kruszy się. Co robię niewłaściwie?

Chleb robiony jest na zakwasie z przewagą mąki żytniej 720. Mąka
pszenna: 750. Dodaję nieco oleju (łyżka na 1kg). Wyrabianie ciasta i
pieczenie odbywa się w maszynie. Wyrastanie: poza nią gdyż te zabawki
nie przewidują, że jadalny chleb wyrasta 4-5h. Próby czyniłem z mlekiem
i wodą - niewielka różnica.

--
Pozdrawiam,
Marek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2011-01-10 17:51:58

Temat: Re: Spec od pieczenia chleba potrzebny
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 09 Jan 2011 15:05:13 +0100, Marek napisał(a):

> (...)Otóż chleb
> wychodzi niemalże idealnie z wyjątkiem górnej jego części, która jest
> znacznie jaśniejsza i kruszy się. Co robię niewłaściwie?
> (...)Wyrabianie ciasta i
> pieczenie odbywa się w maszynie.

Właśnie to robisz niewłaściwie. Piecz w piekarniku. Maszyna nie dopieka od
góry. Moja wylądowała już w lamusie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2011-01-10 19:37:34

Temat: Re: Spec od pieczenia chleba potrzebny
Od: Marek <b...@e...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-01-10 18:51, Ikselka pisze:
>> pieczenie odbywa się w maszynie.
>
> Właśnie to robisz niewłaściwie. Piecz w piekarniku. Maszyna nie dopieka od
> góry. Moja wylądowała już w lamusie.


Tak też przypuszczałem. W zasadzie tylko chciałem się upewnić :-) Fajna
zabawka do nauki i nic więcej, a szkoda.

W piekarniku w jaki sposób to robisz? Góra i dół? Termoobieg?

Aha... jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała: chleb jest zawsze
spękany u góry. Tak jakby para wodna rozsadziła go w paru miejscach.
Czytałem, że chleb żytni nie należy do piękności lecz nie podano detali.
Czy ten efekt jest prawidłowy?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zdrowe pieczywo...
Czy jest taki program....
Co to są tłuszcze trans?
Glutaminian sodu jest zdrowy...
dietaa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »