Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.man.poznan.pl!news.telbank.pl!not-for-mail
From: "Trapez" <t...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Zęby - ubytki klinowe - skąd to się bierze?
Date: Thu, 12 Feb 2004 09:06:39 +0100
Organization: BPTNet - http://www.telbank.pl
Lines: 33
Message-ID: <c0fc9d$a6f$1@news.telbank.pl>
References: <c0d818$ou5$1@news.telbank.pl> <c0ddmu$ko9$1@inews.gazeta.pl>
<c0dh6d$q98$1@news.telbank.pl> <c0duo9$dns$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: gateway.rector.com.pl
X-Trace: news.telbank.pl 1076573293 10447 195.136.49.98 (12 Feb 2004 08:08:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...telbank.pl
NNTP-Posting-Date: 12 Feb 2004 08:08:13 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:135799
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Adam" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
> no wlasnie ci pisze - jednoznaczne informacje na temat powstawania ubytków
> klinowych to takie, ze powstaja przy zbyt mocnym szczotkowaniu.
> http://www.republika.pl/dentystyka/ub_nieproch.html
>
Po przejrzeniu informacji w linku trafiłem na interesujący fragment:
"Soki owocowe, świeże i suszone owoce, pomidory, jogurt, napoje gazowane to
produkty, które spożywamy w coraz większych ilościach. Z wyjątkiem napoi
gazowanych są one szeroko propagowane przez dietetyków jako źródło witamin,
niestety nieumiejętnie konsumowane mogą być szkodliwe dla zębów. Zawarte w
tych artykułach spożywczych kwasy, a szczególnie kwas cytrynowy reagują z
jonami wapnia w szkliwie. W efekcie dochodzi do utraty wapnia. Szkliwo staje
się bardziej "miękkie". Niewłaściwa szczoteczka, pasta i technika
szczotkowania przyspieszają ten proces. Jednorazowe spożycie nawet dużej
dawki "kwaśnych" produktów, jest stosunkowo łatwo neutralizowane przez
ślinę. Organizm przestaje sobie radzić, gdy kwasy dostarczane są przez
dłuższy czas, np. gdy pijemy sok małymi porcjami przez cały dzień"
Jedną z przyczyn jaka mi się wydawała, to fakt, że przez pewien okres
spozywałem często musli z jogurtem. Wtedy jeszcze nie miałem pojęcia o
zdrowym odżywianiu i zarówno musli jak i jogurt były słodzone, co jak
wiadomo powoduje powstawanie kwasów niszczących układ pokarmowy, a od jamy
ustnej się zaczyna. Stawiam właśnie na to, że nieumiejętne konsumowanie tego
pożywienia tak mocno osłabiło moje zęby, a mycie nie ma tu wiele do rzeczy.
Dzięki za info :)
--
Pozdrawiam
Trapez
www.trapezonet.republika.pl
|