Data: 2004-02-12 08:06:39
Temat: Re: Zęby - ubytki klinowe - skąd to się bierze?
Od: "Trapez" <t...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Adam" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
> no wlasnie ci pisze - jednoznaczne informacje na temat powstawania ubytków
> klinowych to takie, ze powstaja przy zbyt mocnym szczotkowaniu.
> http://www.republika.pl/dentystyka/ub_nieproch.html
>
Po przejrzeniu informacji w linku trafiłem na interesujący fragment:
"Soki owocowe, świeże i suszone owoce, pomidory, jogurt, napoje gazowane to
produkty, które spożywamy w coraz większych ilościach. Z wyjątkiem napoi
gazowanych są one szeroko propagowane przez dietetyków jako źródło witamin,
niestety nieumiejętnie konsumowane mogą być szkodliwe dla zębów. Zawarte w
tych artykułach spożywczych kwasy, a szczególnie kwas cytrynowy reagują z
jonami wapnia w szkliwie. W efekcie dochodzi do utraty wapnia. Szkliwo staje
się bardziej "miękkie". Niewłaściwa szczoteczka, pasta i technika
szczotkowania przyspieszają ten proces. Jednorazowe spożycie nawet dużej
dawki "kwaśnych" produktów, jest stosunkowo łatwo neutralizowane przez
ślinę. Organizm przestaje sobie radzić, gdy kwasy dostarczane są przez
dłuższy czas, np. gdy pijemy sok małymi porcjami przez cały dzień"
Jedną z przyczyn jaka mi się wydawała, to fakt, że przez pewien okres
spozywałem często musli z jogurtem. Wtedy jeszcze nie miałem pojęcia o
zdrowym odżywianiu i zarówno musli jak i jogurt były słodzone, co jak
wiadomo powoduje powstawanie kwasów niszczących układ pokarmowy, a od jamy
ustnej się zaczyna. Stawiam właśnie na to, że nieumiejętne konsumowanie tego
pożywienia tak mocno osłabiło moje zęby, a mycie nie ma tu wiele do rzeczy.
Dzięki za info :)
--
Pozdrawiam
Trapez
www.trapezonet.republika.pl
|