Data: 2004-05-08 19:59:55
Temat: Re: Żelazo i magnez
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marlenka" <u...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c7j4dv$569$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Krystyna*Opty*" <K...@p...onet.pl> wrote in
message
> news:c7ishc$at5$1@news.onet.pl...
> > Przede wszystkim powiedz, co do tej pory jadłaś, że nabawiłaś się
> > anemii?
> > Jak wyglądał Twój dzienny jadłospis?
> Zazwyczaj było tak: rano pół bułki z jogurtem, serkiem
homogenizowanym, ew. miska płatków z mlekiem. W szkole albo kanapkę
[tatuś robi;)], albo jakąś drożdżówkę czy innego placka. W domu obiadek
jednodaniowy (w domu rzadko są zupy). Później jakaś kanapka, albo i nie.
Czasem jakieś słodycze, czekolada, rzadko chipsy. Warzyw i owoców jem
dużo, grochy, kasze, ryż itp. uwielbiam, mięso jem (ale tylko kotlety),
wędliny w sumie codziennie, więc naprawdę nie
> wiem skąd ta anemia.. i to jeszcze prawdopodobnie nie wszystko,
> skierowanie do neurologa mam :(
A więc zjadasz sporo produktów zbożowych, warzyw i owoców, a także
mięso i wędliny. I jak widać - taki zestaw żywieniowy nie bardzo Ci
służy.
Nie wspomniałaś nic o jajkach, śmietanie, maśle, dobrych serach.
Domyślam się więc, że raczej ich nie jadasz. Do prawidłowego
funkcjonowania organizmu poza magnezem, żelaze, witaminami itd.
potrzebne są również dostateczne ilości dostarczanych aminokwasów
pokarmowych.
Może na początek spróbuj włączyć do swej diety również te produkty,
a trochę ograniczyć produkty zbożowe. Żółtka jajek zawierają mnóstwo
bardzo wartościowych witamin i minerałów (oprócz witaminy C).
2-3 żółtka z jednym białkiem - jako jajecznica na śniadanie z różnymi
dodatkami według uznania, szybko uzupełni ewentualne niedobory tych
składników. Najlepszym źródłem żelaza są produkty mięsne (szczególnie
wątroba zwierzęca), drobiowe i rybne. Zawierają one tzw. żelazo hemowe,
które jest najlepiej przyswajalną formą żelaza, a ponadto wzmaga
absorpcję mniej przyswajalnych niehemowych form żelaza zawartych
w jajkach, szpinaku i innych zielonych warzywach.
A info na temat niedokrwistości możesz przeczytać tutaj:
http://tinylink.com/?WFWOe2xloI
Krystyna
|