Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zielone pomidory

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zielone pomidory

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-10-14 12:22:49

Temat: Zielone pomidory
Od: "rajton" <USUŃ_TO_mart74@_I_TO_TEŻ_gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Mam cala mase zielonych pomidorow; macie jakies fajne pomysly na salatke
albo smaczny obiad?
Nie chodzi mi o jakies superskomplikowane danie ale cos w miare szybkiego.
TIA

Pozdrav Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-10-14 13:08:33

Temat: Re: Zielone pomidory
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 14 Oct 2004 14:22:49 +0200, Waćpanna lub Waćpan *rajton*, w
wiadomości news:<news:cklr4u$cui$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:

> Witam!
> Mam cala mase zielonych pomidorow; macie jakies fajne pomysly na salatke
> albo smaczny obiad?
> Nie chodzi mi o jakies superskomplikowane danie ale cos w miare szybkiego.
> TIA

Hihihi ;) a wiecie, że dzisiaj się dowiedziałam na uczelni, że zielonych
pomidorów (niedojrzałych znaczy się) nie powinno się jeść za dużo i za
często? bo należą do Solanaceae, czyli psiankowatych, które zawierają (w
pomidorach, w niedojrzałych owocach, u ziemniaka w owocach, których jak
wiadomo nie jemy, u papryki bodajże też w niedojrzałych owocach) trucizny,
alkaloidy. Należącą do tej rodziny rośliną jest m.in. Atropa belladonna i
Datura stramonium, czyli najbardziej trujące Polskie rośliny...

ale to tak mi się tylko skojarzyło :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-14 14:51:43

Temat: Re: Zielone pomidory
Od: "rene" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Mam cala mase zielonych pomidorow; macie jakies fajne pomysly na salatke
> albo smaczny obiad?
> Nie chodzi mi o jakies superskomplikowane danie ale cos w miare szybkiego.

zajżyj tutaj:
http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=5159
http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=3278
http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=6192
http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=6136

podam jeszcze przepis na sałatkę z zielonych pomidorów, którą pamiętam jak
robił mój tato jak byłam dzieckiem,

Owoce tniemy na plasterki o grubości 1/2 cm, zawsze o poprzek owocu.
Następnie podobnie robimy z cebulą, której bierzemy 1/3 do ilości pomidorów.
Całość przesypujemy solą w ilości 2dkg na kilogram pociętych plastrów,
całość mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie powstały sok
zlewamy. Następnie na dno każdego słoiczka (0,5 l - jeżeli inna pojemność to
zmniejszyć lub zwiększyć proporcje) kładziemy: 5 ziaren pieprzu, kawałek
listka laurowego, 3-5 ziaren ziela angielskiego i szczyptę gorczycy. Słoiki
napełniamy mieszaniną i zalewamy gorąca zalewą sporządzoną w następujący
sposób: proporcje na 1 litr zalewy, gorujemy 2/3 litra wody, 1/3 litra octu
10%, 1-1,5 łyżki cukru. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w temp. 85-90 st. C
przez 20-25 min.
smacznego
rene


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-14 15:31:33

Temat: Re: Zielone pomidory
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



rajton wrote:

> Witam!
> Mam cala mase zielonych pomidorow; macie jakies fajne pomysly na salatke
> albo smaczny obiad?
> Nie chodzi mi o jakies superskomplikowane danie ale cos w miare szybkiego.
> TIA
>
> Pozdrav Mariusz

Smazone zielone pomidory z mojego archiwum na dwa sposoby:

Smazone zielone pomidory z kozim serkiem

Zielone, niedojrzale pomidory pokroic w poprzek w grube plastry, np. na
poltora cm. Posmarowac kozim serkiem po obu stronach. Przygotowac patelnie z
goracym olejem, i talerz z rozbeltanym jajkiem, talerz z tarta bulka i talerz
z przyprawiona maka. Maka moze byc przyprawiona do gustu pieprzem, sola,
papryka, ziolami. Kazdy plaster nalezy obtoczyc w jajku, mace, w jajku, w
tartej bulce i smazyc na srednio malym ogniu az zlote po obu stronach.
Podawac z chlebem jako przystawke, albo dodatek do miesa.

Zielone pomidory smazone

Bulka tarta
jajko
sol pieprz
kilka listkow posiekanej swiezej bazylii
olej
pomidory

Pomidory pokroic w poprzek na grube plastry (1.5-2 cm). W blenderze zrobic
sieza bulke tarta z czerstwego chleba (albo uzyc sucha bulke tarta),
roztrzepac jajko i dodac sol, pieprz i bazylie. W ciezkiej patelni rozgrzac
olej, panierowac pomidory w jajku i bulce tartej, smazyc po obu stronach az
zlote. Podawac natychmiast, bo flaczeja stojac.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-14 15:33:56

Temat: Re: Zielone pomidory
Od: "Alko" <w...@s...na-ryj.org> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "rajton" <USUŃ_TO_mart74@_I_TO_TEŻ_gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:cklr4u$cui$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Mam cala mase zielonych pomidorow; macie jakies fajne pomysly na salatke
> albo smaczny obiad?
> Nie chodzi mi o jakies superskomplikowane danie ale cos w miare szybkiego.


może smażone zielone pomidory??


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-14 16:07:18

Temat: Re: Zielone pomidory
Od: "@nn" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "rene" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ckm3q8$aq6$1@inews.gazeta.pl...
>
>> Mam cala mase zielonych pomidorow; macie jakies fajne pomysly na
>> salatke
>> albo smaczny obiad?
>> Nie chodzi mi o jakies superskomplikowane danie ale cos w miare
>> szybkiego.
>
> zajżyj tutaj:
> http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=5159
> http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=3278
> http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=6192
> http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=6136
>
> podam jeszcze przepis na sałatkę z zielonych pomidorów, którą
> pamiętam jak
> robił mój tato jak byłam dzieckiem,
>
> Owoce tniemy na plasterki o grubości 1/2 cm, zawsze o poprzek owocu.
> Następnie podobnie robimy z cebulą, której bierzemy 1/3 do ilości
> pomidorów.
> Całość przesypujemy solą w ilości 2dkg na kilogram pociętych
> plastrów,
> całość mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie powstały
> sok
> zlewamy. Następnie na dno każdego słoiczka (0,5 l - jeżeli inna
> pojemność to
> zmniejszyć lub zwiększyć proporcje) kładziemy: 5 ziaren pieprzu,
> kawałek
> listka laurowego, 3-5 ziaren ziela angielskiego i szczyptę gorczycy.
> Słoiki
> napełniamy mieszaniną i zalewamy gorąca zalewą sporządzoną w
> następujący
> sposób: proporcje na 1 litr zalewy, gorujemy 2/3 litra wody, 1/3
> litra octu
> 10%, 1-1,5 łyżki cukru. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w temp.
> 85-90 st. C
> przez 20-25 min.
> smacznego
> rene


Ja robię całkiem podobnie, z tym że wkładam do słoiczków jeszcze
marchewkę pokrojona w słupki (kilka na słoik) lub paprykę. To jest moja
ulubiona sałatka na zimę.... mniam,mniam
ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kuchnia Beko z termoobiegiem - halas
robot kuchenny po czasie...
leniwe gołąbki-mały problem
Jakie sosy? - może ogórkowy z ziołami...
Arcydzięgiel

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »