Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.nask.pl!newspeer1.se.telia.net!se
.telia.net!frankfurt1.telia.de!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news-spur
1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!news.airnews.net!cabal13.airnews.net!cab
al11.airnews.net!sn-xit-04!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.co
m!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zielone pomidory
Date: Thu, 14 Oct 2004 08:31:33 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <cklr4u$cui$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 41
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:218565
Ukryj nagłówki
rajton wrote:
> Witam!
> Mam cala mase zielonych pomidorow; macie jakies fajne pomysly na salatke
> albo smaczny obiad?
> Nie chodzi mi o jakies superskomplikowane danie ale cos w miare szybkiego.
> TIA
>
> Pozdrav Mariusz
Smazone zielone pomidory z mojego archiwum na dwa sposoby:
Smazone zielone pomidory z kozim serkiem
Zielone, niedojrzale pomidory pokroic w poprzek w grube plastry, np. na
poltora cm. Posmarowac kozim serkiem po obu stronach. Przygotowac patelnie z
goracym olejem, i talerz z rozbeltanym jajkiem, talerz z tarta bulka i talerz
z przyprawiona maka. Maka moze byc przyprawiona do gustu pieprzem, sola,
papryka, ziolami. Kazdy plaster nalezy obtoczyc w jajku, mace, w jajku, w
tartej bulce i smazyc na srednio malym ogniu az zlote po obu stronach.
Podawac z chlebem jako przystawke, albo dodatek do miesa.
Zielone pomidory smazone
Bulka tarta
jajko
sol pieprz
kilka listkow posiekanej swiezej bazylii
olej
pomidory
Pomidory pokroic w poprzek na grube plastry (1.5-2 cm). W blenderze zrobic
sieza bulke tarta z czerstwego chleba (albo uzyc sucha bulke tarta),
roztrzepac jajko i dodac sol, pieprz i bazylie. W ciezkiej patelni rozgrzac
olej, panierowac pomidory w jajku i bulce tartej, smazyc po obu stronach az
zlote. Podawac natychmiast, bo flaczeja stojac.
Magdalena Bassett
|