Data: 2004-10-14 14:51:43
Temat: Re: Zielone pomidory
Od: "rene" <r...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Mam cala mase zielonych pomidorow; macie jakies fajne pomysly na salatke
> albo smaczny obiad?
> Nie chodzi mi o jakies superskomplikowane danie ale cos w miare szybkiego.
zajżyj tutaj:
http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=5159
http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=3278
http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=6192
http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=6136
podam jeszcze przepis na sałatkę z zielonych pomidorów, którą pamiętam jak
robił mój tato jak byłam dzieckiem,
Owoce tniemy na plasterki o grubości 1/2 cm, zawsze o poprzek owocu.
Następnie podobnie robimy z cebulą, której bierzemy 1/3 do ilości pomidorów.
Całość przesypujemy solą w ilości 2dkg na kilogram pociętych plastrów,
całość mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie powstały sok
zlewamy. Następnie na dno każdego słoiczka (0,5 l - jeżeli inna pojemność to
zmniejszyć lub zwiększyć proporcje) kładziemy: 5 ziaren pieprzu, kawałek
listka laurowego, 3-5 ziaren ziela angielskiego i szczyptę gorczycy. Słoiki
napełniamy mieszaniną i zalewamy gorąca zalewą sporządzoną w następujący
sposób: proporcje na 1 litr zalewy, gorujemy 2/3 litra wody, 1/3 litra octu
10%, 1-1,5 łyżki cukru. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w temp. 85-90 st. C
przez 20-25 min.
smacznego
rene
|